8 Οκτωβρίου 2014

ΣΧΕΣΗ - ΓΑΜΟΣ. ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ- ΔΙΑΦΟΡΕΣ




Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί κάποια ζευγάρια έχουν μια πολύ όμορφη σχέση όταν αποφασίζουν να παντρευτούν χωρίζουν. Είναι άραγε κάτι πολύ διαφορετικό ο γάμος από την σχέση ή υπάρχουν παράμετροι που δεν τις υπολογίζουμε πριν παντρευτούμε; Τι ζητάμε από μια σχέση και τι από ένα γάμο; Μήπως οι ίδιοι αλλάζουμε στόχους και γινόμαστε πιο απαιτητικοί όταν παντρευόμαστε; Μήπως τότε αποκαλύπτουμε τον πραγματικό εαυτό μας επειδή πιστεύουμε ότι δέσαμε τον γάιδαρο μας; Μήπως όταν έχουμε σχέση δείχνουμε αυτό που θα αρέσει στον άλλον προκειμένου να τον πείσουμε ότι είμαστε οι πλέον κατάλληλη για γάμο;
ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;
Όταν λέμε σχέση εννοούμε μια σχέση σταθερή η οποία βασίζεται στην επικοινωνία την συντροφικότητα την αγάπη τον σεβασμό την αλληλεγγύη και οπωσδήποτε την ερωτική επαφή. Ζητάμε πέρα από την ερωτική έλξη και το συνεχές ενδιαφέρον του άλλου την ασφάλεια. Θέλουμε να ξέρουμε πως ότι και να μας συμβεί θα έχουμε κάποιον δίπλα μας να μας στηρίξει, να μας ηρεμήσει, να μας χαλαρώσει, να μας δώσει δύναμη και κίνητρο να συνεχίσουμε. Στην αρχή της σχέσης είμαστε σε θέση να κάνουμε υποχωρήσεις προκειμένου να έρθουμε κοντά στο ταίρι μας στην συνέχεια όμως έχει παρατηρηθεί πως προτιμάμε να υποχωρεί και ο άλλος και γενικότερα έχουμε όλο και πιο πολλές απαιτήσεις.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Συνήθως οι άντρες αποζητούν την ηρεμία και την χαλάρωση από μια σχέση ενώ οι γυναίκες την ασφάλεια.
ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ;
Στην εποχή μας ύστερα από την σεξουαλική απελευθέρωση ο γάμος έχει χάσει το ρομαντικό του χαρακτήρα. Έπειτα από την στιγμή που ο χριστιανισμός έχει χάσει για τους περισσότερους το βαθύτερο νόημα του  ο γάμος δεν θεωρείτε πλέον θρησκευτικό γεγονός και θέμα πίστης.
Για τους περισσότερους ο γάμος είναι κοινωνική και ηθική επιβεβαίωση και επισημοποίηση της σχέσης καθώς και εξέλιξη της σχέσης μέσω της τεκνοποίησης. Οι περισσότεροι που έχουν μια καλή σχέση πιστεύουν πως δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό μετά τον γάμο. Ελπίζουν πως ο έρωτας δεν θα φθαρεί από την καθημερινή ρουτίνα πως η επικοινωνία και το ενδιαφέρον θα παραμείνουν αναλλοίωτα χωρίς να κοπιάσουν ιδιαίτερα. Δεν συνειδητοποιούν πως ένας γάμος δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της σχέσης αν δεν προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις κρίσεις στην σχέση που σίγουρα θα υπάρχουν και να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές όπως ή γέννηση ενός παιδιού
Από την άλλη υπάρχουν και οι σχέσεις με πολλά προβλήματα ή που δεν βασίζονται σε γερές συναισθηματικές βάσεις και το ζευγάρι πιστεύει ότι ο γάμος και η γέννηση ενός παιδιού θα λύσουν ως δια μαγείας τα προβλήματα.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Συνήθως οι γυναίκες δεν αντέχουν την έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας και μια αρκετά μεγάλη μερίδα την έλλειψη και της οικονομικής. Οι άντρες από την άλλη μένουν θέλουν να διατηρήσουν τον γάμο ακόμα και αν δεν είναι ερωτευμένοι ενώ πιο δύσκολα από τις γυναίκες ανέχονται την απιστία
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ  ΕΝΟΣ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ
1)      Είμαστε ερωτευμένοι ή αγαπάμε κάποιον με τον οποίο μοιραζόμαστε πράγματα και ζούμε κοινές καταστάσεις. Επικοινωνούμε σε κάθε επίπεδο απολαμβάνουμε χαρές και στηρίζουμε τον σύντροφο μας σε δύσκολες στιγμές.
2)      Έχουμε μια καλή σχέση επικοινωνιακά με τον η σύντροφο μας και ενδιαφερόμαστε για αυτόν χωρίς να είμαστε ερωτευμένοι επειδή εκτιμάμε τον χαρακτήρα κάποιου επειδή μας τα προσφέρει όλα ή επειδή δεν πιστεύουμε σε δυνατά συναισθήματα
3)      Από φόβο και ανασφάλεια ότι θα γεράσουμε μόνοι μας ή ότι χωρίς σύντροφο  θα είμαστε δυστυχισμένοι.
Παρατηρούμε πως η σχέση με τον γάμο έχουν ομοιότητες μόνο σε προσωπικό επίπεδο συναισθηματικό και επικοινωνιακό ενώ έχουν πάρα πολλές διαφορές τις οποίες θα αναλύσουμε.
ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
1)      Ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν πολλές διαφορές καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι μετά τον γάμο ο άλλος ή η άλλη θεωρούνται δεδομένοι και σταματούν να διεκδικούν και να φλερτάρουν τον σύντροφο τους. Ιδιαίτερα μετά την γέννηση παιδιού οι άντρες τείνουν να βλέπουν την γυναίκα τους ως μητέρα των παιδιών τους και όχι σαν ερωμένη και αναζητούν ενίοτε τον έρωτα έξω από το σπίτι.
2)      Μια άλλη διαφορά σε προσωπικό επίπεδο είναι ότι κάποιοι υποκρίνονται ή κάνουν υπομονή μέχρι  τον γάμο και ύστερα αφού αισθανθούν ασφάλεια δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό  ή εκδηλώνουν τις απαιτήσεις τους οι οποίες κάποιες φορές είναι παράλογες αφού επιθυμούν να αλλάξουν τον σύντροφο τους. Πολύ κακό στοιχείο για τον γάμο αφού τον θέτει σε νέες βάσεις καθώς ανακαλύπτουμε έναν καινούργιο χαρακτήρα απέναντι μας και όχι αυτόν που πιστεύαμε. Ο γάμος όμως έχει προοπτικές εξέλιξης όταν στηρίζεται σε υγιείς βάσεις.
3)      Κάποιες φορές ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να μειώσει την επικοινωνία αλλά και η μόνι8μη προοπτική μπορεί να αποδυναμώσει τα συναισθήματα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και την ρουτίνα που σίγουρα θα υπάρχει καθώς επίσης και τις αλλαγές που μπορεί να φέρει ένα παιδί. Σίγουρα απαιτεί ωριμότητα και υπευθυνότητα από το άτομο.
ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
1)Αν και ζούμε στο 2014όταν ένα ζευγάρι έχει σχέση ή συζεί χωρίς να είναι παντρεμένο ο  κόσμος θεωρεί ότι ο άντρας κοροϊδεύει την γυναίκα ή δεν την αγαπάει αρκετά. Υπάρχει μια βάση σ αυτό από την στιγμή που η γυναίκα θέλει να τεκνοποιήσει και το παιδί πρέπει να είναι αναγνωρισμένο επίσημα για να μην είναι ευάλωτο στην γνώμη του κόσμου. Ένας λόγος γάμου δηλαδή είναι η κοινωνική προστασία της γυναίκας αλλά και ακόμα περισσότερο του παιδιού.
2) Επιπρόσθετα ένα ζευγάρι παντρεμένο έχει άλλο κοινωνικό πλαίσιο από ένα ελεύθερο ζευγάρι. Υπόψιν λαμβάνεται επίσης και η επαγγελματική ιδιότητα του ζευγαριού και το κοινωνικό προφίλ που έχει ο καθένας Υπόψιν του για το κάθε επάγγελμα. Έτσι όταν κάποιος είναι παντρεμένος πρέπει να προσέχει τα επαγγελματικά ραντεβού του ή καταστάσεις που μπορεί να σχολιαστούν αρνητικά από τον κόσμο. Έτσι όταν κάποιος έχει επαγγελματικό κύρος πρέπει να προσέχει να μην δίνει δικαιώματα για σχόλια που μπορεί να δηλητηριάσουν την σχέση του.
Βεβαίως επειδή ο κόσμος είναι περίεργος και ενίοτε κακός ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν υπάρχουν παιδιά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1)      Τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά τα οικονομικά μετά τον γάμο αφού ότι αποκτήσει το ζευγάρι εκ των υστέρων είναι κοινό και τα προγαμιαία συμβόλαια δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Έτσι πολλές φορές η καχυποψία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε ένα γάμο.
2)      Τις περισσότερες φορές θύματα των οικονομικών συγκρούσεων είναι τα παιδιά αφού δυστυχώς είναι έρμαια της οικονομικής διεκδίκησης των συντρόφων και τα εξιλαστήρια θύματα της προσπάθειας εκδίκησης του ενός συντρόφου απέναντι στον άλλον.
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Μέσα σε ένα γάμο και οι δύο σύντροφοι έχουν δικαιώματα τα οποία τους προστατεύουν και αυτό τους δημιουργεί ασφάλεια σε σχέση με ένα ζευγάρι που είναι ελεύθερο. Τα παιδιά επίσης που είναι η εξέλιξη του γάμου είναι προστατευμένα από τον νόμο και μεγαλώνούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και ηθική και ψυχολογική σταθερότητα.
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ;
Πολλές φορές η ανασφάλεια ότι μπορεί να μείνουμε μόνοι μας κάνει να εξωτερικεύουμε μόνο τα θετικά μας στοιχεία και να μην εκδηλώνουμε τα ελαττώματα μας. Κάποιες φορές γίνεται από πρόθεση εξαιτίας της ανασφάλειας μας και των φοβιών μας για το μέλλον άλλες φορές όμως πιστεύουμε πως μπορούμε να ανεχτούμε τα ελαττώματα του άλλου. Καλό θα ήταν να είμαστε πιο λογικοί στην κρίση μας και πιο ρεαλιστές γιατί ένας γάμος δεν είναι αστεία υπόθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: