6 Φεβρουαρίου 2019

ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΕΣΗ


Για να αναφερθούμε στον όρο της μεγαλοψυχίας πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι σημαίνει μεγαλοψυχία. Κατά τον Αριστοτέλη λοιπόν: «Η μεγαλοψυχία, όπως δείχνει και η ίδια η λέξη, έχει για αντικείμενό της μεγάλα πράγματα». 
 «Ο μεγαλόψυχος λοιπόν από μεν την άποψη του μεγέθους αυτών των οποίων θεωρεί τον εαυτό του άξιο βρίσκεται στην ακρότητα, ενώ από την άποψη της ορθότητάς τους βρίσκεται στη μεσότητα, αφού θεωρεί τον εαυτό του άξιο αυτών των οποίων είναι άξιος· οι άλλοι βρίσκονται στο χώρο της υπερβολής ή της έλλειψης». 
Από άποψη λογικής λοιπόν, είναι αναγκαίο να υπάρχει η μεσότητα,  ώστε να μπορεί κάποιος να αξιολογήσει σωστά καταστάσεις και να αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της λογικής και των συναισθημάτων.  Ο μεγαλόψυχος έχοντας πλήρη γνώση των υψηλών του δεξιοτήτων είναι σε θέση να αναλάβει μεγάλα σε μέγεθος έργα χωρίς φόβο ή δισταγμούς, κι αυτό όχι από αλαζονεία, αλλά από σωστή εκτίμηση του εαυτού. Κι όταν γίνεται λόγος για έργα μεγάλου μεγέθους δεν εννοούνται οι υλικές διαστάσεις (χωρίς, όμως, και να εξαιρούνται), αλλά το μέγεθος της αξίας ή της σπουδαιότητας ή της δυσκολίας που υπάρχει σε κάθε έργο.
Αφού λοιπόν ορίσαμε τον όρο της μεγαλοψυχίας και τι σημαίνει να είναι κάποιος μεγαλόψυχος, θα αναφερθούμε στο πλαίσιο των σχέσεων.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι να διαθέτουμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης, να μπορούμε να είμαστε συγκαταβατικοί και ορθολογιστές στο να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση.  Είναι αδύνατο να διατηρήσουμε μια σχέση μόνο όταν αντιδρούμε εν βρασμό ψυχής, επομένως πρέπει να έχουμε ψυχραιμία καθώς ο θυμωμένος άνθρωπος συνήθως δεν ακούει, πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στον σύντροφο μας ώστε έπειτα να μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστή συζήτηση. Επίσης βασικός στόχος είναι η επικοινωνία και όχι ο ανταγωνισμός. Δεν ωφελεί πουθενά να μην σκεφτόμαστε την υποχώρηση που είναι προφανές ότι είναι αποτελεί δείγμα αγάπης.
Επιπλέον θα αναφερθούμε στο θέμα της ασφάλειας. Αποτελεί βασικό στοιχείο κυρίως για τις γυναίκες που θέλουν έναν άντρα δυναμικό δίπλα τους, τον δικό τους «σούπερ ήρωα». Η δύναμη, η προστατευτικότατα και η προθυμία να δράσεις αποφασιστικά εκτιμούνται ιδιαίτερα.  Ωστόσο όμως και από τις δύο πλευρές πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη για να νιώθουμε όμορφα και ασφάλεια μέσα στην σχέση μας.
Επίσης το να κάνεις μια έκπληξη στον σύντροφο σου είναι ένα σημάδι μεγαλοψυχίας καθώς ο άλλος αυξάνει την συναισθηματική και ψυχολογική του υπόσταση και νιώθει ενθουσιασμένος προς αυτόν ο οποίος κάνει την έκπληξη. Βασικό γνώρισμα μιας έκπληξης είναι ότι κρατάμε τον ενθουσιασμό ζωντανό και κλωτσάμε την ενδεχόμενη ρουτίνα. Το να λες λίγα και να κάνεις πολλά είναι από τα πιο καλά στοιχεία ενός χαρακτήρα.
Η εξωστρέφεια αποτελεί επίσης προσόν γιατί μας βγάζει από την θέση να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θέλει και τι σκέφτεται ο άλλος. Καλό επομένως είναι να είμαστε ο εαυτός μας, να είμαστε αυθόρμητοι, να δείχνουμε ανοιχτά τις προθέσεις μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Αν το κάνουμε αυτό η επικοινωνία θα φτάσει σε ένα άριστο επίπεδο.
Η γενναιοδωρία τέλος είναι ουσιαστικό χαρακτηριστικό που δεικνύει μεγαλοψυχία, συναισθηματικά πρωτίστως και έπειτα υλικά. Το να επενδύεις συναισθηματικά σε έναν άνθρωπο κάνοντας πράξεις γενναιοδωρίας ή με το να εκφράζεις συναισθήματα αγάπης είναι συναρπαστικό και αυξάνει την ελκυστικότητα.
Οι ανθρώπινες προσωπικές σχέσεις απαιτούν συνεχώς δουλειά. Είναι σαν ένας έμβιος οργανισμός ο οποίος πρέπει να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες. οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες όπως η τροφή, το νερό, ο ύπνος. Κάπως έτσι νομίζω λειτουργεί και με τις σχέσεις. Η τροφή της σχέσης είναι η αγάπη αφού πρέπει να την λαμβάνουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα,  το νερό είναι η επικοινωνία και ο σεβασμός γιατί χωρίς αυτά θα «στερέψεις» συναισθηματικά και ο ύπνος είναι το πάθος, πρέπει να διαρκεί ώρες και είναι κάτι καθαρά προσωπικό.
Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος.

Virus-free. www.avg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: