14 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ

Γνωρίζω έναν άνθρωπο, εντυπωσιάζομαι και ενθουσιάζομαι. Είναι αυτό όμως αρκετό να προχωρήσω? Σίγουρα η εξωτερική εμφάνιση σαγηνεύει, είναι ένα διαβατήριο με πολλές σφραγίδες και παίζει τον δικό της μείζονα ρόλο. Σε τελική ανάλυση όμως  αν και είναι η πρώτη εντύπωση, δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα μας ωθήσει στην αγάπη.
Το πιο σημαντικό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι η επικοινωνία. Να ενδιαφέρομαι για τον άλλον, να νοιάζομαι και να είμαι δίπλα του με όποιο τρόπο μπορώ. Να δίνω και να παίρνω. Να μοιράζομαι εμπειρίες που έζησα στο παρελθόν και να ζω  νέες με μαζί του. Να γελάω μαζί του και εκείνη την στιγμή να καταλαβαίνω πόσο ευτυχισμένα αισθάνομαι από την ύπαρξη του. Εκφράζω τα συναισθήματα μου με ειλικρίνεια όποια και αν είναι αυτά και σε περίπτωση που βρεθώ μπροστά σε άσχημες καταστάσεις προσπαθώ να τις ξεπεράσω ομαλά μέσω της συζήτησης. Κάνω την σχέση μου καλύτερη, ανώτερη, την βελτιώνω.
Τα δεύτερο συστατικό στοιχειό για μια επιτυχημένη σχέση είναι ο σεβασμός. Σέβομαι τον εαυτό μου και κατά επέκταση τον άνθρωπο που είναι δίπλα μου. Σέβομαι δεν σημαίνει μόνο είμαι πιστός απλά σε μία σχέση, σέβομαι σημαίνει κατανοώ τις ανάγκες σου, σου δίνω χώρο και χρόνο να διατηρήσεις την ατομικότητα σου και να κάνεις πράξη τους στόχους σου. Είμαι προσεχτικός για να μην σε προσβάλλω είτε λεκτικά, είτε πρακτικά και δεν σε θεωρώ δεδομένο. Το αίσθημα του σεβασμού καθιστά μία σχέση υγιή.
Τέλος το πάθος. Το πάθος αντικατοπτρίζει το δέσιμο δύο ανθρώπων.  Ο τρόπος που σε κοιτώ στα μάτια είναι μοναδικός για σένα γιατί εμείς οι δύο μοιραζόμαστε κάτι δικό μας, κάτι που άλλοι δεν ξέρουν. Τα κορμιά δύο ανθρώπων που αγαπιούνται έλκονται. Έλκονται με ένα μυστήριο τρόπο. Τα διαπερνά μια ανεξήγητη ενέργεια, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έρωτα που βιώνουν.

Φυσικά ο καθένας έχει και διατηρεί και άλλα πολλά κριτήρια, τα οποία όμως τείνουν να είναι περισσότερο υποκειμενικά. Καλό είναι όμως να μην βάζουμε αισθήματα σαν κι αυτά σε δεύτερη μοίρα. Είναι πολύ σημαντικά για να αντέξει μία σχέση στον χρόνο και να θεωρείται ολοκληρωμένη. Άλλωστε όπως είπε και ο Oscar Wilde: δεν αγαπάς κάποιον για την εμφάνιση του, ή για τα ρούχα του, ή για το ακριβό του αυτοκίνητο. Αγαπάς κάποιον, επειδή τραγουδάει το τραγούδι που μόνο εσύ μπορείς να ακούσεις.

ΣΚΟΥΡΤΑ ΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: