12 Αυγούστου 2016

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ ?



Η σχέση είναι αμοιβαία αγάπη, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και υποστήριξη. Ο κάθε άνδρας ή γυναίκα έχει ανάγκη από την φύση του να βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Η συντροφικότητα σχετίζεται με το να νιώσουμε αυτά τα παραπάνω (σίγουρα) μεγαλειώδη συναισθήματα αλλά ταυτόχρονα έχει πολλά επιπλέον οφέλη γιατί καλύπτει διάφορου τύπου ανάγκες του ανθρώπου.

·        Κατανόηση του εαυτού μας. Μέσα από μία σχέση μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τον ίδιο σου τον εαυτό. Ακόμα και οι στιγμές έντασης, μας ζυμώνουν, μας ωριμάζουν.
·        Ανάπτυξης της επικοινωνίας. Η επικοινωνία είναι ένα επίκτητο προσόν το οποίο αναπτύσσεται μέσω της κοινωνικής συναναστροφής. Μια σχέση μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτό γιατί με τον σύντροφο μας μπορούμε να μοιραστούμε πιο προσωπικά θέματα.
·        Αισθηματικές ανάγκες. Το αίσθημα της πληρότητας ή με αλλά λόγια η «Αγάπη». Κάτι το οποίο δεν μπορεί κάποιος να νιώσει σε περιστασιακές γνωριμίες που διαρκούν λίγο. Ένας σύντροφος μπορεί να σε κάνει να νιώσεις γεμάτος γιατί τον κάνεις και εσύ να νιώθει το ίδιο.
·        Το αίσθημα του να νιώσεις ερωτευμένος. Είναι η ζωηρή έλξη μεταξύ δύο προσώπων με πιο απλά λόγια. Αν το αναλύσουμε όμως ο έρωτας είναι ένα αίσθημα τεραστίων διαστάσεων, δεν έχει λογική. Θες συνεχώς να μοιράζεσαι τον χρόνο σου  με τον άλλο, τον επιθυμείς και τον θέλεις παράφορα, ανεξέλεγκτα, και φυσικά μπορείς να τσακωθείς εύκολα μαζί του. Ερωτευόμαστε για να ζήσουμε την μαγεία, για να πραγματοποιήσουμε το όνειρο μας, για να βιώσουμε  την αγωνία και τελικά για να κάνουμε την ζωή μας πιο όμορφη, πιο γεμάτη. Έρωτας είναι όταν κοιτάς τον άλλο και σου κόβονται τα πόδια…
·         Σεξουαλική ικανοποίηση. Κανένας μας δεν μπορεί να ζήσει μια ολοκληρωτικά ανέραστη ζωή. Η σεξουαλικότητα είναι και αυτή ένα αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξης μας, όπως είναι οι αισθήσεις, οι σκέψεις μας. Εφόσον και δεν υπάρχουν άφυλοι άνθρωποι σημαίνει πως οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα έχει την δυνατότητα να αποβεί ερωτική. Η δημιουργία σχέσης είναι σαφώς πολλά περισσότερα πράγματα από την σεξουαλικότητα αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να αγνοεί κανείς το στοιχείο της σεξουαλικότητας, γιατί η αγνόηση αυτού του στοιχείου δεν βοηθά στην βαθύτερη κατανόηση των σχέσεων.
·        Ψυχοσωματική ευεξία. Από πρόσφατη έρευνα που έγινε οι σχέσεις κάνουν καλό στην υγεία μας όταν οι σύντροφοι καταλαβαίνουν, σέβονται και φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που βαθμολόγησαν τους συντρόφους τους υψηλά όσον αφορά στην φροντίδα που δίνουν, είχαν επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα)  που έδειχναν καλύτερη κατάσταση υγείας τόσο την στιγμή που έγινε το πείραμα όσο και 10 χρόνια μετά που επαναλήφθηκε η έρευνα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι  η κοινωνική απομόνωση δεν κάνει καλό στην υγεία. Επιπλέον όμως έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν δυνατές προσωπικές σχέσεις, ζουν τελικά περισσότερο.

Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: