27 Μαΐου 2014

ΦΟΒΟΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ


ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ 
Tο θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα ήταν μέχρι πρόσφατα ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες από την πλευρά των αντρών, παρόλο που στις δυτικές τουλάχιστον 

  κοινωνίες τα πράγματα έχουν αρχίσει να εξισορροπούνται ή ακόμη και να αντιστρέφονται. Μιλάμε για τον φόβο που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να προχωρήσουν στην επισημοποίηση ενός σοβαρού δεσμού τον οποίον έχουν. Το σκηνικό είναι γνωστό. Ένα ζευγάρι ερωτευμένο, ένα ζευγάρι που περνάει καλά, που είναι αρκετό καιρό μαζί, και έρχεται πλέον από την μία πλευρά η πρόταση να προχωρήσουν σε ένα γάμο ή έστω έναν αρραβώνα. Και τότε αρχίζουν οι ατέλειωτες δικαιολογίες και οι αναβολές από την άλλη πλευρά.
1.     Πείτε μας πού οφείλεται αυτό? Έχει να κάνει με την αυθεντικότητα των συναισθημάτων? Μήπως αυτά τα άτομα δεν αγαπούν πραγματικά ή αρκετά τον σύντροφό τους και γι’αυτό διστάζουν να δεσμευτούν?
-Δεν έχει να κάνει με τα συναισθήματα
-Δεν έχει να κάνει με έλλειψη μονογαμίας
-Αν η αιτία ήταν η έλλειψη πραγματικής αγάπης και μονογαμίας αυτό θα ήταν εμφανές σε όλους τους τομείς της σχέσης
-Υπάρχει πραγματική αγάπη, πραγματικό νοιάξιμο
-Τα άτομα αυτά γενικότερα δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις, ειδικά για πολύ σημαντικά ζητήματα
-Συνήθως δεν εντοπίζουν το πρόβλημα στον σύντροφό τους αλλά στον εαυτό τους
-Φοβούνται ότι είναι οι ίδιοι ανεπαρκείς, ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός γάμου
-Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι παιδιά χωρισμένων γονιών ή να έχουν βιώσει ένα άσχημο οικογενειακό περιβάλλον ως παιδιά εξαιτίας μίας προβληματικής σχέσης των γονιών τους
-Στην πραγματικότητα βιώνουν τον φόβο να μην πληγωθούν σε περίπτωση που ο γάμος διαλυθεί
-Πιστεύουν ότι έτσι προστατεύουν τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους
-Σε κάποιες περιπτώσεις ο φόβος εστιάζεται στον σύντροφο με την έννοια ότι φοβούνται μήπως αλλάξει συμπεριφορά απέναντί τους ή μήπως χάσουν την αυτονομία τους
2.     Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε ο δισταγμός μας για να προχωρήσουμε στην επισημοποίηση της σχέσης μας πηγάζει από τον φόβο δέσμευσης που έχουμε γενικά ή από άλλες αιτίες που έχουν να κάνουν με την συγκεκριμένη σχέση που μας προκαλεί αυτόν τον φόβο δέσμευσης?
Για να εντοπίσουμε αν εμείς έχουμε το πρόβλημα, δηλαδή αν εμείς είμαστε φοβικοί με την δέσμευση γενικότερα, πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τις παρακάτω ερωτήσεις :
·        Με απασχολεί η ιδέα της «παντοτινής» δέσμευσης?
·        Νιώθω ότι μπορεί να κάνω λάθος σχετικά με το ποιον θα επιλέξω για να δέσω την ζωή μου μαζί του?
·        Φοβάμαι ότι θα χάσω την ελευθερία μου και την αυτονομία μου?
·        Φοβάμαι μήπως κάνω έναν κακό γάμο (όπως είχαν οι γονείς μου για παράδειγμα?)
·        Φοβάμαι ότι θα γίνω ένας κακός ή ελλιπής σύζυγος?
Αν η απάντηση σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις είναι «ναι» τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε ένα γενικότερο φόβο να προχωρήσετε σε δέσμευση με τον εκάστοτε σύντροφό σας. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες ερωτήσεις που μπορείτε να ρωτήσετε στον εαυτό σας τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τον σύντροφό σας. Δηλαδή:
·        Φαίνεται ότι απλά περνάμε την ώρα μας?
·        Φαίνεται ότι δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα?
·        Φαίνεται ότι έχουμε σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα της επικοινωνίας και της τρυφερότητας μεταξύ μας?
·        Μήπως δεν έχω ξεπεράσει μια παλιότερη σχέση μου?΄Μήπως ο σύντροφός μου δεν έχει ξεπεράσει μια παλιότερη σχέση του?
·        Μήπως νιώθω ότι δεν ξέρω τι θέλω? Μήπως φαίνεται ότι ο σύντροφός μου δεν ξέρει τι θέλει?
Αν απαντήσετε «ναι» σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις ήρθε η ώρα να εξετάσετε αν αυτή η σχέση που έχετε τώρα είναι σωστή και γι’αυτό δεν προχωράει στην επισημοποίηση είτε από τη πλευρά σας είτε από την πλευρά του συντρόφου σας.
3.     Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος συμπεριφοράς απέναντι σε έναν σύντροφο που φαίνεται ότι έχει φόβο δέσμευσης?

Καταρχήν να πούμε λίγα πράγματα που είναι σημαντικά για την πορεία και την ποιότητα οποιασδήποτε σχέσης μας ενδιαφέρει στο βαθμό που να θέλουμε να την επισημοποιήσουμε, αλλά ακόμη περισσότερο απέναντι σε ένα άτομο που είναι ούτως ή άλλως φοβικό με την δέσμευση.

-Όχι υπερβολικά ανασφαλείς, όχι υπερβολικά αγγιστρωμένοι πάνω του

-Όχι πικρόχολα σχόλια για τους πρώην συντρόφους μας

-Να μην μιλάμε απαξιωτικά για όλα τα άτομα του ίδιου φύλλου με μας

-Όχι υπερβολικές εκδηλώσεις φυσικής επαφής σε δημόσιους χώρους

-Απευθυνθείτε στην συναισθηματική πλευρά του κι όχι στην σεξουαλική του.

Αν εξακολουθήσει να βρίσκει δικαιολογίες, ήρθε η ώρα να κάνετε μια συζήτηση μαζί του, ήρεμα και πολιτισμένα, χωρίς επιθέσεις και χωρίς απαξίωση. Κουβεντιάστε τονίζοντας του τα θετικά στοιχεία της σχέσης και διαβεβαιώστε τον ότι θα σεβαστείτε την προσωπικότητά του και τις ανάγκες του. Τονίστε τα συναισθήματά σας και τις προσδοκίες σας και ζητήστε του με όμορφο τρόπο να εντοπίσει ποια ακριβώς είναι τα κομβικά εκείνα στοιχεία της προσωπικότητάς του που τον αποτρέπουν από το να δεσμευτεί. Όσο για τα άτομα που θέλουν να ξεπεράσουν τον φόβο δέσμευσης που έχουν τα ίδια, η λύση είναι να στραφούν στον εαυτό τους και να προσπαθήσουν να τον καταλάβουν καλύτερα και να μην διστάσουν να ζητήσουν την βοήθεια και την γνώμη του συντρόφου τους για τα θέματα που τους απασχολούν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: