31 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ



«Αν νομίζεις ότι η περιπέτεια είναι επικίνδυνη, δοκίμασε την ρουτίνα, είναι καταστροφική» Είπε ο Πάουλο Κοέλιο,  θέλοντας να δείξει πόσο άσχημο είναι όταν οι μέρες ακολουθούν η μια την άλλη, χωρίς να συμβαίνει τίποτε, και όλες μοιάζουν να είναι ίδιες. Είναι κοινότοπο, και βαραίνει την σχέση ενός ζευγαριού.
Ο Χόρχε Μπουκαι έδωσε μια συνέντευξη στην Άννα Δρούζα στην εκπομπή «Μπορώ» και μίλησε για τις καταστροφικές επιπτώσεις της ρουτίνας και πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει στην σχέση και είπε μια ιστορία.
 Η ιστορία  λέει ότι μια μέρα ο «διάβολος» αντιλήφθηκε ότι ο μεγαλύτερος του εχθρός ήταν η αγάπη και σκέφτηκε πως αν κατατροπώσει την αγάπη ο κόσμος θα ήταν στα χέρια του. Και έτσι έστειλε όλους τους δαίμονες του να σκοτώσουν την αγάπη.
Και έστειλε το μίσος να σκοτώσει την αγάπη… και ήρθε μετά το μίσος και είπε πως την πλήγωσε αλλά στο τέλος με κατάφερε.
Και έτσι έστειλε την ζήλια να καταστρέψει την αγάπη… η ζήλια γύρισε πίσω μουτρωμένη και είπε πως την ανησύχησε πολύ την αγάπη αλλά δεν κατάφερε  να την νικήσει.
Έτσι ο διάβολος απευθύνθηκε στην σεξουαλική τρέλα, και όταν αυτή επέστρεψε είπε πως δεν κατάφερα να σκοτώσω την αγάπη, αλλά με χρησιμοποίησε εκείνη και επιβίωσε.
Και έτσι έστειλε τα οικονομικά προβλήματα… και τις οικογενειακές διαμάχες και ύστερα τις πεθερές και των δύο. Αλλά η αγάπη τα νίκησε όλα αυτά… μέχρι που μια μέρα ο διάβολος είχε εγκατέλειψε όλες τις προσπάθειες του, ήρθε ένας βοηθός του και του είπε:
- «Η αγάπη πέθανε».
-είναι νεκρή σίγουρα?
- ξεψυχάει.
Και έτσι ο διάβολος ζήτησε από όλους να χειροκροτήσουν τον καλύτερο στρατιώτη του. Την ρουτίνα.
Όταν φαινόταν πως η αγάπη είχε τελικά πεθάνει ήρθε ένας από τους βοηθούς του και του είπε πως η αγάπη τελικά σώθηκε. Η ρουτίνα θύμωσε πολύ γιατί σχεδόν την είχε σκοτώσει.
-ποιος την έσωσε?
- ήρθε το χιούμορ και έμαθαν να γελούν μαζί.
Η ρουτίνα δεν είχε άλλη λύση από το να φύγει από το σπίτι.
Αν λοιπόν θεωρείτε πως βιώνετε ρουτίνα στην σχέση σας, βγείτε ακριβώς από εκεί που μπήκατε. Αλλάξτε τις προγραμματισμένες συνήθειες σας. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να κινηθείτε άμεσα και δυναμικά.
·        Περιποιηθείτε την εμφάνιση σας. Η έλξη σχετίζεται άμεσα με την εικόνα, ότι νιώθετε άνετα με τον σύντροφο σας, δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται μια άκομψη απεριποίητη εικόνα, όπως τα αχτένιστα-λαδωμένα μαλλιά, ή τα τρύπια ρούχα κλπ. Δεν είναι ωραία ούτε για την ψυχολογία, ούτε όμως και την ερωτική λίμπιντο, η οποία καθαρά προκαλείται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ένα βλέμμα ή μια μυρωδιά.
·        Διατηρείστε επικοινωνία. Είναι το Α και το Ω, πέρα όμως από την διαπροσωπική συζήτηση, υπάρχει και το ψηφιακό μήνυμα. Κάτι που ακούγεται απλό αλλά σε τελική ανάλυση πολύ αποδοτικό. Το «μου λείπεις», ή «σε σκέφτομαι» σίγουρα θα σχηματίσει χαμόγελο στο πρόσωπο του συντρόφου σας.
·        Βγείτε έξω. Ο καναπές, η τηλεόραση… αποτελούν σίγουρα και αυτά ένα κομμάτι της σχέσης αλλά η υπερβολή φθείρει την τελειότητα. Αυτό σημαίνει πως όλοι χρειάζεται να κάνουν κάτι διαφορετικό.  Ξεφύγετε από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού κι απολαύστε μαζί μια βόλτα στη θάλασσα, ένα πικ-νικ στο πάρκο, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια γκαλερί ή δοκιμάστε μια κοινή δραστηριότητα, όπως ποδήλατο, ράφτινγκ, οτιδήποτε. Απλώς βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει.  Ενθουσιασμός και χιούμορ θα κατακλύσουν την ψυχολογία σας με κάτι από αυτά.
·        Έκπληξη! Εσείς ξέρετε τι του/της αρέσει, όμως ένα ωραίο γεύμα είναι πάντα μια κλασσική λύση. μαγειρέψετε το αγαπημένο του φαγητό ή κάποιο… αφροδισιακό πιάτο (είχαν δίκιο οι παλιοί που έλεγαν πως ο έρωτας περνά απ’ το στομάχι!), κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τη γνωστή λαϊκή ρήση, που θέλει τον έρωτα να περνάει πρώτα από το στομάχι! Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Appetite» δείχνει ότι οι γυναίκες αντιδρούν πολύ διαφορετικά σε ένα ρομαντικό ερέθισμα, όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο και όταν πεινούν. Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ζήτησαν από 20 νεαρές κοπέλες να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο πείραμα. Τους ζήτησαν να μείνουν νηστικές για μερικές ώρες και στη συνέχεια κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, όταν τους έδειχναν μια σειρά από φωτογραφίες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες είχαν ρομαντικό περιεχόμενο, όπως ένα ζευγάρι που περπατά πιασμένο χέρι-χέρι, ενώ άλλες ήταν ουδέτερες, απεικόνιζαν για παράδειγμα μια μπάλα. Στη συνέχεια, δόθηκε στις κοπέλες ένα ρόφημα ενεργειακής αξίας 500 θερμίδων και επαναλήφθηκε το πείραμα. Στην περίπτωση αυτή, ο εγκέφαλος των γυναικών φάνηκε να ανταποκρίνεται πολύ πιο έντονα στις ρομαντικές εικόνες.
Αποδεικνύεται λοιπόν και η σοφή η παράδοση που θέλει τον άνδρα να προτείνει ως πρώτο ραντεβού ένα ρομαντικό γεύμα, καθώς με τη γυναίκα… χορτάτη είναι πιο πιθανό να έχουν θετική έκβαση οι προσπάθειές του να την κατακτήσει!
 

Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: