19 Απριλίου 2017

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Μητρότητα: Μία λέξη που κρύβει χιλιάδες αξίες. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται: «Πότε θα είμαι έτοιμη να γίνω μητέρα;», «Πώς θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της φροντίδας ενός μωρού;». Δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» για να γίνει μία γυναίκα καλή μητέρα, όλες θα κάνουμε λάθη, όλες θα μετανιώσουμε για κάποιες συμπεριφορές ή για κάποια λόγια που είπαμε. Η τέλεια μαμά δεν υπάρχει.
Πριν αποφασίσει μια γυναίκα να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, χρειάζεται να λάβει υπόψη της μερικές παραμέτρους που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το νέο της ρόλο.
Αμφιβολίες. Μια μητέρα καθημερινά έχει να κάνει δεκάδες επιλογές, κάτι που μπορεί να της δημιουργήσει ενοχές και αμφιβολίες, καθώς ποτέ δε μπορεί να είναι σίγουρη ότι η επιλογή της είναι η σωστή. Να του βγάλω την πάνα ή είναι νωρίς ακόμη; Να το πάρω αγκαλιά ή να το αφήσω να κλαίει; Να το βάλω τιμωρία ή να αγνοήσω τη συμπεριφορά του; Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί προτείνουν η γυναίκα  να ακολουθεί το ένστικτό της, αφού κανείς δεν ξέρει καλύτερα το παιδί από την ίδια του τη μητέρα.
Ποιοτικός Χρόνος. Στη σημερινή κοινωνία, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δεν επιτρέπουν πάντα στη μητέρα να αφιερώνει όσο χρόνο θα ήθελε στο παιδί της. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμο να περάσετε μία ώρα ποιοτικού χρόνου με το παιδί σας, παρά όλη τη μέρα, όπου ο καθένας θα είναι βυθισμένος στις σκέψεις και στις υποχρεώσεις του.
Έλλειψη Ανταγωνισμού. Μία αξία που χρειάζεται να διαθέτει μία μητέρα είναι η έλλειψη ανταγωνισμού και η αποφυγή σύγκρισης του παιδιού της με τα άλλα παιδιά. Ποιο παιδί από τον οικογενειακό περίγυρο μίλησε πρώτα; Ποιος από τους συμμαθητές του πήρε τον καλύτερο βαθμό στα μαθηματικά; Επικεντρωθείτε στις ικανότητες του παιδιού, αξιολογώντας την κάθε προσπάθεια του με βάση τις δυνατότητες του. Ειδάλλως, θέτετε το παιδί σε ένα φαύλο κύκλο να αποδείξει ότι οι ικανότητές του είναι ισάξιες ή και ανώτερες των συνομηλίκων του, προσπαθώντας να κερδίσει την αποδοχή και την αγάπη σας.  
Αυτοπεποίθηση. Οι ικανότητές μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα είναι περισσότερες από όσες πίστευε. Αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει στον εαυτό της, καθώς θα της δώσει τη δύναμη να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όλες τις απαιτήσεις του μητρικού ρόλου.
Αναθεώρηση των προτεραιοτήτων. Από τη στιγμή που μια γυναίκα γίνεται μητέρα, πρέπει να γνωρίζει ότι η ζωή της θα αλλάξει. Πλέον θα έχει την ευθύνη της ανατροφής ενός ανθρώπου, που θα γίνει το επίκεντρο της καθημερινότητάς της.

Επιστροφή στην παιδική ηλικία. Θυμηθείτε πως ήταν όταν εσείς ήσασταν παιδιά, πώς συμπεριφερόσασταν, πώς αντιλαμβανόσασταν τον κόσμο γύρω σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον τρόπο που σκέφτεται το παιδί σας και να δείξετε κατανόηση σε ορισμένες αντιδράσεις του.
Απεριόριστη αγάπη. Θυμηθείτε ότι όταν η μητέρα δείχνει αγάπη και εμπιστοσύνη στο παιδί της, εκείνο δημιουργεί μία θετική εικόνα για τον εαυτό του. Επιπλέον, ενισχύεται η ασφάλεια που βιώνει για το περιβάλλον και ευνοείται η κοινωνική του προσαρμογή.
Να θυμάστε ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί, είναι όταν αισθανθεί περισσότερο έτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που καλείται να επιτελέσει. Ο μητρικός ρόλος απαιτεί ωριμότητα και υπευθυνότητα τόσο στην σκέψη πόσο και στην πράξη. Επιπρόσθετα, η γυναίκα πρέπει να λάβει υπόψη της τις υποχωρήσεις που χρειάζεται να κάνουν και οι δύο σύντροφοι.
Όπως γνωρίζουμε σήμερα, η ανατροφή ενός παιδιού αποτελεί κοινή υπόθεση των δύο συντρόφων και όχι αποκλειστικά γυναικεία υποχρέωση. Η στήριξη του συντρόφου της και ο επιμερισμός των ευθυνών του μεγαλώματος των παιδιών, αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες στην απόφαση μιας γυναίκας να προχωρήσει στη μητρότητα. Συνεπώς, η γυναίκα θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι έχει δίπλα της ένα σύντροφο με τον οποίο μπορούν να δομήσουν μία αγαπημένη και ευτυχισμένη οικογένεια.

Μαρία Βράιλα

Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: