21 Ιουλίου 2017

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΓΑΜΟ




Ο γάμος σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας οικογενειακής ζωής, είναι ο κύριος λόγος αποχώρησης από την πατρική εστία. Είναι κοινωνικός θεσμός και σημαντικό κομμάτι της μεγάλης ελληνικής παράδοσης.
Επίσης επισημοποιεί το «ζευγάρωμα» αφού παίρνουμε την ευλογία του Θεού τελώντας τον θρησκευτικά. Συμβάλλει στην ολοκληρωτική εξοικείωση των δύο ατόμων κάτι το οποίο απέδειξε ο γνωστός βιολόγος Desmond Morris λέγοντας ότι τα ανθρώπινα όντα κάνουν κάτι που ονομάζεται δεσμός-ζεύγους ­– ένα είδος πρωτόγονης ενστικτώδους επιθυμίας που τα κάνει όλα να αναζητούν τη σωματική οικειότητα και τη δημιουργία σεξουαλικών σχέσεων σε ένα και μόνο άλλο άτομο (του άλλου φύλλου). 





Υπάρχουν όμως ορισμένα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να καταλάβουμε είτε για τον εαυτό μας είτε για τον άλλο, ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα.
1.     Αγάπη για την οικογένεια
Παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι που είναι μεγαλωμένοι σε μια ζεστή οικογένεια διατηρούν αυτήν την αγάπη και είναι πρόθυμοι να την μεταδώσουν όταν και οι ίδιοι δημιουργούν την δική τους. "Το παιδί είναι ο πατέρας του ενήλικου" είπε ο Freud, εννοώντας ότι οι εμπειρίες του παιδιού καθορίζουν την προσωπικότητά τους όταν είναι ενήλικος.  Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ σημαντικό να έχει ευγενή πρόθεση να θέλει να δημιουργήσει οικογένεια, να στηρίζει και να αγαπάει τον θεσμό της.
2.     Να υπάρχει ανάμεσα σας σχέση οικειότητας.
Αυτό είναι ένα ευρύ φάσμα στοιχείων που μπορούμε να καταλάβουμε αν εμείς και ο σύντροφος μας έχουμε την απαιτούμενη οικειότητα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε άφοβα το επόμενο βήμα. Περιλαμβάνει την απόλυτη δέσμευση δηλαδή την μονογαμία, να γνωρίζουμε ότι ο σύντροφος μας είναι ικανός να ικανοποιήσει όλες τις σωματικές και ψυχικές μας ανάγκες και να μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες. Όταν υπάρχει οικειότητα το συναίσθημα της αγάπης δημιουργείται σχεδόν πάντα.


3.     Να μιλάει για το κοινό σας μέλλον

Όταν ο σύντροφος σας, σας μιλάει για το κοινό σας μέλλον είναι ένα πολύ καλό σημάδι ακόμα και αν αυτό που λέει να είναι τα σχέδια των διακοπών σας. Σημαίνει ότι είναι σίγουρος για τα αισθήματα του και ότι βλέπει σοβαρά την σχέση σας

4.     Νοιάζεται για τα προβλήματα σου

Μια σχέση όταν δεν είναι τόσο σοβαρή συνήθως και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα προβλήματα του άλλου. Άρα αν σε ακούει με προσοχή και θέλει να βοηθήσει με τις συμβουλές του να βρεις μια λύση, σημαίνει ότι σε νοιάζεται και ότι θέλει να είναι δίπλα σου.

5.     Σε σπρώχνει να πετύχεις τους στόχους σου
Ότι αποκτούμε στην ζωή μας είναι κατά μεγάλο ποσοστό χάρη στην αγάπη των άλλων. Η στήριξη, το σπρώξιμο σε κάτι καλό ή καλύτερο από αυτό που βιώνουμε είναι η αρχή της επιτυχίας και συνεπώς της ευτυχίας. Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να νιώθεις αυτάρκεια.

Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: