27 Αυγούστου 2014

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΓΑΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ.


Οι άνθρωποι οι οποίοι κατέχουν μία υψηλή θέση στην κοινωνία, λόγω της επιτυχίας τους στον επαγγελματικό τομέα, και αυτοί οι οποίοι τυχαίνει να έχουν προβολή από τα μέσα (οι λεγόμενοι επώνυμοι) τείνουν τις περισσότερες φορές να αναπτύσσουν μία διαφορετικότητα στην ανεύρεση και επιλογή ενός συντρόφου από τους υπόλοιπους. Για να κατανοήσουμε αυτήν την διαφορετικότητα θα πρέπει ίσως να αναφερθούμε πρώτα στην ιδιαίτερη ψυχολογία αυτών των ατόμων χωρίς βέβαια να γενικεύσουμε και να θεωρήσουμε ότι έτσι λειτουργούν όλοι.
Οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της ιδιαίτερης θέσης τους στην κοινωνία αναπτύσσουν μία επιφυλακτικότητα και μία καχυποψία προς τα άτομα που τους πλησιάζουν με ερωτικό ή ακόμη και με φιλικό ενδιαφέρον, καθώς θεωρούν ότι πίσω από αυτό μπορεί να κρύβονται κάποια προσωπικά συμφέροντα όπως η προβολή ή το οικονομικό όφελος. Έτσι διστάζουν να αφεθούν και να εμπιστευθούν τον οποιοδήποτε και συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να έρθουν κοντά και να ανοιχτούν στον όποιον άλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις συντροφικές τους σχέσεις αλλά και στην πιθανότητα ενός γάμου μέχρι να βεβαιωθούν για τα ειλικρινά τους αισθήματα.
Από την άλλη παρατηρείται το φαινόμενο οι άνθρωποι αυτοί να προτιμούν συντρόφους με το ίδιο επάγγελμα ή και την ίδια κοινωνική καταξίωση με τους ίδιους καθώς νιώθουν ότι αυτοί θα μπορέσουν να τους καταλάβουν καλύτερα και ότι δεν θα αποσκοπούν σε κάποιο άλλο συμφέρον. Το γεγονός αυτό αυτομάτως περιορίζει την γκάμα των επιλογών τους όσον αφορά τον ερωτικό τους σύντροφο και επίσης δημιουργεί το φαινόμενο της «κλίκας» που σημαίνει ότι αναπτύσσεται ένα κλειστό σύστημα μεταξύ των ατόμων με το ίδιο κοινωνικό και οικονομικό status στο οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να εισχωρήσει και να συνάψει σχέσεις. Κατά συνέπεια και οι απέξω από το σύστημα νιώθουν ότι υπάρχει μία απόσταση και μία δυσκολία προσέγγισης αυτών των ανθρώπων , με λίγα λόγια θεωρούν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να τους κατακτήσουν. Αυτό βέβαια πηγάζει και από τις προσωπικές ανασφάλειες και τα κόμπλεξ κατωτερότητας , στοιχεία όμως που ενισχύονται και από τα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν τους επώνυμους ως μυθοποιημένους.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό πολλών επωνύμων είναι και ο ναρκισσισμός και η αδυναμία αφοσίωσης σε ένα μόνο σύντροφο. Αυτά τα άτομα έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιούν πολλούς ανθρώπους ερωτικά για να τους επιβεβαιώνουν την τέλεια και αψεγάδιαστη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Έτσι πολύ συχνά μαζεύεται  γύρω τους ένα κοινό από κόλακες με τους οποίους όμως διατηρείται μία επιφανειακή σχέση και μία σχέση εκμετάλλευσης. Επίσης διαλέγουν συντρόφους με την ίδια φήμη για να απολαμβάνουν τη δημόσια προβολή και δημιουργούν σκάνδαλα με στόχο την συνεχή ενασχόληση των άλλων μαζί
τους. Συνήθως οι σχέσεις επωνύμων μεταξύ τους είναι μια φούσκα που ξεφουσκώνει γρήγορα καθώς δεν βασίζεται σε γνήσια και ουσιαστικά συναισθήματα μεταξύ των δύο συντρόφων αλλά στην διατήρηση της προβολής και της φήμης. Ο γάμος λοιπόν για αυτά τα άτομα εντάσσεται στο ευρύτερο παιχνίδι της δόξας και της διασημότητας και δεν αποτελεί μία σοβαρή δέσμευση.
Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο ίσως να δυσκολεύει τα κοινωνικά καταξιωμένα άτομα να βρουν σύντροφο και να δεσμευτούν είναι και η αφοσίωση της ζωής τους στην καριέρα και στη διατήρηση της καταξίωσης τους. Αυτά τα άτομα αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο και δίνουν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα στη δουλειά τους, στο κυνήγι της δόξας και του χρήματος, στην προώθηση του εαυτού τους και στην φροντίδα της δημόσιας εικόνας τους που πραγματικά δεν αφήνουν περιθώρια για να ασχοληθούν και με την προσωπική τους ζωή. Έτσι οι περισσότεροι στο τέλος της μέρας νιώθουν μοναξιά και  συναισθηματική κενότητα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: