15 Οκτωβρίου 2014

Πώς να επανακτήσουμε τον χαμένο ρομαντισμό;Πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας;
Ζούμε σε μια εποχή όπου βασιλεύει η τεχνοκρατία και όλα προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα. Μέσα στο άγχος να τρέξουμε να τα προλάβουμε όλα και όχι για να εξασφαλίσουμε μια ποιότητα ζωής αλλά τα απαραίτητα για το ζην αλλοτριωνόμαστε εμείς οι ίδιοι και αυτό έχει συνέπειες σε όλες τις σχέσεις μας. Έτσι εύκολα χάνουμε τον εαυτό μας και τους βαθύτερους προσανατολισμούς μας και αν δεν ξέρουμε πώς να επανακτούμε τον έλεγχο την θέση της ευαισθησίας  και του ρομαντισμού μας θα διαδεχτεί ο κυνισμός και η ψυχρή λογική σε μόνιμη βάση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ;

Aν και στο καθημερινό μας λεξιλόγιο χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για να περίγυρα χει ερωτικές ή συναισθηματικές καταστάσεις στην πραγματικότητα ρομαντικός θεωρείτε κάθε άνθρωπος που διαθέτει ευαισθησία, ισχυρή φαντασία, ηρωισμό, περιπετειώδη διάθεση, άρνηση συμβιβασμού με την καθημερινότητα, πάθος για το μυστηριώδες και αγάπη για την περιπλάνηση και τις αποκαλύψεις.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
1)    Ένας λόγος είναι η διαφορά ανάμεσα στην θεωρία και την πράξη. Έτσι  οι γονείς στην προσπάθεια να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους  δεν τα προετοιμάζουν κατάλληλα για το τι θα συναντήσουν στο κοινωνικό περιβάλλον, εργασιακό, φιλικό, ερωτικό. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει εύκολα υποδομή να αντιμετωπιστεί η πρώτη απογοήτευση και το άτομο να κλείνεται στον εαυτό του και να θωρακίζεται.
2)    Το κοινωνικό σύστημα είναι τέτοιο που για να επιβιώσει κάποιος πρέπει να σκληρύνει και αν θέλει να κάνει καριέρα πρέπει να κάνει πολλές θυσίες προκειμένου να πετύχει χάνοντας τις περισσότερες φορές την αυθεντικότητα του.


3)    Οι απογοητεύσεις όταν είναι συνεχόμενες είτε ερωτικές είναι είτε φιλικές είτε επαγγελματικές έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν το άτομο πιο αμυντικό και όταν κάποιος αμύνεται πολλές φορές χάνει την κρίση του και την διαίσθηση του και γίνεται καχύποπτος προκειμένου να μην είναι ευάλωτος.

4)    Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κάνει την επικοινωνία πιο ψυχρή καθώς κάποιος αντί να μιλήσει έστω και στο τηλέφωνο ακούγοντας την φωνή του άλλου προτιμάει να στείλει ένα ψυχρό μήνυμα. Εκτός από αυτό τα κινητά έχουν αυξήσει και την ζήλια καθώς όταν ο άλλος δεν απαντάει μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτόμαστε μήπως μας απατάει.
5)    Οι ρυθμοί της ζωής τα έχουν κάνει όλα γρήγορα για να μπορέσουμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Έτσι στο ίδιο πλαίσιο δεν δίνουμε και τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται στις σχέσεις μας και απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ από σχέσεις ουσίας και διαλέγουμε σχέσεις που απλά θα μας κάνουν να περάσουμε επιφανειακά καλά.

Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙ;
Η μόνιμος αγώνας των ρομαντικών ανθρώπων μεταξύ σκληρής πραγματικότητας όπου επικρατεί  ή ανοησία ή δειλία ή μοχθηρία η ζήλια και ο φθόνος και ενός κόσμου πιο ευαίσθητου και αληθινού είναι μια κρίσιμη διαδικασία που καθορίζει πλέον το πλαίσιο που θα κινηθεί ο καθένας. Αν και δεν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους ανθρώπους με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά θα περιγράψουμε τους χαρακτήρες που οικοδομεί η πάλη που προείπαμε.

ΟΙ ΚΥΝΙΚΟΙ
Είναι εκείνοι που δίκαια ή άδικα λύγισαν μπροστά στις δυσκολίες και απαρνήθηκαν ολοκληρωτικά τα όνειρα και τις ευαισθησίες τους. Για αυτούς μόνο χειροπιαστά πράγματα όπως το χρήμα ή δόξα ή εξουσία έχουν αξία και όποιος ασχολείται με κάτι άλλο μόνο ανόητος ή τρελός μπορεί να είναι.
OI EΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ. Είναι εκείνοι που ορκίστηκαν να μην συμβιβαστούν ποτέ και αγωνίζονται να αλλάξουν τον κόσμο, αδιαφορώντας για τις θυσίες σίγουροι ότι τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν ακριβώς όπως τα οραματίστηκαν και βέβαιοι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ορίσει μόνος χωρίς κανένα συμβιβασμό την μοίρα του.
ΟΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ. Είναι εκείνοι που εχθρεύονται τους ανθρώπους γύρω τους γιατί αποδείχθηκαν κατώτεροι των ονείρων τους και των προσδοκιών τους. Μισούν τον κόσμο είτε γιατί δεν βρέθηκε ποτέ κανείς για να τους καταλάβει είτε γιατί δεν υπήρξε ποτέ τίποτα τόσο μεγάλο και αξιόλογο σ αυτούς ώστε να αξίζει την προσοχή το ενδιαφέρον και την αγάπη των άλλων.
ΟΙ ΕΡΗΜΙΤΕΣ Είναι εκείνοι που κουράστηκαν να αγωνίζονται και αποτραβήχτηκαν στο περιθώριο της ζωής. Πολύ αδύναμοι για να συνεχίσουν την μάχη, αλλά ακόμα πιστοί στα οράματα και στις προσδοκίες τους, μένουν στην γωνιά, προσμένοντας σε όλη την ζωή τους το θαύμα που θα δώσει σάρκα και οστά σε όσα ονειρεύονται ή θρηνώντας που η μοίρα τους πρόσφερε πολύ λιγότερα από όσα ζήτησαν.
ΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ Είναι εκείνοι που συνεχίζουν να ψάχνουν για ανθρώπους τόπους ή καταστάσεις που έχουν πλάσει με την φαντασία τους σίγουροι ότι κάπου υπάρχουν και θα φανερωθούν. Ανίκανοι να αποδεχτούν την πεζή πραγματικότητα αναζητούν το ανύπαρκτο και περνούν την ζωή τους περιμένοντας να παρουσιαστεί ολοζώντανο μπροστά τους εκείνο που θέλουν αλλά δεν τολμούν ή δεν μπορούν να το δημιουργήσουν μόνοι τους.

ΟΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟΙ Είναι εκείνοι που βλέπουν τα ελαττώματα τους φόβους και την ανοησία των άλλων αλλά καταφέρνουν παρόλα αυτά να τους αγαπούν να τους σέβονται και όταν πρέπει να τους θαυμάζουν. Γνωρίζουν την ασχήμια την αδικία τις δυσκολίες της ζωής αλλά τις πολεμούν και έχουν το θάρρος να πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι τόσο πλούσιος όμορφος και πολύτιμος ώστε αξίζει να ζεις καις να αγωνίζεσαι για αυτόν όσο συχνά και αν σε πληγώνει.
ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη αφού χρειάζεται πάνω από όλα συνειδητοποίηση της ευρύτερης έννοιας του ρομαντισμού και έπειτα συνεχή προσπάθεια και επιμονή να βρούμε την χαμένη αθωότητα μας. Και όταν την βρούμε πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να την διατηρήσουμε γιατί έχουμε την τάση να σκληραίνουμε κάθε φορά που απογοητευόμαστε.
1) Αρχικά οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με εποικοδομητικό διάλογο που εξηγεί   τα τι και τα γιατί χωρίς να πνίγει την φωνή των παιδιών γιατί ένα παιδί χωρίς φωνή θα μετατραπεί σε προβληματικό ενήλικα.
2) Αποκτούμε αυτογνωσία έτσι ώστε να ξέρουμε ανά ΄πάσα στιγμή τι είναι αυτό
που χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να το αποκτήσουμε. Γνωρίζουμε τα ελαττώματα μας και προσπαθούμε να τα μειώσουμε ενισχύοντας τα προτερήματα μας. Αυτό είναι μια συνεχής διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ γιατί αν αφήνεις κάτι σε αφήνει και αυτό.

3) Τα προτερήματα που πρέπει να ενισχύσουμε  για να ανακτήσουμε τον χαμένο ρομαντισμό μας είναι τα εξής  Μαχητικότητα για να μην μας αποθαρρύνουν οι δυσκολίες που πάντα θα υπάρχουν, σύνεση για να αποφεύγουμε τις άσκοπες και ασήμαντες μάχες, επιδεξιότητα για να επικρατούμε στους περισσότερους αγώνες, ενθουσιασμός για να μην φοβόμαστε να πειραματιστούμε με κάτι καινούργιο, ευαισθησία για να ανακαλύπτουμε την ομορφιά του κόσμου γύρω μας όσο βαθιά και αν είναι κρυμμένη και αλτρουισμός για να αγαπάμε πολύ, να τιμωρούμε σπάνια και να μην μισούμε καθόλου. Έτσι όταν ανακαλύπτουμε ότι έχουμε χάσει κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά μας αγωνιζόμαστε να το αποκτήσουμε ξανά.

4) Δουλεύουμε πάνω στον εγωισμό μας  σκεπτόμενοι πως δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου και προσπαθώντας να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους άλλους χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Αυτός ο ανιδιοτελής τρόπος αγάπης βασίζεται στον νόμο του σύμπαντος ότι δηλαδή όταν αγαπάμε και δίνουμε χωρίς να περιμένουμε να πάρουμε αλλά από χαρά επειδή κάνουμε χαρούμενους τους άλλους ανθρώπους τότε αυτή η αγάπη θα επιστρέψει σε μας. Επίσης όταν λέμε εγωισμός δεν εννοούμε μόνο την συνηθέστερη για τον κόσμο μορφή αλλά και την αρνητική του έννοια. Π.χ. Είναι εγωισμός να λέμε εγώ θέλω τον πιο καλό γάμο καριέρα φίλους ανεξάρτητα από τα προσόντα μας αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερος εγωισμός  να λέμε είμαι ο πιο άτυχος του κόσμου ή μόνο σε μένα φέρονται άσχημα ή όλα τα ανάποδα σε μένα συμβαίνουν.
6)    Προσέχουμε η κριτική που κάνουμε στους άλλους να είναι εποικοδομητική και μόνο αφού ακούμε προσεκτικά και σεβόμαστε την προσωπικότητα του. Επιλέγουμε επίσης μια στιγμή που δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένη είμαστε μόνοι και χωρίς να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς του τύπου είσαι ανεύθυνος ή πάντα γκρινιάρα ήσουνα. Αντί για αυτό επιλέγουμε να εστιάζουμε σε αυτό που μας πειράζει χωρίς να γενικεύουμε. Π.χ. Αμέλησες να κάνεις αυτό ή τι σε πείραξε και φαίνεσαι νευριασμένη; Ακόμα αποφεύγουμε να είμαστε απόλυτοι και προσέχουμε μήπως προσβάλλουμε τον άλλον. Αν προσέξουμε όλα αυτά σίγουρα οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους ερωτικές και μη θα είναι σίγουρα πιο τρυφερές.

7)    Ποτέ δεν θεωρούμε κάτι δεδομένο και του δίνουμε την ευκαιρία να εξελιχθεί μέσα σε όμορφο περιβάλλον που μας χαλαρώνει είτε είναι φυσικό είτε κάτι άλλο που αφήνει την φαντασία μας να ταξιδέψει ελεύθερη.
Όπως και να έχει είναι δύσκολο όχι μόνο να αντέχουμε τις πληγές που μας προξενούν η κακία, οι φοβίες και τα σφάλματα των άλλων αλλά και να απολαμβάνουμε τις χαρές και τις όμορφες στιγμές, Ο καθένας από μας πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα του και να δει την αλήθεια του και σ αυτό δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Ο καθένας μας γνωρίζει τον τρόπο.Δεν υπάρχουν σχόλια: