8 Οκτωβρίου 2015

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ

Ο έρωτας στα χρόνια του γραφείου συνοικεσίων





Τρεις ιδιοκτήτες γραφείων συνοικεσίων μιλούν για πελατείες που αυξάνονται, ταμπού που καταρρίπτονται και κρίσεις που μας φέρνουν πιο κοντά.

«Νέα γυναίκα, μόνη, ψάχνει…». Μπορεί η τεχνολογία να έχει εξελιχθεί, μπορεί οι γνωριμίες να γίνονται πια (και) online, η δομή αυτή όμως δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά εδώ και πολλές δεκαετίες. Και αν μια γυναίκα, ή αντίστοιχα ένας άνδρας, ψάχνουν μόνοι στους σκοτεινούς διαδρόμους του διαδικτύου, τι τους εμποδίζει να το κάνουν και σε ένα γραφείο συνοικεσίων, που μετρά τις «επιτυχίες» του σε ρεκόρ που καταρρίπτονται κάθε χρόνο, και την ιστορία του σε δεκαετίες; 

Απολύτως τίποτα, απαντούν ομόφωνα οι ιδιοκτήτες των γραφείων συνοικεσίων, που βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται, τα ταμπού να καταρρίπτονται και τον μέσο όρο της ηλικίας των ενδιαφερομένων να πέφτει. Δεν μας πιστεύετε; Θα τους αφήσουμε να σας τα πουν εκείνοι. 

«Τα γραφεία συνοικεσίων δεν είναι πια ταμπού» 

«Το παράδοξο είναι ότι παρ’ όλη την κρίση σε όλα τα άλλα επαγγέλματα, στα γραφεία συνοικεσίων παρατηρούμε μια σχετική αύξηση» λέει ο Γιώργος Πάππας, ιδιοκτήτης του ομώνυμου Γραφείου Συνοικεσίων που λειτουργεί από το 1939 στο Κολωνάκι, και Πρόεδρος των Γραφείων Συνοικεσίων Ελλάδος. «Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, είναι γνωστό ότι στις κρίσεις, και γενικότερα όταν συμβαίνουν πράγματα που ταράζουν τον κόσμο, οι άνθρωποι ενστικτωδώς σκεφτόμαστε ως λύση τη συντροφικότητα, το να μην είμαστε μόνοι. 

»Ένας δεύτερος λόγος είναι τα οικονομικά προβλήματα. Κανείς δεν θέλει να χαλάει τα λεφτά του σε άκυρες και άσκοπες συναντήσεις. Κι έπειτα, ο καθένας σκέφτεται ότι με δύο το καράβι θα πάει καλύτερα –ακόμα και σε περίπτωση συμβίωσης, τα οικονομικά μοιράζονται. 

»Επίσης, ενώ στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλά sites γνωριμιών, Facebook κλπ, στην πορεία των πραγμάτων διαπιστώνει κανείς ότι όλα αυτά είναι ανεξέλεγκτα. Δεν ελέγχονται από κανέναν, όπως είναι το γραφείο μας, που θα πάρουμε την ταυτότητα του άλλου, θα γνωρίζουμε τα πραγματικά του στοιχεία, θα έχουμε προσωπική άποψη. Στο διαδίκτυο, θα το βλέπετε κι εσείς καθημερινά, μπορεί να λέει η άλλη ‘είμαι κούκλα’ και να γράφει μια γιαγιά. Χάνεται, λοιπόν, η εμπιστοσύνη. 

»Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ή και του ’80 ακόμα, οι ηλικίες που απευθύνονταν στα γραφεία συνοικεσίων ήταν οι λεγόμενες ‘ηλικίες γάμου’ –αποφάσιζαν, βέβαια, και πολύ πιο νέες οι κοπέλες τότε να παντρευτούν. Πλέον, μας εμπιστεύονται πολύ περισσότεροι νέοι. Τόσο για να μην χάνουν τον χρόνο τους, όσο και γιατί ξέρουν ότι αυτή η ‘μαγική διαδικασία’ του έρωτα δεν χάνεται επειδή πρόκειται για γνωριμία μέσω γραφείου. Εμείς φροντίζουμε μόνο για την γνωριμία, την πρώτη επαφή. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι που αποφασίζουν. Το πρώτο που παίζει ρόλο είναι η χημεία. Αν αυτή δεν κολλάει, που λέμε, τίποτα δεν προχωράει.
  


»Κάτι ακόμα που έχει βοηθήσει στην αύξηση, είναι ότι πλέον ο κόσμος μιλάει. Μια κοπέλα, δηλαδή, μπορεί να πει στην φίλη της ότι γνώρισε κάποιον από το γραφείο συνοικεσίων, και να της προτείνει να το δοκιμάσει. Δεν είναι ταμπού πια τα γραφεία συνοικεσίων. Κάναμε, μάλιστα, πρόσφατα μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πολλά γραφεία, και διαπιστώσαμε ότι ενώ παλαιότερα το 100% της πελατείας αποτελούσαν χήροι και διαζευγμένοι, τα τελευταία χρόνια ένα πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από 60%, είναι ελεύθεροι, που έρχονται για τον πρώτο τους γάμο ή την πρώτη τους συμβίωση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν καλή ενημέρωση από φίλους και συγγενείς. 

»Κι αυτό με την σειρά του συμβάλλει ώστε να αυξηθεί το πελατολόγιο εκείνων που δεν έχουν ‘αποτύχει’. Παλαιότερα, έρχονταν πολλοί στα γραφεία συνοικεσίων με το σκεπτικό ότι ο προηγούμενος γάμος τους ‘απέτυχε’ και δεν θέλουν να την ‘ξαναπατήσουν’. Ξέρετε, ο νούμερο ένα λόγος διαζυγίου δεν είναι η απιστία, όπως κυκλοφορεί, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας και η προβληματική συμβίωση –το ότι το ζευγάρι δεν ταιριάζει, για να το πούμε απλά. Σε αυτό, εμείς πάλι υπερτερούμε. Έχουμε διαπιστώσει με έρευνες ότι δεν έχουμε διαζύγια. Μιλάμε για μηδενικό βαθμό. Θεωρείται ο πιο σταθερός γάμος. 

»Στην πλειοψηφία τους, οι άνδρες που απευθύνονται σε εμάς είναι από 33 έως 45 ετών, και οι γυναίκες από 28 έως 45, ίσως και έως 50 ετών. 

»Όλοι παντρεύονται επειδή αρέσει ο ένας στον άλλο. Δεν νομίζω ότι μπαίνει κανείς στη διαδικασία να παντρευτεί για λόγους οικονομικού συμφέροντος, κι εδώ που τα λέμε δεν λύνεις κανένα πρόβλημα μπαίνοντας σε μια σχέση ή σε ένα γάμο με αυτό το σκεπτικό. Άλλωστε, δεν παντρεύονται αμέσως. Υπάρχει ένα στάδιο γνωριμίας, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι μήνες, και που είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς αν ταιριάζει με τον άλλο».

Για απεριόριστο χρονικό διάστημα, η εφάπαξ συνδρομή είναι 700 ευρώ. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα της ετήσιας συνδρομής, η οποία ανέρχεται στα 500 ευρώ. 



«Ο κόσμος σήμερα απευθύνεται πιο εύκολα σε ένα γραφείο» Ο κόσμος σήμερα εμφανίζεται περισσότερο απελευθερωμένος από το ταμπού του γραφείου συνοικεσίων, παρατηρεί η κ. Λούη, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου γραφείου με ιστορία χρόνων στον Πειραιά. «Ο κόσμος έρχεται πιο εύκολα σε εμάς γιατί έχει καταλάβει ότι όλη αυτή η κρίση έχει φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους για να κάνουν οικογένεια. Τους ενδιαφέρει περισσότερο σε σύγκριση με άλλα χρόνια, έχουν ξεπεράσει τα ταμπού τους», λέει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με την κ. Λούη, ο κόσμος δεν θέλει να χάσει χρόνο. «Έρχονται και μου λένε ότι έχουν προσόντα και ένα άλφα μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο και δεν θέλουν να περιφέρονται τυχάρπαστα και να γνωρίζουν όποιον να ‘ναι. Τους ενδιαφέρει κάτι αντίστοιχο και αυτό δεν βρίσκεται στον δρόμο», αναφέρει. «Ένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα περιφέρεται να κάνει καμάκι δεξιά και αριστερά, ούτε καμία γυναίκα της προκοπής θα περιμένει να της κάνει νόημα κάποιος. Θα εξαντλήσει το κοινωνικό της περιβάλλον και μετά θα έρθει σε εμάς για να βρει το άλλο της μισό», προσθέτει. 

Η διαδικασία για να βρει κάποιος το ταίρι του περιλαμβάνει την εγγραφή του ως μέλος και μια συνέντευξη για το τι ακριβώς ψάχνει. «Οι προτάσεις που γίνονται από το γραφείο είναι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχουμε καταγεγραμμένα. Αυτοί είναι οι παράγοντες που διευκολύνουν την εξέλιξη και γίνονται έτσι λιγότερα λάθη. Όταν είναι σαφής, του προτείνουμε και κάτι αντίστοιχο», λέει η κ. Λούη σχετικά. 

Όσον αφορά την αλλαγή των κριτηρίων ελέω κρίσης, η κ. Λούη είναι κατηγορηματική: «Κανένας δεν μπορεί να ζήσει με κάποιον που δεν αγαπάει ή δεν τον θέλει. Είναι κάτι που ευτυχώς οι Έλληνες δεν κάνουν ποτέ. Ίσα ίσα, που έχουν υπέρ του δέοντος απαιτήσεις στο να βρουν το τέλειο. Γιατί ακριβώς δεν παίρνουν από κάπου αλλού χαρά. Η προσωπική μας ζωή είναι προσωπικό μας καταφύγιο και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό». 

Το γραφείο της κ. Λούη χρεώνει 700€ με συμβόλαιο απεριορίστου χρόνου για εφάπαξ αμοιβή, ενώ οι τιμές της παραμένουν σταθερές εδώ και αρκετά χρόνια. 



«Το Μνημόνιο μας φέρνει πιο κοντά» Η κ. Μάγδα Πετρίδη, ιδιοκτήτρια του γραφείου Vip’s παρατηρεί και εκείνη μια μικρή αύξηση στο πελατολόγιό της, παρά την οικονομική κρίση. «Παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο κόσμος, τους ενδιαφέρει να κάνουν οικογένεια. Όπως λέω μερικές φορές, το Μνημόνιο μας φέρνει πιο κοντά. Ο κόσμος θέλει να προγραμματίσει την ζωή του και να μην είναι χύμα, να μην χαλάει άσκοπα τα λεφτά του», λέει η ίδια. 

Ο μέσος όρος των ηλικιών που απευθύνονται στο γραφείο έχει σύμφωνα με την κ. Πετρίδη μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι χτυπούν την πόρτα της. «Παλαιότερα δεν είχαμε πολλούς νέους ανθρώπους. Τώρα με χαρά μου βλέπω ότι και τα νέα παιδιά από 25 χρονών ενδιαφέρονται να κάνουν σοβαρές γνωριμίες. Γενικά εμάς μας προσεγγίζουν όλες οι ηλικίες, από 25 μέχρι και 85, από κάθε κοινωνική τάξη», αναφέρει. 

Όσον αφορά τα κριτήρια λόγω κρίσης, η κ. Πετρίδη επισημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και γνωριμίες «λόγω ανάγκης» από πλευράς των πελατών. «Είμαι ευχαριστημένη από το επίπεδο των ανθρώπων που έρχονται εδώ, είναι συνειδητοποιημένοι και καταξιωμένοι επαγγελματικά, όμως ανέκαθεν υπήρχε και θα υπάρχει ο γάμος λόγω ανάγκης για ορισμένο κόσμο. Εκείνο που με ευχαριστεί, όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ενδιαφέρονται για την συντροφικότητα, να βρουν ένα σωστό ταίρι και να ζήσουν όμορφα», λέει. 

«Σχεδόν όλοι τους καταλήγουν να παντρεύονται. Μπορεί να μην γίνει τον ίδιο χρόνο, όμως στον επόμενο η κατάληξη είναι ο γάμος. Μας ενημερώνουν μάλιστα και μας στέλνουν και προσκλητήρια», προσθέτει. 

Η τιμή για εγγραφή στο γραφείο της κ. Πετρίδη ανέρχεται στα 550€ χωρίς ΦΠΑ και είναι εφάπαξ μέχρι ο πελάτης να παντρευτεί.

http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/article/275533/o-erotas-sta-hronia-toy-grafeioy-synoikesion.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: