30 Μαΐου 2016

Δεύτερη φορά


Ο τίτλος του άρθρου ίσως για κάποιους είναι παραπλανητικός. Κάποιοι ίσως θα το επονόμαζαν σαν <<δεύτερη ευκαιρία>>. Εσείς? Πιστεύετε στην δεύτερη ευκαιρία ή στη δεύτερη φορά? Θα δίνατε δεύτερη ευκαιρία ή θα δοκιμάζατε για κάτι δεύτερη φορά? Ένα “απενοχοποιημένο” μυαλό μάλλον θα σκεφτόταν <<δεύτερη φορά>>.
Εδώ ερχόμαστε να αναλύσουμε καταρχάς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τις σχέσεις… Θα έλεγα να βλέπαμε τα πράγματα λίγο πιο απλά και να μην τα κάνουμε τόσο μεγάλα και τόσο σύνθετα. Δεν χρειάζεται.
Όλοι ή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι –ξανά- με κάποιον άνθρωπο με τον οποίο είχαμε σχέση στο παρελθόν και ίσως έχουμε σκεφτεί την επανασύνδεση.
Ο λόγος που δεν πέτυχε την πρώτη φορά ποικίλει. Οποίος και να ναι όμως, μην αναλύεις και επικεντρώσου στην ουσία. Η ουσία είναι πως για να μπεις στην σκέψη της επανασύνδεσης κάτι υπάρχει, συνήθως αυτό το κάτι είναι αίσθημα και σπάνια είναι κατάλοιπο ή απωθημένο γιατί αυτά εκφράζονται συνήθως με εγωισμό. Όταν όμως είναι κάτι πιο βαθύ, κάτι πιο ανώτερο προχωράμε σε αυτή (επαναπροσέγγιση).
Σίγουρα πρέπει να σκεφτούμε πολύ, μας το προστάζει το μυαλό άλλωστε (σκέψεις αμφισβήτησης, φόβου, ανασφάλειας χορεύουν ξέφρενα εκεί μέσα). Φτάνει όμως να μην σκεφτόμαστε ακραία. Ακόμα κι αν ο άλλος έφταιγε, μπορούμε να καταλάβουμε αν έχει μετανιώσει πραγματικά. Το βασικό είναι να μην παίζει κάποιος με τα συναισθήματα του άλλου (εδώ ο κανόνας είναι ένας: μην κάνεις αυτό, που δεν θέλεις να σου κάνουν- και είναι απαράβατος).
Φυσικά όταν σκεφτόμαστε κάτι τόσο σημαντικό γιατί καλώς ή κακώς οι αποφάσεις μας καθορίζουν το μέλλον μας, οφείλουμε να  κοιτάμε τις προοπτικές εξέλιξης και όχι τους λόγους για τους οποίους δεν ευωδίασε τότε κάτι γιατί θα ξαναζήσουμε ξανά κάτι φθαρμένο, δηλαδή είναι σαν να έχουμε ήδη καταδικάσει μία κατάσταση.
Αφού λοιπόν έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να ζήσουμε κάτι για δεύτερη φορά καλό θα ήταν να κοιτάξουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στα θετικά στοιχεία και προϋποθέσεις. Ζήσε ξανά κάτι χωρίς να είσαι προκατειλημμένος, σαν να τον γνωρίζεις πρώτη φορά… Τότε μόνο μπορείς να δεις καθαρά και τότε μόνο μπορεί να πετύχει. Έξαλλου σημασία έχει να μην δημιουργούμε εμπόδια αλλά να τα προσπερνάμε. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε μέσα μας τεράστια δύναμη και πάντα βρίσκουμε δύναμη για να βιώσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Ο Sigmund Freud ως θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας είπε πως <<Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.>> Τι πιο κρίσιμο ζήτημα από τον άνθρωπο που ποθούμε?


Σκούρτα Νίκη,
Κοινωνιολόγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: