19 Δεκεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Αν όχι όλοι τότε οι περισσότεροι έχει τύχε έστω και μία φορά στην ζωή μας να φλερτάρουμε μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι όμως ασφαλές μέσω για μία γνωριμία?
Μπορούν όλοι να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εύκολα, με λίγα κλικ. 
Σίγουρα όλοι εκ πρώτης κολακευόμαστε όταν κάποιος μας πλησιάζει, σημαίνει αυτομάτως ότι τον παρακίνησαν οι φωτογραφίες μας. Άρα είμαστε «ωραίοι» και λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως μέσον ισχυροποίησης της αυτοπεποίθησης μας.
Με προσεχτική εξέταση όμως, τέτοιου είδους γνωριμίες ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους:
Πρώτον το γεγονός ότι δεν ξέρουμε ποιος μπορεί πραγματικά να κρύβεται πίσω από κάποια ελκυστική, φανταχτερή εικόνα προφίλ και δεύτερον αν τα στοιχεία τα οποία μας δίνει για τον εαυτό του είναι αληθινά.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η επικοινωνία είναι απρόσωπη.
Λείπουν οι εκφράσεις του προσώπου και τα αισθήματα που αισθανόμαστε εκείνη την στιγμή αντικαθιστούν διάφορα emoticons. Δεν μπορείς να αγγίξεις, να κοιτάξεις τον άλλο στα μάτια και να είσαι αυθόρμητος καθώς πολλές φορές οι απαντήσεις που δίνονται σε ερωτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι προ-μελετημένες δηλαδή εκ των προτέρων τις κατασκευάζει ο ανθρωπινός νους όπως όταν γράφουμε εξετάσεις.
Βέβαια από την άλλη πλευρά όλο αυτό έχει βοηθήσει μια άλλη κατηγορία μοναχικών ανθρώπων. Οι ντροπαλοί, οι αναβλητικοί, όλοι αυτοί και αυτές που δεν θα έκαναν ποτέ το πρώτο βήμα αν είχαν απέναντί τους τον άλλον.

Επίσης η σεξουαλικότητα μέσω του διαδικτύου έχει επηρεάσει πάρα πολύ τα ζευγάρια και ειδικά τους νέους ανθρώπους. Επίσης αλλάζει σεξουαλική συμπεριφορά μέσω του διαδικτύου με αποτέλεσμα η σεξουαλικότητα να περιορίζεται στην οθόνη και να αδρανεί στην πραγματικότητα.
Ο έρωτας στην εποχή των social media έχει αλλάξει, ίσως είναι πιο εύκολη η προσέγγιση αλλά είναι και πιο πολλοί οι κίνδυνοι.

Σκούρτα Νίκη,
Κοινωνιολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: