9 Απριλίου 2019

Οι επιστήμονες βρήκαν τον παράγοντα – κλειδί για την ευτυχία


Ο Meik Wiking θεωρείται ειδικός στην ευτυχία κι αυτό όχι λόγω της εθνικότητάς του - επειδή είναι Δανός και οι πολίτες της χώρας δηλώνουν γενικά χαρούμενοι από τη ζωή τους- αλλά λόγω της θέσης του: Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του «Happiness Research Institute» (Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας), με έδρα την Κοπεγχάγη, που μελετά τους παράγοντες που κάνουν ορισμένους ανθρώπους να χαμογελούν περισσότερο από άλλους.
Το πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, λέει επιχειρώντας να απαντήσει το γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους. Ωστόσο, ναι, υπάρχει κι ένας παράγοντας - κλειδί. «Όταν κοιτάμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι από άλλους, όταν εξετάσουμε τους κοινούς παρονομαστές μεταξύ των χαρούμενων Αμερικανών, Κινέζων ή ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιος είναι ευτυχισμένος. Από την ίδια τη γενετική έως το εισόδημα κάποιου, το επίπεδο εμπιστοσύνης (στους θεσμούς), τις κοινωνικές σχέσεις, την υγεία, την ηλικία» τονίζει.
Παράγοντας - κλειδί είναι όμως οι σχέσεις με τους άλλους. «Αυτό που εντοπίζουμε συχνά (στις έρευνες) είναι πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της ευτυχίας είναι πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τις σχέσεις μας. Επομένως, οι φίλοι, η οικογένεια, μια ισχυρή κοινωνία, που μας δίνει την αίσθηση πως έχουμε κάποιον, πάνω στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε σε περίπτωση ανάγκης, αυτοί είναι ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους» εξηγεί.
Για όσους αναζητούν κάποια μυστική συνταγή για την ευτυχία, ο Meik ξεκαθαρίζει πως κάθε χώρα είναι διαφορετική όπως και κάθε άνθρωπος. και στην πραγματικότητα επακριβώς μία και ενιαία συνταγή με παγκόσμια εφαρμογή δεν υπάρχει. «Σε κάποιες χώρες θα είχε νόημα η μείωση του επίπεδου της φτώχειας, σε άλλη χώρα η βελτίωση των συνθηκών μοναξιάς των ανθρώπων» εξηγεί. Υπάρχει ωστόσο μία πρακτική συνταγή, όπως λέει: «Νομίζω πως μία από τις καλύτερες "συνταγές", εδώ και τώρα, για όσους θέλουν να είναι πιο χαρούμενοι, είναι να κάνουν κάτι που να έχει νόημα και δράση, μαζί με άλλους ανθρώπους. Κι αυτή νομίζω ότι είναι μια απλή παγκόσμια, αν και όχι "μυστική", ωστόσο πρακτική "συνταγή"...».
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, που καταρτίζει το Ινστιτούτο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών του πλανήτη φαίνονται να είναι οι πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Meik Wiking, «υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που διαμορφώνουν αυτούς τους δείκτες, για παράδειγμα η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση, τα κοινωνικά οφέλη για τους άνεργους». Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει, οι κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιπέδων ευτυχίας μεταξύ των πολιτών κι αυτό «επειδή ναι μεν μετράει ο τρόπος ζωής και οι επιλογές μας στο πόσο χαρούμενοι είμαστε, αλλά οι πολιτικές, υπό τις οποίες ζούμε, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευτυχία μας».
«Αν εξετάσει κανείς την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 155 χώρες, οι χώρες με τους πιο χαρούμενους πολίτες έχουν μέσο όρο βαθμολογίας το 7,5 (στα 10) και οι χώρες με τον μικρότερο βαθμό ικανοποίησης γύρω στο 3. Κι αυτές οι διαφορές έχουν να κάνουν με τις ακολουθούμενες πολιτικές σε μια χώρα και τις συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν οι πολίτες της. Επομένως το ΑΕΠ, τα επίπεδα ευημερίας, αλλά επίσης τα επίπεδα ελευθερίας σε μια χώρα, το σύστημα υγείας, το προσδόκιμο ζωής, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, ο βαθμός γενναιοδωρίας και κοινωνικής στήριξης, όλα αυτά μετράνε και σε όλους αυτούς τους τομείς αποφασιστικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Meik Wiking.
«Δυστυχώς, ωστόσο, οι κυβερνήσεις περνούν πολύ χρόνο ασχολούμενες μόνο με το ΑΕΠ και παραβλέπουν κάποιους άλλους παράγοντες, όπως η μείωση της διαφθοράς, η δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τις κοινωνικές σχέσεις κ.ά.», προσθέτει.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη, που σίγουρα δεν είναι ευτυχισμένοι και στους ανθρώπους αυτούς, ο Meik Wiking στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας. «Το μήνυμα είναι πως παρά το γεγονός ότι ζούμε υπό άθλιες συνθήκες ορισμένες φορές, μπορούμε να βρούμε κάποιες στιγμές ευτυχίας. Θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι και το να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε. Βέβαια, στη ζωή ενός ανθρώπου υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε συνθήκες για μια καλύτερη ζωή. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι περίοδοι που δεν είμαστε ευτυχισμένοι είναι κι αυτές μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας» καταλήγει.10 λόγοι που μας κάνει καλό το σεξ
1. Το σεξ μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι καθώς απελευθερώνει ένα φυσικό στεροειδές.
2. Μειώνει τις ορμόνες που ευθύνονται για το στρες.
3. Αντιμετωπίζει χρόνιους πόνους σε πλάτη και πόδια ενώ μειώνει τους πονοκεφάλους και τους πόνους της περιόδου στις γυναίκες.
4. Κάνει καλό στην επιδερμίδα καθώς  αυξάνει τη ροή του αίματος.
5. Βελτιώνει τη διάθεσή και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
6. Το τακτικό σεξ μειώνει την πίεση.
7. Προστατεύει από ιώσεις και κρυώματα γιατί αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α που προστατεύει από ιούς.
8. Καιμε 4 θερμίδες το λεπτό άρα μιλάμε για έναν καλό τρόπο άσκησης.
9. Τέσσερις ώρες μετά τον οργασμό νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
10. Ο οργασμός αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου, γεγονός που είναι καλύτερο για το μυαλό και από σταυρόλεξο.

Ψυχολόγος
Αγγελική Καρκάνη

18 Φεβρουαρίου 2019

Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ»

Με αφορμή τα πρώτα γενέθλια της εκπομπής των γραφείων μας όπου είναι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου «Με σκοπό τον γάμο» και έχοντας λάβει από την πρώτη στιγμή την τεράστια αγάπη και στήριξη του κόσμου, αποφασίστηκε αυτό το όνομα να είναι από κει και πλέον «Μια θέση στην καρδιά σου».

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ξυπνάμε όμορφες μνήμες από το παρελθόν βλέποντας εκπομπές που μπορεί να είναι παλιότερες αλλά τα θέματα που συζητάμε με τους εκλεκτούς καλεσμένους είναι διαχρονικά. Οι σχέσεις των ανθρώπων, η ποιότητα ζωής, η διαχείριση χρόνου είναι μερικά από αυτά.

6 Φεβρουαρίου 2019

ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΕΣΗ


Για να αναφερθούμε στον όρο της μεγαλοψυχίας πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι σημαίνει μεγαλοψυχία. Κατά τον Αριστοτέλη λοιπόν: «Η μεγαλοψυχία, όπως δείχνει και η ίδια η λέξη, έχει για αντικείμενό της μεγάλα πράγματα». 
 «Ο μεγαλόψυχος λοιπόν από μεν την άποψη του μεγέθους αυτών των οποίων θεωρεί τον εαυτό του άξιο βρίσκεται στην ακρότητα, ενώ από την άποψη της ορθότητάς τους βρίσκεται στη μεσότητα, αφού θεωρεί τον εαυτό του άξιο αυτών των οποίων είναι άξιος· οι άλλοι βρίσκονται στο χώρο της υπερβολής ή της έλλειψης». 
Από άποψη λογικής λοιπόν, είναι αναγκαίο να υπάρχει η μεσότητα,  ώστε να μπορεί κάποιος να αξιολογήσει σωστά καταστάσεις και να αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της λογικής και των συναισθημάτων.  Ο μεγαλόψυχος έχοντας πλήρη γνώση των υψηλών του δεξιοτήτων είναι σε θέση να αναλάβει μεγάλα σε μέγεθος έργα χωρίς φόβο ή δισταγμούς, κι αυτό όχι από αλαζονεία, αλλά από σωστή εκτίμηση του εαυτού. Κι όταν γίνεται λόγος για έργα μεγάλου μεγέθους δεν εννοούνται οι υλικές διαστάσεις (χωρίς, όμως, και να εξαιρούνται), αλλά το μέγεθος της αξίας ή της σπουδαιότητας ή της δυσκολίας που υπάρχει σε κάθε έργο.
Αφού λοιπόν ορίσαμε τον όρο της μεγαλοψυχίας και τι σημαίνει να είναι κάποιος μεγαλόψυχος, θα αναφερθούμε στο πλαίσιο των σχέσεων.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι να διαθέτουμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης, να μπορούμε να είμαστε συγκαταβατικοί και ορθολογιστές στο να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση.  Είναι αδύνατο να διατηρήσουμε μια σχέση μόνο όταν αντιδρούμε εν βρασμό ψυχής, επομένως πρέπει να έχουμε ψυχραιμία καθώς ο θυμωμένος άνθρωπος συνήθως δεν ακούει, πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στον σύντροφο μας ώστε έπειτα να μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστή συζήτηση. Επίσης βασικός στόχος είναι η επικοινωνία και όχι ο ανταγωνισμός. Δεν ωφελεί πουθενά να μην σκεφτόμαστε την υποχώρηση που είναι προφανές ότι είναι αποτελεί δείγμα αγάπης.
Επιπλέον θα αναφερθούμε στο θέμα της ασφάλειας. Αποτελεί βασικό στοιχείο κυρίως για τις γυναίκες που θέλουν έναν άντρα δυναμικό δίπλα τους, τον δικό τους «σούπερ ήρωα». Η δύναμη, η προστατευτικότατα και η προθυμία να δράσεις αποφασιστικά εκτιμούνται ιδιαίτερα.  Ωστόσο όμως και από τις δύο πλευρές πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη για να νιώθουμε όμορφα και ασφάλεια μέσα στην σχέση μας.
Επίσης το να κάνεις μια έκπληξη στον σύντροφο σου είναι ένα σημάδι μεγαλοψυχίας καθώς ο άλλος αυξάνει την συναισθηματική και ψυχολογική του υπόσταση και νιώθει ενθουσιασμένος προς αυτόν ο οποίος κάνει την έκπληξη. Βασικό γνώρισμα μιας έκπληξης είναι ότι κρατάμε τον ενθουσιασμό ζωντανό και κλωτσάμε την ενδεχόμενη ρουτίνα. Το να λες λίγα και να κάνεις πολλά είναι από τα πιο καλά στοιχεία ενός χαρακτήρα.
Η εξωστρέφεια αποτελεί επίσης προσόν γιατί μας βγάζει από την θέση να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θέλει και τι σκέφτεται ο άλλος. Καλό επομένως είναι να είμαστε ο εαυτός μας, να είμαστε αυθόρμητοι, να δείχνουμε ανοιχτά τις προθέσεις μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Αν το κάνουμε αυτό η επικοινωνία θα φτάσει σε ένα άριστο επίπεδο.
Η γενναιοδωρία τέλος είναι ουσιαστικό χαρακτηριστικό που δεικνύει μεγαλοψυχία, συναισθηματικά πρωτίστως και έπειτα υλικά. Το να επενδύεις συναισθηματικά σε έναν άνθρωπο κάνοντας πράξεις γενναιοδωρίας ή με το να εκφράζεις συναισθήματα αγάπης είναι συναρπαστικό και αυξάνει την ελκυστικότητα.
Οι ανθρώπινες προσωπικές σχέσεις απαιτούν συνεχώς δουλειά. Είναι σαν ένας έμβιος οργανισμός ο οποίος πρέπει να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες. οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες όπως η τροφή, το νερό, ο ύπνος. Κάπως έτσι νομίζω λειτουργεί και με τις σχέσεις. Η τροφή της σχέσης είναι η αγάπη αφού πρέπει να την λαμβάνουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα,  το νερό είναι η επικοινωνία και ο σεβασμός γιατί χωρίς αυτά θα «στερέψεις» συναισθηματικά και ο ύπνος είναι το πάθος, πρέπει να διαρκεί ώρες και είναι κάτι καθαρά προσωπικό.
Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος.

Virus-free. www.avg.com

24 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ - ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ - ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με έμπνευση μια ταινία της παλιάς εποχής, επονομαζόμενη «Λίστα Γάμου», η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους εργένηδες αλλά ακόμα και αυτοί κάποια στιγμή επιλέγουν τον γάμο. Αυτό συμβαίνει γιατί ειδικά οι επιτυχημένοι άντρες αποζητούν την ολοκλήρωση μέσω του θεσμού του γάμου. Επίσης ακούμε μια πολύ ωραία ανάλυση για την μουσική και τις ανθρώπινες σχέσεις.