6 Ιουνίου 2016

Υποδέξου το καλοκαίρι (όπως πρέπει)

Το καλοκαιράκι βρίσκεται προ των πυλών – τουλάχιστον αυτό μαρτυρά ο καλός καιρός – και εμείς έχουμε ήδη μπει στο mood (ναι, ναι… ακόμα και σε αυτό των διακοπών). Κάθε χρόνο με το που δούμε τον ήλιο τέτοια εποχή, αρχίζουμε να κάνουμε σχέδια για τις μέρες που έρχονται. Μερικές από αυτές τις ιδέες που είναι κυρίαρχες στο μυαλό μας, σας παραθέτουμε παρακάτω.
Άνοιξε το χάρτη (της Ελλάδας κατά προτίμηση) και κάνε πλάνο διακοπών επιλέγοντας ανάμεσα στις εκπληκτικές παραλίες της χώρας μας και τα μοναδικά νησιά μας.
Βγες έξω με φίλους και μη μιλάς για δουλειά αλλά για το καλοκαίρι που έρχεται. Πιες και ένα cocktail παραπάνω…
Και αν σου αρέσει ο κινηματογράφος, μην κλειστείς σε καμιά τεράστια αίθουσα… προτίμησε ένα θερινό σινεμά και απόλαυσε την προβολή.
Το σαββατοκύριακο αντί να πας στο κέντρο για καφέ ή ψώνια, κάνε μια εξόρμηση στις κοντινές παραλίες και απόλαυσε τον ήλιο και τα παιχνίδια στην άμμο. Εξάλλου, εμείς δε μεγαλώνουμε ποτέ…
Και τέλος, ψήφισε το λευκό χρώμα στα ρούχα ή εναλλακτικά πολύχρωμους καλοκαιρινούς συνδυασμούς. Ξέχνα το μαύρο του χειμώνα και τόλμησε φωτεινούς συνδυασμούς για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για το καλοκαίρι.
Σχέσεις και καλοκαίρι
Πόσο συχνό φαινόμενο είναι να γιγαντώνονται το καλοκαίρι τα προβλήματα στις σχέσεις;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), περισσότερα από ένα στα δύο ζευγάρια (54%) χωρίζουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οπως λένε οι ειδικοί, τα ζευγάρια είθισται να αρχίζουν τις διακοπές τους με μεγάλες προσδοκίες, παραβλέποντας τα όποια προβλήματα και τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με το ταίρι τους. Οταν όμως οι προσωπικές δυσκολίες δεν σχετίζονται με την καθημερινότητα, αλλά με το πόσο «τα βρίσκει» το ζευγάρι μεταξύ του, τα προβλήματα εντείνονται.
Ετσι, πολλά ζευγάρια επιστρέφουν από τις διακοπές πολύ χειρότερα από ό,τι ήταν πριν φύγουν. Αιτία άλλοτε είναι η απογοήτευση επειδή δεν έγιναν τα πράγματα όπως τα περίμεναν και άλλοτε ότι πιέστηκαν πολύ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να χαλαρώσουν.
Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν πως το καλοκαίρι και ιδίως η περίοδος των διακοπών αποτελούν αληθινή δοκιμασία για τις κακές σχέσεις – και όσες έχουν υποτονική ή ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία είναι αυτές που κυρίως οδηγούνται σε κρίση στη διάρκεια των διακοπών.
Είναι το καλοκαίρι ιδανική περίοδος για να βελτιώσει κάποιος τις σχέσεις του;
Το καλοκαίρι δεν αποτελεί πανάκεια εάν δεν επεξεργαστούμε μέσα μας τα συναισθήματά μας για τον εαυτό μας, για τον άλλον, για τη σχέση. Αν κατορθώσει να βελτιώσει κάποιος τις σχέσεις του εξαρτάται από το αν καταφέρει να αποσυνδέσει τα αρνητικά συναισθήματα που κουβαλάει μέσα του για τη σχέση και να αφεθεί στις αληθινές επιθυμίες του.
Εάν το κατορθώσει αυτό, τότε το καλοκαίρι έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει αποκρυσταλλωμένο έδαφος για τη βελτίωση της σχέσης με τον/την σύντροφο ή/και τα παιδιά, λόγω της απουσίας επαγγελματικών πιέσεων και καθημερινών καθηκόντων.



Τι να κάνετε

* Απαλλαγείτε από τα «πρέπει» της καθημερινότητας και εστιάστε στις αληθινές επιθυμίες που έχει ο καθένας
* «Σπάστε» τη ρουτίνα και γυρίστε την πλάτη σε «κανονιστική» συμπεριφορά.
* Να είστε αυθόρμητοι, χωρίς ενοχές
* Εκφράστε τα αληθινά θέλω και επιθυμίες σας
* Μην προσπαθήσετε να επιλύσετε τις υπάρχουσες συγκρούσεις και δυσκολίες
* «Ανοιχθείτε» ψυχολογικά ο ένας προς τον άλλο, ξεχνώντας αυτολογοκρισίες και αναστολές
* Δώστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας και στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας, ώστε να λειτουργήσει ο καθένας με τους προσωπικούς του ρυθμούς
* Αποσυνδέστε τις διακοπές από οιοδήποτε προηγούμενο αρνητικό συναίσθημα που σχετίζεται με τον/τους άλλους
* Μην προσδοκάτε ότι οι διακοπές θα είναι η μαγική λύση στη σχέση σας: μπορεί να είναι μόνο μια όμορφη περίοδος θετικών συναισθημάτων και απαλλαγής από τη ρουτίνα
Στην εποχή του Καλοκαιριού έχουν αποδοθεί καινούριοι Έρωτες … αλλά και Χωρισμοί … Και είμαστε εδώ να αναρωτηθούμε, λοιπόν: «Τελικά τι ισχύει από τα δύο; Οι Καλοκαιρινές Διακοπές είναι αφορμή, για να ερωτευτούμε … ή για να δούμε, ότι τελικά δεν ταιριάζουμε με το έτερον ήμισυ;»
Η απάντηση είναι απλή: «Όλα είναι σχετικά και όχι απόλυτα». Δεν μας εμποδίζει κανένας να βάλουμε τον έρωτα στη ζωή μας σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αλίμονο, αν περιμέναμε μόνο τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, για να τον ζήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση ενός χωρισμού. Εάν περιμέναμε στις Καλοκαιρινές μας Διακοπές να συνειδητοποιήσουμε, το αν ταιριάζουμε και είμαστε χαρούμενοι στην σχέση μας με τον/τη σύντροφο μας … «ζήτω που καήκαμε» … αυτό σημαίνει, ότι τους υπόλοιπους 9 μήνες θα ζούμε σε ένα συναισθηματικό νεφέλωμα και θα πείθουμε τους εαυτούς μας, ότι έχουμε βρει τον/την τέλειο/α σύντροφο…!!
Για αυτό τον λόγο, έχουμε να πούμε ότι:
Οι Καλοκαιρινές Διακοπές είναι μία από τις πολλές ευκαιρίες, που μας δίνονται, για να γνωρίσουμε κόσμο σε μία φάση της ζωής μας, που είμαστε σε χαλαρότητα και ξεκούραση.
Αυτό μόνο καλό είναι, όταν καταφέρνουμε να αφήσουμε πίσω τις σκοτούρες, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις και να βάλουμε τον εαυτό μας σε ένα πολύ χαλαρό και ξέγνοιαστo mode. Σε ένα τέτοιο επίπεδο η κάθε γνωριμία, που δύναται να γίνει, έχει αρκετές πιθανότητες για ένα καλό ξεκίνημα. Όχι, όμως, ότι δεν κρύβει κινδύνους. Καλό είναι να είμαστε, ακόμα και σε αυτή την φάση, αρκετά επιλεκτικοί/ές και να ζούμε το πάθος ακούγοντας ταυτόχρονα και την εσωτερική μας φωνή και τα πραγματικά μας «θέλω». Οι διακοπές, η θάλασσα, η απομάκρυνση από την καθημερινότητα της δουλειάς … από μόνα τους μας βάζουν σε μία καθημερινότητα με χαλαρά όρια … σε αυτό το σημείο οφείλουμε να δείξουμε μεγάλη προσοχή !!
Το Καλοκαίρι και οι Διακοπές μπορούν να μας φέρουν με τον/την σύντροφο πιο κοντά.
Εάν, όμως, δεν έχουμε επεξεργαστεί την σχέση μας και τα συναισθήματα μας από πριν… το Καλοκαίρι από μόνο του δεν κάνει θαύματα …!!
Τα προβλήματα σε μία σχέση γιγαντώνονται κατά την διάρκεια των Καλοκαιρινών Διακοπών, γιατί πολλές φορές οι προσδοκίες μας από αυτές είναι τεράστιες και εκτός πραγματικότητας.
Όταν, για παράδειγμα, κατά την διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου βλέπουμε, ότι έχουμε με τον/την σύντροφο ένα αγεφύρωτο χάσμα … τι ακριβώς θα γίνει στις Διακοπές, που αυτό το χάσμα ξαφνικά θα εξαφανιστεί; Ας μην ξεχνάμε, ότι υπάρχει κάτι στις Καλοκαιρινές Διακοπές, που μπορεί να εντείνει και όχι να εξομαλύνει τα σχεσιακά προβλήματα … και αυτό είναι η πιο στενή τριβή και επαφή, που υπάρχει, λόγω του ότι κανένας δεν εργάζεται και οι σύντροφοι είναι 24 ώρες το 24ωρο μαζί. Και να θέλουμε να το κρύψουμε … δεν γίνεται … για αυτό και όλα βγαίνουν σύντομα στην επιφάνεια …!!
  1. Στοχεύουμε στον κοινό χρόνο= είναι χρήσιμο για το ζευγάρι να περνάει αρκετό ελεύθερο χρόνο μαζί για να μοιράζεται στιγμές χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και συζήτησης. Ειδικά όταν το ζευγάρι έχει παιδιά, είναι απαραίτητο να ξεκλέβει λίγο χρόνο μακριά από το σπίτι, τα παιδιά και τις υποχρεώσεις. Φυσικά, είναι σημαντικό να επιτρέπεται ο χρόνος για αντίστοιχη διατήρηση των φιλικών σχέσεων του κάθε συντρόφου. Η επαφή με τους φίλους παρέχει την αίσθηση της πληρότητας και της ατομικότητας που χρειάζεται κάθε μέλος του ζευγαριού.
  2. Απόκτηση κοινής δραστηριότητας= πολλά ζευγάρια συναποφασίζουν να αποκτήσουν ένα χόμπι που να ενδιαφέρει και τους δύο. Με τον τρόπο αυτό, περνούν χρόνο μαζί, ενισχύουν την επικοινωνία τους και την επαφή τους, ενώ έχουν πάντα ένα ευχάριστο θέμα για συζήτηση.
  3. Ενισχύουμε την επικοινωνία μας= αξιοποιείστε την τεχνολογία για να επικοινωνείτε τακτικά και με ποικίλους τρόπους. Ένα τρυφερό μήνυμα μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση. Επίσης, εστιάστε στην ενεργητική και προσεκτική επικοινωνία. Δώστε αξία σε όσα συζητάτε με τον / την σύντροφό σας και προσπαθήστε να αντιληφθείτε τα πράγματα και από τη δική του οπτική γωνία.
  4. Συζητάμε ουσιαστικά= εφόσον το ζευγάρι αποκτήσει μια συστηματική επικοινωνία και αφιερώσει χρόνο για τη σχέση του, είναι ώρα να περάσουν στο επόμενο βήμα. Να συζητούν ουσιαστικά τα θέματα που τους απασχολούν, να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους, να κατανοεί και να σέβεται ο ένας τον άλλον, να παρέχουν αλληλο- υποστήριξη και να φροντίζουν για τις ανάγκες του συντρόφου τους. Μια λέξη, μια αγκαλιά και αρκετή τρυφερότητα μπορεί να ανακουφίσει και την πιο δύσκολη έγνοια.
  5. Θέτουμε  κοινούς στόχους= ένας τρόπος να στηριχθεί η σχέση είναι να θέσει το ζευγάρι έναν κοινό στόχο. Για κάποιους στόχος είναι η ανατροφή ενός παιδιού, για άλλους η απόκτηση ενός σπιτιού, για αρκετούς η διατήρηση μιας επιχείρησης. Όποιος και αν είναι ο στόχος, η κοινή προσπάθεια, η προσήλωση σε ένα κοινό σημείο αναφοράς, ακόμα και η επίλυση των εντάσεων που πιθανόν να προκύπτουν, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της διατήρησης μιας σχέσης.
  6. Είμαστε πάνω από όλα φίλοι= ένα κοινό μυστικό των επιτυχημένων σχέσεων είναι η ανάπτυξη μιας φιλικής προσέγγισης ανάμεσα στα δύο μέλη του ζευγαριού. Οι φίλοι άλλωστε έχουν πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά: είναι πάντα παρόντες στη ζωή μας, μας ακούν προσεκτικά, μας καταλαβαίνουν, μας αποδέχονται, μας στηρίζουν, χαίρονται για τα επιτεύγματά μας και λυπούνται με τις δυσκολίες μας. Αναμφίβολα, μια σχέση που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις διαθέτει την καλύτερη βάση για να λειτουργεί το ζευγάρι επιτυχημένα.
  7. Βάζουμε προτεραιότητες= είναι εξαιρετικά σημαντικό να θέτουμε τις «σωστές» προτεραιότητες. Ας υπενθυμίζουμε διαρκώς στον εαυτό μας ότι προέχει η σχέση μας, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας και κατόπιν ακολουθούν οι υποχρεώσεις, τα πρέπει, τα άγχη, οι δουλειές. Ας βάλουμε προτεραιότητα την ίδια μας τη ζωή, τη διασκέδασή μας, την υγεία μας, την ισορροπία μας και ας στηρίξουμε τους δικούς μας ανθρώπους.  
  8. .Θυμόμαστε τον ρομαντισμό= σας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον ρομαντισμό στη σχέση μας. Ας θυμηθούμε πώς νιώθαμε και πώς συμπεριφερόμασταν στο πρώτο διάστημα της γνωριμίας μας, όπου όλα ήταν έντονα, άγνωστα και μας έλκυαν να τα εξερευνήσουμε. Ας φέρουμε ξανά τις εκπλήξεις, τα τρυφερά μηνύματα, τα απρόσμενα δώρα, τις ρομαντικές κινήσεις στην κοινή μας ζωή για να βγούμε από την ρουτίνα.  
  9. .Τονώνουμε την ερωτική μας ζωή αναμφίβολα, η βάση μιας καλής σχέσης είναι η επικοινωνία, το μοίρασμα, η συντροφικότητα, ο κοινός χρόνος. Αλλά αυτό που ξεχωρίζει τα ζευγάρια από τους φίλους είναι η ερωτική επιθυμία και επαφή. Το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει συνήθως αρνητικά το πάθος και την ερωτική έλξη. Από την άλλη πλευρά όμως, ο χρόνος προσφέρει οικειότητα, άνεση, ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας. Ας αξιοποιήσει το ζευγάρι αυτά τα στοιχεία που έρχονται με τον χρόνο και ας προσθέσει μια δόση αισθησιασμού στην προσωπική του ζωή. 
  10. .Χτίζοντας τις αναμνήσεις μας= η κοινή πορεία ενός ζευγαριού περιλαμβάνει γεγονότα, αλλαγές, καλές και κακές στιγμές, φίλους, ταξίδια, γάμο, παιδιά… σημαντικές ευκαιρίες για να εμπλουτιστεί η σχέση και να γεμίσει η ζωή τους με κοινά βιώματα, εικόνες και συναισθήματα. Μια απλή ιδέα είναι να δημιουργούνε τα ζευγάρια το άλμπουμ τις ζωής τους με φωτογραφίες από τα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους και να ανατρέχουν σε αυτό, κάθε φορά που η σχέση τους δυσκολεύει ή τους θυμώνει. Είναι απίστευτο πόσο καλά θα νιώσουν θυμούμενοι όσα τους δένουν ως ζευγάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: