12 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ



Ο καθένας από μας έχει βιώσει τόσο την γοητεία που του προκαλεί ένα άτομο όσο και το αντίθετο της γοητείας που αισθανόμαστε όταν το άτομο που μας ενδιαφέρει πέφτει από το βάθρο που το είχαμε τοποθετήσει κοινώς απομυθοποιείτε.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΟΗΤΕΙΑ; Είναι η έλξη που ασκεί πάνω μας κάποιος άνθρωπος ο οποίος φαντάζει στα μάτια μας σαν θεός τον θαυμάζουμε και τον θεωρούμε τέλειο σε όλα. Η γοητεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ερωτευτούμε κάποιον μόνο που πρέπει να προσέξουμε να μην μας παρασύρει το συναίσθημα τόσο πολύ ώστε να μην βλέπουμε ξεκάθαρα την ανθρώπινη υπόσταση του συντρόφου ότι δηλαδή και αυτός έχει ελαττώματα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ;

Είναι η συνειδητοποίηση πως το πρόσωπο που είτε μας ενδιαφέρει είτε έχουμε σχέση κρίνεται εντελώς διαφορετικό από ότι πιστεύαμε οι ίδιοι. Είναι συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενθουσιασμού που ο σύντροφος αποδείχθηκε διαφορετικός από τα αναμενόμενα, από στεναχώρια ή κατάθλιψη που μας πρόδωσε είτε με έλλειψη ενδιαφέροντος είτε με απιστία, αυτομομφή ή θυματοποίηση του εαυτού μας που δεν καταλάβαμε τις προθέσεις και τα κίνητρα του συντρόφου, απώλεια αυτοπεποίθησης γιατί θεωρούμε τον εαυτό μας ότι δεν μπορεί να κρατήσει κάποιον σύντροφο και άρα υστερεί. Είναι δυσάρεστη κατάσταση γιατί μας βάζει σε μια διαδικασία όπου χάνουμε τα ενδιαφέροντα, την ζωτικότητα και αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε πλέον κίνητρα να προχωρήσουμε.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. Έτσι ανάλογα με την ευαισθησία κάποιου εξαρτάται και το πως βλέπει μια σχέση. Όσο και αν φαίνεται περίεργο στην πραγματικότητα είναι δύσκολο κάποιος ερωτευμένος να μην έχει εξάρτηση από τον σύντροφο του. Και αυτό γιατί στον εγκέφαλο των ερωτευμένων ατόμων παράγονται ορμόνες που προκαλούν εφορία και εθισμό. Το θέμα είναι όμως να μην αγκιστρωνόμαστε στον σύντροφο έτσι ώστε αν συμβεί το οτιδήποτε να μπορούμε να συνεχίσουμε την ζωή μας και να είμαστε λειτουργικοί σε όλες τις συνήθειες μας χωρίς να χάνουμε την γη κάτω από τα πόδια μας. Όσο πιο μεγάλη εξάρτηση έχουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια. Έτσι υπάρχουν άτομα που όταν έχουν σχέση είναι ευτυχισμένα ενώ όταν είναι8 μόνα τους βιώνουν την απόλυτη μοναξιά και δυστυχία εν αντίθεση με άλλα που όταν είναι μόνα τους είναι8 καλά ενώ με σύντροφο καλύτερα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

Oσο πιο μεγάλη ιδέα έχει κάποιος για τον εαυτό του τόσο πιο πολύ θίγεται όταν αντιμετωπίζει μια άσχημη συμπεριφορά ή κάποια προδοσία. Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρεί ότι κάποια πράγματα μπορούν να συμβαίνουν μόνο σε άλλους και όχι στους ίδιους που πιθανόν θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο. Μεγάλο λάθος γιατί όσο πλούσιος ή κοινωνικοοικονομικά καταξιωμένος είναι κάποιος ή ακόμη και ξεχωριστής εμφάνισης κάποια στιγμή θα βιώσει ερωτική απογοήτευση γιατί δεν υπάρχει κανείς άτρωτος και γιατί οι επιθυμίες δεν συμβαδίζουν πάντα με την πραγματικότητα. Αντίθετα πιο εύκολα ξεπερνάει κανείς μια απογοήτευση αν είναι πιο αντικειμενικός αναφορικά με την εικόνα του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ
Όσο πιο χαμηλή αυτοεικόνα έχει κανείς τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη κατάσταση ή μια απόρριψη . Αυτό συμβαίνει γιατί το παίρνει πολύ προσωπικά και πέφτει η αυτοπεποίθηση του ακόμα πιο πολύ. Έτσι γενικεύει και αισθάνεται ότι πάντα θα τον απορρίπτουν. Έτσι τόσο η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας όσο και η υποτίμηση δυσκολεύουν την αντικειμενική αντίληψη της πραγματικότητας.

Από ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ
Έτσι όσο πιο πολλά όνειρα κάνουμε για κάποιον όσο σχεδιάζουμε το μέλλον και τις κοινές μας δραστηριότητες τόσο περισσότερο απογοητευόμαστε αν κάτι δεν πάει όπως εμείς πιστεύαμε.
ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. Το λεγόμενο τάιμιγκ λοιπόν παίζει το ρόλο του. Ίσως κάποιες φορές που αισθανόμαστε ότι όλα μας πάνε στραβά να στηριζόμαστε και να παίρνουμε δύναμη από κάποιον άνθρωπο που αν μας αφήσει σε κρίσιμη στιγμή γι8α μας θα πληγωθούμε περισσότερο. Αντίθετα όταν κάποιοι τομείς της ζωής μας πάνε καλά και αισθανόμαστε  άτρωτοι ξεπερνάμε πολύ πιο εύκολα μια ερωτική απογοήτευση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.

Από το πόσο μπορεί να βλάψει την προσωπικότητα, τον ψυχισμό και τον εγωισμό μας. Έτσι κάποιες φορές λέμε – Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ τόσο μεγάλη προδοσία ή εμπιστευόμαστε τόσο πολύ κάποιον που αν μας απογοητεύσει αλλάζουμε την κοσμοθεωρία μας.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ;

1)    Ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα μας, με τον πόνο  και την στενοχώρια και αυτό μας κάνει πιο ευαίσθητους απέναντι στον πόνο του άλλου. Επομένως γινόμαστε πιο συμπονετικοί  απέναντι στα ανθρώπινα προβλήματα, λιγότερο εγωιστές και περισσότερο αλτρουιστές.
2)    Απομυθοποιούμε την ανθρώπινη τελειότητα. Έτσι αν ήμασταν πολύ ρομαντικοί και βλέπαμε καλους όλους τους ανθρωπους η ζωή θα τα φέρει έτσι ώστε να αποδείξει πως όλοι έχουν ελαττώματα και δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε απόλυτα κάποιον. Επομένως πρέπει να προσέχουμε και να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα ούτε να έχουμε τυφλή εξάρτηση από κάποιον. Πάνω από όλα να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας γιατί ο9 καθένας ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας απογοητεύσει. Να μην φτάνουμε όμως στο άλλο ΄άκρο και φοβόμαστε να ανοιχτούμε γιατί αυτό θα είναι εις βάρος μας.

3)    Αποκτούμε άμυνες οι οποίες είναι απαραίτητες για να επιβιώσουμε. Αποκτούμε γνώση για τον ανθρώπινο χαρακτήρα και την ψυχολογική υπ0όσταση του καθενός και γινό9μαστε πιο έμπειροι αναφορικά με τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Έτσι στο μέλλον θα είμαστε πιο προσεκτικοί.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ; Βαθμολογείστε τις προτάσεις που συμφωνείτε με ένα. Όταν διαφωνείτε δεν βάζετε βαθμό.
1)    Όταν δεν μου κάνουν το χατίρι στεναχωριέμαι πολύ.
2)    Φοβάμαι συνεχώς μήπως με απορρίψουν
3)    Προσπαθώ προκειμένου να γίνω αρεστός να προσαρμόζομαι με τις συνήθειες του άλλου.
4)    Νομίζω πως δεν έχω κάτι ιδιαίτερο για να προσελκύσω και να κρατήσω το ενδιαφέρον του άλλου.
5)    Νομίζω πως αν δεν έχω ερωτική σχέση θα πάθω κατάθλιψη.
6)    Όταν δεν ενδιαφέρεται κανείς για μένα αισθάνομαι κενό και άνοια.
7)    Όταν δεν είμαι αρεστός αισθάνομαι ένα τίποτα
8)    Την τελευταία φορά που χώρισα πίστεψα πως δεν θα ερωτευτώ ποτέ ξανά
9)    Πιστεύω πως ποτέ δεν θα βρω αυτό που θέλω
10)    Νομίζω πως και τον καλύτερο εαυτό μου να δείξω θα γνωρίζω τους λάθος ανθρώπους
.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 0-2 Το ρητό σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε σας ταιριάζει. Είστε αισιόδοξοι και καμία απόρριψη δεν θα σας ΄κάνει να χάσετε την αυτοπεποίθηση σας και το χιούμορ σας.
2-5 Πολλές φορές η ερωτική απογοήτευση σας κάνει να χάνεται την γη κάτω από τα πόδια σας ωστόσο προσπαθείτε να βρείτε τον εαυτό σας και να πατήσετε γερά στα πόδια σας. Προσπαθήστε περισσότερο να μην χάνετε την ελπίδα σας και το κέφι σας για ζωή.
5-8 Δεν αντέχεται να σας απορρίπτουν  και είστε εξαρτημένοι από την επιδοκιμασία των άλλων. Να μάθετε όμως πως όσο καλός χαρακτήρας και όσα προσόντα και να έχει κάποιος δεν μπορεί να αρέσει σε όλους από την στιγμή που υπάρχει ποικιλία χαρακτήρων.
8-10 Είστε απαισιόδοξοι και ενοχικοί. Νομίζετε πως εσείς φταίτε για τον κακό ή εγωιστικό χαρακτήρα του άλλου. Μάθετε να χαίρεστε την ζωή που ζείτε και μην την αφήνετε να περνάει άσκοπα. Στο χέρι σας είναι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
1)    Σκεφτόμαστε πως καλύτερα που έγινε αυτό τώρα πριν δεθούμε περισσότερο με κάποιον. Έχουμε όλο τον καιρό μπροστά μας να γνωρίσουμε αυτόν που μας ταιριάζει.
2)    Κάνουμε την αυτοκριτική μας και σκεφτόμαστε αν κάτι κάναμε λάθος να μην το επαναλάβουμε στο μέλλον. Αν φταίει ο άλλος σκεφτό9μαστε πως δεν ήταν για μας το κατάλληλο πρό9σωπο και σίγουρα θα βρούμε κάποιον που μας ταιριάζει γιατί μας αξίζει.
3)    Μαθαίνουμε να είμαστε πιο προσγειωμένοι και αντικειμενικοί παρατηρώντας την συμπεριφορά του άλλου έτσι αν την ξανασυναντήσουμε να φύγουμε έγκαιρα μη επιτρέποντας στον άλλον να μας αγγίξει συναισθηματικά.
4)    Δεν ενθουσιαζόμαστε και δεν εμπιστευόμαστε κάποιον μόλις τον γνωρίζουμε αλλά περιμένουμε να δείξει δείγματα ότι ενδιαφέρεται για μας
5)    Εκμεταλλευόμαστε την ελευθερία μας κάνοντας νέες γνωριμίες απλά για να περάσουμε ευχάριστα χωρίς σκοπό από την αρχή. Δεν αγχωνόμαστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε σύντροφο. Απλά διασκεδάζουμε και φλερτάρουμε.
6)    Πάμε σε εκδηλώσεις πάρτι και οποιαδήποτε μέρος όπου θα γνωρίσουμε κόσμο. Και μόνο9 που θα υπάρχει συναναστροφή με άτομα του άλλου φύλου είναι σημαντικό. Αρχικά και μόνο που θα σκεφτούμε ερωτικά άλλο πρόσωπο μας κάνει καλό ακόμα και να δεν προκύψει κάτι. Είναι ένα πρώτο βήμα για να ξεκολλήσουμε από το πρόσωπο που μας απογοήτευσε.
7)    Αδιαφορούμε εντελώς για το άτομο που μας έκανε να αισθανθουμε άσχημα. Αν το έκανε μια φορά και το δεχτούμε θα το κάνει επανελειμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: