21 Απριλίου 2017

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΠΟΧΗ




Η ανάσταση του κυρίου φωτίζει τις ψυχές και τις ζωές των ανθρώπων,  έχει ένα βαθύ ψυχολογικό και πνευματικό νόημα.  Πρακτικά κάνουμε παύση από την καθημερινότητα κα από την ρουτίνα που μπορεί άθελα μας πολλές φορές να έχουμε εμπλακεί. Αυτό μας ωθεί να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι και στην προσωπική μας ζωή. Έτσι λοιπόν, θεωρούμε την ανάσταση σαν ένα σημείο επανεκκίνησης και στην προσωπική μας ζωή και δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας για νέες γνωριμίες. Αυτό συμβαίνει πρώτα απ’ όλα γιατί το βλέπουμε σαν μια διαδικασία αναγέννησης και αναζωογόνησης του εαυτού τους και επίσης όλο το κλίμα που υπάρχει μας προδιαθέτει θετικά… λίγο τα χρώματα, λίγο τα αρώματα, λίγο η ζέστη… θέλουμε να ερωτευτούμε!
Πρέπει να βρούμε τον δρόμο για την ψυχική μας ανάσταση, το Πάσχα έχει πάντα θετικό αντίκτυπο στην ζωή και την ψυχολογία μας αρκεί να το επιδιώξουμε.

Πάσχα δεν είναι μόνο τα πολύ όμορφα έθιμα που έχουμε, Πάσχα πάνω απ’ όλα είναι η γεύση της Βασιλείας του Θεού, η φωνή του Ουρανού που έρχεται μέσα μας να μας αφυπνίσει. Τότε η ψυχή μας, έστω και για λίγο, μεταμορφώνεται, ηρεμεί, νιώθει κάτι από την Συγνώμη και την Αγάπη που ανατέλλει μέσα από τον Πανάγιο Τάφο.

Σήμερα, αφού έχουμε υποστεί πολλές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας θέλουμε περισσότερο από ποτέ σαν λαός «την Ανάσταση Ονείρων μας», κι αυτή δε μπορεί να έρθει αν πρώτα δε συμβεί η Ανάσταση στις καρδιές, στις συνειδήσεις, στις ψυχές μας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το πώς νιώθουμε στο προσωπικό και οικογενειακό κομμάτι του εαυτού μας σημαίνει ότι και κάπως έτσι βιώνουμε τις γιορτές. Δηλαδή αν κάποιοι είναι μόνοι ή το οικογενειακό τους περιβάλλον του δεν είναι το κατάλληλο βιώνουν έναν ορισμένο βαθμό στρες- που χαρακτηρίζεται από μια ελαφριά ένταση ή ευερεθιστότητα έως μελαγχολία και θλίψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην θέλουν να λαμβάνουν και μέρος στα έθιμα γιατί δεν έχουν διάθεση (πχ. το να βάψεις τα αυγά, να πάρεις τις λαμπάδες, να μαγειρέψεις για το πασχαλινό τραπέζι) και να βιώνουν αυτές τις μέρες δύσκολα.
Από την άλλη πλευρά εκείνοι που είναι ικανοποιημένοι από την σχέση τους και την οικογένεια τους  βιώνουν τις γιορτές με πολύ διαφορετικό τρόπο. Κάνουν πράξη όλα τα έθιμα για να ευχαριστήσουν τους γύρω τους και βλέπουν αυτές τις μέρες ως καλή ευκαιρία διαφυγής από την καθημερινότητα ώστε να νιώσουν μοναδικά και ανεπανάληπτα συναισθήματα χαράς, ευτυχίας και επιτυχίας. Σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτό.
·        ΥΓΕΙΑ: Ένας καλός σύντροφος μας χαρίζει υγεία. Υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες που λένε ότι συστατικό της μακροζωίας είναι ένας καλός σύντροφος.
·        ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: είναι κάτι που κατακτιέται μετά από προσωπική προσπάθεια στην οποία έχουν συμβάλλει θετικά οι δικοί μας άνθρωποι και κυρίως ο σύντροφος μας. Η σωστή και ποιοτική ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή, και η υγεία, είναι τα στοιχεία που θα επιτρέψουν να συμβεί η επιτυχία και να χαρεί κανείς τα αποτελέσματά της.
Ταυτόχρονα η κατάκτηση της πηγάζει και από εσωτερικό κίνητρο πχ. ένας πατέρας θέλει να είναι επιτυχημένος επαγγελματικά για να μπορέσει να καλύψει τις υλικές και συναισθηματικές ανάγκες της οικογενείας του. Πρώτα απ’ όλα όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ευτυχία προηγείται της επιτυχίας. Εάν δεν υπάρχει ευτυχία η επιτυχία θα παρακμάσει.

Η ζωή λειτουργεί πολλές φορές σαν αλυσίδα. Καλό λοιπόν είναι να επιδιώκουμε το καλό, το ωραίο και το σωστό γιατί το ένα καλό φέρνει και το άλλο.

Σκούρτα Νίκη,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: