10 Απριλίου 2017

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ;


Ο γάμος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βήματα στη ζωή ενός ανθρώπου. Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται τη συγκεκριμένη στιγμή από μικρή ηλικία. Άλλοι, τρομάζουν στο άκουσμα της λέξης «γάμος», καθώς τους παραπέμπει σε μία κατάσταση εγκλωβισμού και έλλειψης της προσωπικής ελευθερίας.
Πότε είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα του γάμου; Υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι, που ο καθένας πρέπει να εξετάσει πριν πει το μεγάλο «ναι»:
1.       Συγκατοίκηση.Η συγκατοίκηση με τον/την σύντροφο για κάποιο χρονικό διάστημα, πριν την τέλεση του γάμου είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση. Όταν το ζευγάρι συγκατοικεί, γνωρίζει ο ένας τις συνήθειες του άλλου, τις ιδιαιτερότητές του και την καθημερινότητά του γενικότερα. Έτσι, το ζευγάρι διαμορφώνει το πρόγραμμα του, ώστε να υπάρχει χώρος για το σύντροφό του στην καθημερινότητά του.
2.       Αφοσίωση κα πρόθεση διατήρησής της. Έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση «NationalFatherhoodInitiative», έδειξε ότι ο βαθμός στον οποίο δύο σύντροφοι είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση του γάμου τους. Το 73% των ζευγαριών δηλώνει ότι η έλλειψη αφοσίωσης αποτελεί το βασικό λόγο ενός διαζυγίου.
3.       Ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία μίας καλής σχέσης. Όταν αποκρύβετε γεγονότα από το/τη σύντροφό σας, η εμπιστοσύνη στο ζευγάρι κλονίζεται. Τα συγκεκριμένο γεγονός μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει στη σχέση.
4.       Στιγμές με το σύντροφό σας. Είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις σε ένα γάμο, όταν δε διαθέτεις χρόνο για το/τη σύντροφο σου και τη μεταξύ σας επικοινωνία. Ένα από τα συχνά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια, είναι ότι παντρεύονται μετά από πολλά χρόνια δεσμού, όταν πλέον η σχέση έχει αρχίσει να φθίνει.
5.       Τεταμένες σχέσεις με συγγενικά πρόσωπα. Το ζευγάρι πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως συμμαχική δυάδα απέναντι στους συγγενείς, χωρίς να επιτρέπει την παρέμβασή τους στη σχέση. Πρόσφατη έρευνα  έδειξε ότι όταν ένας άντρας διατηρεί καλές σχέσεις με τους γονείς της συντρόφου του, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κρατάει το γάμο του δυνατό.
6.       Προσωπικός χρόνος. Η ύπαρξη προσωπικού χρόνου μέσα στο γάμο είναι απαραίτητη, καθώς τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφός σας, θα μπορείτε να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας ή να ασχοληθείτε με μία δραστηριότητα που σας προσφέρει ευχαρίστηση. Το να μην αισθάνεστε γεμάτοι κάνοντας πράγματα χωρίς το σύντροφό σας, αποτελεί σημάδι μεγάλης εξάρτησης, που δε βοηθά ούτε εσάς τους ίδιους ούτε τη σχέση σας.               
7.       Προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της συζυγικής ζωής.Το πιο δύσκολο κομμάτι σε ένα γάμο είναι να μην οδηγηθεί το ζευγάρι στη μονοτονία και στη στυγνή επιτέλεση της καθημερινότητας.  Πολλά ζευγάρια «επενδύουν» στη σχέση τους πριν το γάμο και αφού παντρευτούν, εφησυχάζουν, θεωρώντας  ότι ο γάμος είναι μία δέσμευση που θα κρατήσει για πάντα. Έτσι σταματούν να προσπαθούν για την εξέλιξη της σχέσης τους. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες σε πρόσφατη έρευνα εύχονταν οι ίδιοι ή οι σύντροφοί τους να κατέβαλλαν μεγαλύτερη προσπάθεια για να σώσουν το γάμο τους.
8.       Μην αντιμετωπίζετε το γάμο σαν ένα γεγονός που θα σας στερήσει την προσωπική σας ελευθερία ή θα σας γεμίσει υποχρεώσεις. Δείτε τον σαν ένα σημαντικό βήμα στη σχέση σας, που θα σας δώσει την ευκαιρία να μοιραστείτε ακόμα ομορφότερες στιγμές από αυτές που ήδη έχετε με το/ τη σύντροφό σας.
Συνεπώς, δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την τέλεση ενός γάμου. Άλλοι άνθρωποι αισθάνονται ότι η κατάλληλη στιγμή είναι σε νεαρή ηλικία, άλλοι σε μεγαλύτερη…Οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια αισθάνονται πραγματικά έτοιμοι να παντρευτούν το/τη σύντροφό τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν τρέφουν αισθήματα για αυτόν/αυτήν, αλλά ότι ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της συζυγικής ζωής. Η πιο κατάλληλη στιγμή για να παντρευτεί κάποιος, είναι όταν αισθανθεί περισσότερο έτοιμος να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που καλείται να επιτελέσει, θέτοντας στην άκρη τον εγωισμό του και δίνοντας χώρο σε μια κοινή ζωή με το σύντροφο του, για την οποία θα καλείται να αγωνίζεται κάθε μέρα.

 Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: