25 Νοεμβρίου 2015

ΜΟΝΑΞΙΑ



1)    Δεν είμαστε μόνοι όταν νιώθουμε μόνοι: Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να νιώθουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί πολεμιστές μιας άνισης μάχης που στοχεύει στην καρδιά και τα συναισθήματά μας. Δεν είμαστε όμως μόνοι σε αυτό στην πραγματικότητα. Υπάρχουν γύρω μας τόσοι άλλοι άνθρωποι που βιώνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Πάντα υπάρχει κάποιος που νιώθει όπως εμείς.
2)    Κάποιες φορές πρέπει να χαθούμε για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε: Λένε πως το καλύτερο μονοπάτι εμφανίζεται μπροστά μας όταν έχουμε χάσει εντελώς το δρόμο μας. Το πρώτο βήμα για να ζήσουμε όπως θέλουμε είναι η παραπάνω συνειδητοποίηση. Το δεύτερο βήμα είναι να αποχαιρετήσουμε το κομμάτι της ζωής μας που δε μας κάνει να ζούμε όπως θέλουμε. Αναμφίβολα μια μεγάλη αλλαγή είναι τρομακτική και επίπονη είναι όμως ταυτόχρονα διδακτική και εποικοδομητική.
3)    Σε κάθε δυσκολία κρατάμε θετική στάση: Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της λύπης μας προέρχεται από τη συμπεριφορά μας. Ένας χαρούμενος άνθρωπος δεν είναι κάποιος που όλα έρχονται στη ζωή του όπως τα έχει υπολογίσει , είναι κάποιος που αντιμετωπίζει θετικά κάθε κατάσταση. Την επόμενη φορά χαμογελάστε σε κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζετε.
4)    Το κλειδί είναι η αποδοχή: Η αποδοχή του εαυτού μας και των συνθηκών που πρέπει να οριστούν με τον συγκεκριμένο τρόπο αυτό το διάστημα. Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις στη ζωή είναι αποτέλεσμα μεγάλων προσδοκιών που δεν ευδοκίμησαν. Καλούμαστε να δεχτούμε το αίσθημα της απώλειας, της μοναξιάς. Πέφτουμε, σηκωνόμαστε, προχωράμε παρακάτω.
5)    Αντιμετώπισε τη μοναξιά:
·        Σκέψου ότι δεν είσαι πραγματικά μόνος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που επιθυμούν μια συντροφιά.
·        Κάνε πράγματα και δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και δες τη ζωή σου πιο αισιόδοξα και θετικά. Οι βόλτες, η μουσική, ο χορός, οι ταινίες, οι εκδρομές, τα διάφορα χόμπυ, ακόμα και ο εθελοντισμός μας βοηθούν όχι μόνο να νιώσουμε καλύτερα, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
·        Αγάπησε τον εαυτό σου. Πώς θέλεις να σε αγαπήσουν οι άλλοι αν δεν αγαπήσεις εσύ πρώτα τον εαυτό σου; Άρχισε να τον φροντίζεις, να τον περιποιείσαι και να τον αγαπάς λοιπόν! Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά. Αγάπησε τις ατέλειές σου και κάνε τις σήμα κατατεθέν σου!

Αγγελική Καρκάνη, Ψυχολόγος




Δεν υπάρχουν σχόλια: