14 Ιουλίου 2014

ΣΕΞ + ΓΑΜΟΣ


Το θέμα μας για σήμερα είναι άκρως ενδιαφέρον και πικάντικο σε όποια πλευρά κι αν ανήκουμε. Τι εννοούμε? Μιλάμε για την σεξουαλική ζωή μέσα στο γάμο και αφορά όλους τους ενήλικες, είτε αυτοί είναι παντρεμένοι οπότε εννοείται ότι το θέμα τους αγγίζει άμεσα, είτε είναι ανύπαντροι και τους απασχολεί με ποιον τρόπο ο θεσμός του γάμου μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την ερωτική τους ζωή με το ταίρι τους.

1.    Ας ξεκινήσουμε με μία κατά μέτωπο επίθεση. Πόσο συχνά κάνουν έρωτα οι παντρεμένοι? Υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε ώστε να μπούμε κατευθείαν στην καρδιά του θέματος?Καταρχήν να ξεκινήσουμε με κάποια στατιστικά στοιχεία που θα μας κάνουν σαν έλληνες να αισθανθούμε εθνικά υπερήφανοι.

Σύμφωνα με μία παγκόσμια ερευνητική εκστρατεία γνωστής εταιρείας προφυλακτικών που έγινε το 2012, οι άνθρωποι έχουν ερωτική επαφή 127 φορές το χρόνο μέσο όρο. Στην πρώτη θέση για το 2012 βρέθηκαν οι Αμερικάνοι με 137 φορές, ακολουθούν  οι Ρώσοι με 122, οι Γάλλοι με 121 και οι Έλληνες με 115 φορές. Καθόλου άσχημα για παγκόσμιο επίπεδο, βέβαια μπορούμε και καλύτερα. Τα ζευγάρια που ζουν μαζί χωρίς να είναι παντρεμένα κάνουν έρωτα 146 φορές το χρόνο. Τα παντρεμένα ζευγάρια 98 φορές, ενώ όσοι δεν έχουν μόνιμο δεσμό πέφτουν στις 49 φορές το χρόνο. Όμως, για να ξεκινήσουμε από κάπου, τι μας λένε αυτά τα στατιστικά? Καταρχήν ότι είναι μύθος ότι οι εργένηδες και οι εργένισσες κάνουν σεξ όσο συχνά θέλουν. Πιο έντονη ερωτική ζωή έχουν τα ζευγάρια που ζουν μαζί, όμως κάτι φαίνεται να συμβαίνει στα παντρεμένα ζευγάρια. Φαίνεται ότι υπάρχει μία ύφεση στην σεξουαλική ζωή των παντρεμένων.

Δυστυχώς δεν διαθέτουμε στοιχεία που να μας λένε για το χρονικό διάστημα το οποίο είναι μαζί ένα ζευγάρι πριν προχωρήσει ή όχι σε γάμο, άρα αυτή η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οφείλεται στην τριβή της καθημερινότητας ενώ τα ζευγάρια που δεν έχουν παντρευτεί ακόμη βιώνουν την ερωτική παρόρμηση του πρώτου καιρού.

2.    Πόσο σημαντικό είναι για έναν γάμο να υπάρχει υγιής κι έντονη ερωτική ζωή?
Πάρα πολύ σημαντικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι άντρες με ομαλή σεξουαλική ζωή είναι καλύτεροι γονείς και πιο αποδοτικοί εργαζόμενοι, ενώ οι γυναίκες έχουν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη όρεξη για ζωή. Η ερωτική οικειότητα χρωματίζει έναν γάμο και αποτελεί την κόλλα του ζευγαριού. Αποτελεί ένδειξη της επικοινωνίας και της ρύθμισης της σχέσης, ενώ μία κακή ερωτική ζωή υποδεικνύει ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα στο ζευγάρι που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
3.    Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην σταδιακή μείωση της ερωτικής ζωής στο γάμο ?
Καταρχήν να τονίσουμε ότι φυσιολογικά, από ένα ηλικιακό σημείο και μετά η μείωση της συχνότητας των ερωτικών επαφών στο γάμο μπορεί να οφείλεται και σε σωματικές δυσλειτουργίες. Ωστόσο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παντρεμένων της μέσης και τρίτης ηλικίας δηλώνει  άκρως ικανοποιημένο από την ερωτική του ζωή. Εμείς θα αναφερθούμε στην περίπτωση εκείνη όπου οι σύζυγοι διατηρούν έντονη την ερωτική επιθυμία μέσα τους αλλά όχι με το σύντροφο της ζωής τους. Οι μελέτες λένε ότι σε μεγαλύτερο βαθμό οι γυναίκες είναι εκείνες που βιώνουν σταδιακά την έλλειψη του ερωτικού τους ενδιαφέροντος για τον σύζυγό τους, χωρίς όμως να είναι  και λίγοι εκείνοι οι άντρες που με την πάροδο του χρόνου παύουν να έλκονται ερωτικά από τις γυναίκες τους. Οι παράγοντες που συντελούν σε κάτι τέτοιο είναι οι εξής:

-Ο άντρας βλέπει το σεξ σαν ένα μέσο για να γεμίζει το συναισθηματικό του κενό, μάλιστα εκτός από την επαγγελματική του δραστηριότητα αυτό που του προσφέρει την μεγαλύτερη ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση είναι το σεξ το οποίο ζητάει και πιέζει από την σύζυγό του συνήθως με μεγαλύτερη ένταση και μέσα από διάφορες προσεγγίσεις: κομπλιμέντα, δώρα, φροντίδα, απόσυρση, θυμό ή κατηγορίες. Η γυναίκα από την πλευρά της μπορεί να εκλάβει αυτή την πίεση σαν ένδειξη ότι ο άντρας της την βλέπει σαν ερωτικό αντικείμενο, κι ότι η ανάγκη του για ερωτική επαφή έχει να κάνει με την γενικότερη ανάγκη του να καλυφθεί εκείνος, να γεμίσει τα δικά του συναισθηματικά κενά κι όχι να εκφράσει τα συναισθήματα και την αγάπη του προς εκείνη με την ερωτική πράξη.

Έτσι σταδιακά μπορεί να πάψει να ελκύεται από τον άντρα της γιατί τον βλέπει σαν ένα κακομαθημένο απαιτητικό παιδί. Ο άντρας από την άλλη αφού περάσει από διάφορα στάδια όπου βιώνει την απόρριψη ή την αδιαφορία μπορεί να σταματήσει να προσπαθεί και να αποσυρθεί, ή ακόμη χειρότερα να αναζητήσει αλλού αυτό που δεν παίρνει.
-ρουτίνα, καθημερινότητα, απαιτητικό πρόγραμμα, πολλαπλοί ρόλοι για την γυναίκα, παιδιά, κούραση, άγχος
-παραίτηση της εξωτερικής εμφάνισης, γήρας

4.    Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να διατηρήσουμε μια έντονη ερωτική ζωή μέσα στο γάμο?
Καταρχήν σ’ αυτό το σημείο να πούμε ότι το σεξ αν το αφήσεις σε αφήνει. Δυστυχώς πολλά ζευγάρια κάνουν το λάθος να συμπεριφέρονται από ένα σημείο και μετά σαν συγκάτοικοι με αποτέλεσμα να ατονεί το ερωτικό ενδιαφέρον.

 Όσο περισσότερο μειώνεται η συχνότητα των ερωτικών συνευρέσεων τόσο και περισσότερο γίνεται συνήθεια η αποχή από το σεξ. Αντίθετα όσο περισσότερο επιδιώκει κανείς να συνευρεθεί με τον

σύζυγό του ( σε λογικά πλαίσια ), τόσο περισσότερο διατηρείται έντονο το ερωτικό πάθος και η ανάγκη για σεξουαλική εκτόνωση.
-Συνήθως αυτός που θέλει να παρασύρει και να συντονίσει τον σύντροφό του στις δικές του επιθυμίες σκέφτεται ή κάνει πράγματα που διεγείρουν εκείνον. Καλύτερα να σκεφτείτε τι θα άρεζε στον σύντροφό σας, ακόμη και να προσφερθείτε να κρατήσετε εσείς τα παιδιά ένα απόγευμα (απευθύνομαι στους άντρες) ώστε να βρει χρόνο η σύζυγός σας για να ξεκουραστεί ή να περιποιηθεί τον εαυτό της ώστε το βράδυ να είναι ξεκούραστη και πιο ερωτική
-Μην παραμελείτε την εξωτερική σας εμφάνιση. Πείτε στον εαυτό σας ότι εξακολουθείτε να είστε και ερωτικά πλάσματα πέρα από εργαζόμενοι σύζυγοι με παιδιά
-Δημιουργήστε ρομαντικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συνευρεθείτε, αποφύγετε την ρουτίνα και τις μηχανικές κινήσεις
-Βρείτε χρόνο για τον σύζυγο κα την σχέση σας, επικοινωνήστε, μιλήστε για τα συναισθήματα σας και ανοιχτείτε

 -Μην ξεχνάτε να αγκαλιάζεστε και να φιλιέστε μέσα στο σπίτι σας. Ερωτική επαφή δεν είναι μόνο το σεξ. Ένα χάδι και μια τρυφερή κουβέντα κρατάει τον έρωτα ζωντανό ενώ στην αντίθετη περίπτωση το ζευγάρι αποξενώνεται όταν περιμένει μόνο την στιγμή που θα κάνει έρωτα για να αγγίξει ο ένας τον άλλο.
-Κάντε τον σύντροφό σας να νιώσει επιθυμητός, δείξτε του ότι σας ελκύει ακόμα και επιβεβαιώστε τον.
-Και κυρίως: μην παραμελείτε το σεξ. Μην το αναβάλλετε συνέχεια για κάποια άλλη στιγμή που θα είστε λιγότερο κουρασμένοι ή αγχωμένοι. Αφεθείτε στην στιγμή, να είστε αυθόρμητοι, δημιουργικοί και με φαντασία. Το σεξ μέσα στον γάμο είναι καλύτερο ποιοτικά. Οι άνθρωποι ξεπερνούν τα κόμπλεξ, την ανασφάλεια και τα ταμπού τους. Μπορείτε να απαλλαγείτε από όλες σας τις αναστολές σας και να βιώσετε έντονη χαρά και απόλαυση με τον άνθρωπο της ζωής σας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το καλύτερο σεξ γίνεται μέσα σε ευτυχισμένους γάμους χωρίς προβλήματα. Απελευθερωθείτε λοιπόν, δουλέψτε τον γάμο σας και η ερωτική σας ζωή  θα απογειωθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: