13 Δεκεμβρίου 2016

ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΡΩΤΕΥΕΣΤΕ?



 
Από τον Φρόιντ ως τους σύγχρονους ψυχαναλυτές, υπάρχουν συνειδητοί και υποσυνείδητοι παράγοντες στην επιλογή συντρόφου.
Ο έρωτας είναι ένα αίσθημα που αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη καρδιά και μπορεί να μετατραπεί σε πολύ αγνά συναισθήματα που θα ωθήσουν τον άνθρωπο στον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στην επιλογή του συντρόφου μας.
Είναι αυτονόητο ότι επιλέγουμε αυτόν που ερωτευόμαστε. η διάσημη ψυχολόγος Αyala Alach Pines, εξηγεί πως δεν ερωτευόμαστε ποτέ τυχαία ή κατά λάθος αλλά επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τους συντρόφους μας, παρότι αυτή η επιλογή είναι εν μέρει μόνο συνειδητή. Αυτό σημαίνει κατ’ επέκταση πως όποια λάθη κάνουμε είναι συνειδητά και άρα είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία ή τη δυστυχία μας. 
Επίσης το κριτήριο με το οποίο ερωτευόμαστε αλλάζει, ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες της, δεν είναι μόνο τα μάτια μας αλλά παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η ευφυΐα, μόρφωση, λεκτική ικανότητα, επαγγελματική και κοινωνική επιτυχία και κύριο όλων είναι ότι μας ελκύουν άτομα τα οποία μας μοιάζουν σε όλα αυτά άρα τα ζευγάρια που έχουν την ίδια στάση ζωής και ιδιοσυγκρασία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

 Σύμφωνα με τον Φρόιντ, μεγαλώνοντας, οι άντρες διατηρούν ως ερωτικό πρότυπο τη μητέρα, αλλά ταυτίζονται περισσότερο με τον πατέρα τους, οι δε γυναίκες παραμένουν ταυτισμένες κυρίως με τη μητέρα, αλλά το ερωτικό αντικείμενο του πόθου τους μετατίθεται στον πατέρα τους, ο οποίος γίνεται το αντρικό πρότυπο που αναζητούν μελλοντικά ως ώριμες γυναίκες. Αυτό είναι το περίφημο «οιδιπόδειο σύμπλεγμα», που μας λέει πάνω κάτω πως στις σχέσεις μας ψάχνουμε πάντα τον μπαμπά και τη μαμά μας, τα αντίθετά τους, ή μια σύνθεση και των δύο, ανάλογα με το ταμπεραμέντο μας. 
Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ, ειδικός σε θέματα γάμου, υποστηρίζει πως υπάρχουν 12 είδη έρωτα απολύτως αντίστοιχα της σχέσης που αναπτύξαμε με τη μητέρα μας στον πρώτο χρόνο της ζωής μας.  «Ένας στερημένος άντρας περιμένει να πάρει από τη γυναίκα ότι δεν πήρε από τη μητέρα του, δημιουργεί εξαρτώμενη σχέση. Επιλέγεις κάποιον για να κυριαρχείς ή να σε κυριαρχούν».
Όλα παίζουν τον δικό τους μοναδικό ρόλο και σημασία έχει να μην  πέφτουμε επιλέγουμε τον λάθος σύντροφο, επιλέγοντας επανειλημμένα τον ίδιο τύπο ανθρώπου επειδή μας είναι οικείος.
Σκούρτα Νίκη,
κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: