28 Μαρτίου 2018

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ


Οι περισσότεροι άνθρωπο έχουμε πέσει «θύματα» του φτερωτού αγγέλου και η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει αυτό. Είναι ωραίο συναίσθημα, που μας κάνει να μεταβάλλουμε ακόμα και τον τρόπο σκέψης μας γιατί  όταν ερωτευόμαστε ακόμα και ο εγκέφαλος μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν παραμένει στην φυσική του κατάσταση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Trinity της Ιρλανδίας, κατέληξαν ότι ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ανεξήγητη ερωτική έλξη που μπορεί να δημιουργηθεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Στην πρώτη επαφή/φλερτ -γνωστό ως στάδιο της λαγνείας- πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες (οιστρογόνα και τεστοστερόνη).

Σύμφωνα με έρευνες, η αρχική έλξη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους προκύπτει από την ερωτική συμπεριφορά:

-55% Γλώσσα του σώματος
- 38% Ο τόνος της φωνής
- 7% Το περιεχόμενο της συζήτησης
 
Η εξωλεκτική επικοινωνία ή απλώς η γλώσσα του σώματος  έχει ένα ισχυρό χάρισμα, ο κάθε άνθρωπος λόγω των φερομονών οι οποίες είναι χημικές ουσίες, αόρατες στο γυμνό μάτι και εντοπίζονται στο δέρμα και τις τρίχες και έτσι προσδίδουν στον κάθε άνθρωπο ένα ορισμένο άρωμα που επηρεάζει την ερωτική του συμπεριφορά, διότι καθοδηγεί ασυνείδητα την επιλογή/απόρριψη του ερωτικού συντρόφου...
Επίσης ακόμα και αν κάποιος δεν μας κάνει ερωτική εξομολόγηση, δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι τα μάτια του θα τον προδώσουν. Οι κόρες των ματιών έχουν την τάση να διαστέλλονται και να αυξάνονται σε μέγεθος όταν αντικρίζουμε αυτόν που ποθούμε.
 Παράλληλα, η παθιασμένη ερωτική έλξη δημιουργεί αυξημένη ροή του αίματος, καθώς και απελευθέρωση ορμονών -συγκεκριμένα της νορεπινεφρίνης και της αδρεναλίνης- οι οποίες ευθύνονται για την ταχυκαρδία, τις ιδρωμένες παλάμες, το αίσθημα έξαψης και εστιασμένης προσοχής. 

Ταυτόχρονα η έκκριση ωκυτοκίνης, δημιουργεί επίσης αίσθημα χαράς και ευφορίας και έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε τις γνωστές «πεταλούδες» στο στομάχι.
Κατά τη διάρκεια του παθιασμένου έρωτα απελευθερώνεται η ορμόνη του άγχους, γνωστή ως κορτιζόλη, η οποία δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση αλλά αρκεί ένα άγγιγμα ή ένα φιλί με το άλλο σας μισό, για να νιώθετε ευφορία και τα επίπεδα του στρες αυτόματα μειώνονται, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Συγκεκριμένα, οι ενδορφίνες μειώνουν τα επίπεδα αδρεναλίνης, που προκαλείται από το στρες.
Ο παθιασμένος έρωτας πυροδοτεί την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα ο ερωτευμένος να έχει πολλή ενέργεια και ζωντάνια καθώς θεωρείται ότι είναι ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας και ο έρωτας θεωρείται σπουδαία αιτία για να ανοίξουν οι κρουνοί της ντοπαμίνης.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας χαρακτηρίζει τον έρωτα ως μια έντονη εσωτερική επιθυμία για τη συναισθηματική ένωση με ένα άλλο πρόσωπο και όντως δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο γιατί η έκκριση των ορμονών το επιβεβαιώνει.

Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: