14 Μαρτίου 2018

Οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης

17 απλές προτάσεις για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας και να οφείλεται σε διάφορους λόγους, κυρίως σε τραυματικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας όπως η έλλειψη γονέα- ων, η παραμέληση ή η συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η αυτοεκτίμηση μπορεί να υπονομευθεί από την κακή υγεία, αρνητικά γεγονότα της ζωής όπως η απώλεια εργασίας ή κάποια ερωτική απογοήτευση, οι ανεπαρκείς ή απογοητευτικές σχέσεις και η απόρριψη, καθώς επίσης και η γενική αίσθηση έλλειψης ελέγχου. Αυτή η αίσθηση έλλειψης ελέγχου μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη στα θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ή σε θύματα διακρίσεων λόγω θρησκείας, πολιτισμού, φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η σχέση μεταξύ χαμηλής αυτοεκτίμησης και ψυχικών διαταραχών είναι περίπλοκη. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση προδιαθέτει στην ψυχική διαταραχή, η οποία με τη σειρά της χτυπά την αυτοεκτίμηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι από μόνη της ένα βασικό χαρακτηριστικό της ψυχικής διαταραχής, όπως για παράδειγμα στην κατάθλιψη ή στην οριακή διαταραχή της προσωπικότητας.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να βλέπουν τον κόσμο ως εχθρικό τόπο και τους εαυτούς τους ως θύματα. Ως αποτέλεσμα, είναι απρόθυμοι να εκφραστούν, αποφεύγουν τις νέες εμπειρίες και τις ευκαιρίες και αισθάνονται αδύναμοι να αλλάξουν τα πράγματα. Όλα αυτά μειώνουν ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμησή τους και έτσι νιώθουν ακόμα χειρότερα.

Εάν αισθάνεστε ότι υποφέρετε από κακή αυτοεκτίμηση, υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανεβάσετε την αυτοεκτίμησή σας. 
1. Κάντε δύο λίστες: μία με τα δυνατά σας σημεία και μία με τα επιτεύγματά σας. Απευθυνθείτε σε έναν υποστηρικτικό φίλο ή συγγενή που θα μπορούσε να σας βοηθήσει με αυτές τις λίστες, καθώς οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είναι συνήθως πολύ αντικειμενικοί κριτές του εαυτού τους. Τοποθετήστε τις λίστες σε ασφαλές μέρος και διαβάστε τις κάθε πρωί.

2. Σκεφτείτε θετικά για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι, παρά τα προβλήματά σας, είστε ένα μοναδικό, ξεχωριστό και πολύτιμο άτομο και αξίζετε να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Είστε τελικά ένα θαύμα συνείδησης, η συνείδηση ​​του σύμπαντος. Προσδιορίστε και αμφισβητήστε τυχόν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας, όπως «Είμαι αποτυχημένος», «Ποτέ δεν κάνω τίποτα σωστό» ή «Δεν αρέσω σε κανέναν».

3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική σας υγιεινή: κάντε ντους, βουρτσίστε τα μαλλιά σας, κόψτε τα νύχια σας, φροντίστε τον εαυτό σας, ντυθείτε με ωραία ρούχα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας.

5. Προτιμήστε το καλό φαγητό ως μέρος μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφήςΚάντε τα γεύματά σας μια ξεχωριστή στιγμή, ακόμα κι αν τρώτε μόνοι σας. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση, στρώστε το τραπέζι, ανάψτε ένα κερί και κάντε το γεύμα σας μια αφορμή για να αισθανθείτε ευχάριστα και ευγνώμων για αυτά που έχετε.
6. Να ασκείστε τακτικά. Πηγαίνετε για μια γρήγορη βόλτα κάθε μέρα, ακόμη και αν έχει κρύο ή βροχή και κάνετε κάποια πιο έντονη άσκηση (κάποια άσκηση που σας κάνει να ιδρώνετε) τρεις φορές την εβδομάδα.

7. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και φυσικά αυτό έχει συνέπειες και για την αυτοεκτίμησή μας.

8. Μειώστε τα επίπεδα στρες Κάντε ότι μπορείτε για να νικήσετε το στρες με διάφορους τρόπους όπως μασάζ, διαλογισμός και άλλες αγχολυτικές δραστηριότητες.

 9. Κάντε το χώρο σας καθαρό, άνετο και ελκυστικό. Κάθε φορά που καθαρίζετε τα παράθυρά σας ή ποτίζετε τα φυτά σας βοηθάει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Πέρα από το ότι πρόκειται για κάτι που έχετε πετύχει εσείς, ο χώρος που ζούμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας διάθεση και την αυτοεκτίμηση.
10. Κάντε περισσότερα πράγματα που σας αρέσουν. Κακομάθετε λίγο τον εαυτό σας. Κάνετε τουλάχιστον ένα πράγμα που απολαμβάνετε καθημερινά.

11. Ασχοληθείτε με καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η μουσική, η ποίηση και ο χορός σας δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστείτε, να αλληλεπιδράσετε θετικά με τους άλλους και να μειώσετε τα επίπεδα στρες. Ίσως και να εντυπωσιάσετε τον εαυτό σας! 

12. Ορίστε για τον εαυτό σας μια πρόκληση που μπορείτε να ολοκληρώσετε ρεαλιστικά. Για παράδειγμα, αρχίστε μαθήματα γιόγκα, τραγουδιού, ή μαγειρικής. Όταν μαθαίνουμε κάτι που μας αρέσει και καταφέρνουμε πράγματα, η αυτοεκτίμησή και αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει σημαντικά.

13. Κάνετε μερικά από τα πράγματα που έχετε αναβάλει, όπως η εξόφληση λογαριασμών και η κατάθεση δικαιολογητικών, η βαφή της κουζίνας ή η εκκαθάριση της αποθήκης σας.

14. Να είστε καλοί με τους ανθρώπους και να κάνετε ωραία πράγματα γι 'αυτούς. Για παράδειγμα, ανοίξτε μια συζήτηση με τον ταχυδρόμο ή τον καταστηματάρχη, καλέστε έναν γείτονα για τσάι, επισκεφθείτε έναν φίλο που είναι άρρωστος ή ασχοληθείτε με κάποια φιλανθρωπία. Κάνοντας κάποιον άλλο να χαμογελάσει είναι βέβαιο ότι νιώσετε κι εσείς καλύτερα και θα χαμογελάσετε κι εσείς με τη σειρά σας.

15. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Πείτε σε φίλους ή/ και σε συγγενείς σας πώς νιώθετε και τι σας δυσκολεύει και ζητήστε τη συμβουλή και την υποστήριξή τους. Ίσως να έχουν παρόμοια προβλήματα, οπότε μπορεί να μοιραστείτε συμβουλές και υποστήριξη. Μην είστε υπερβολικά ντροπαλοί ή επιφυλακτικοί: οι περισσότεροι δικοί μας άνθρωποι θα θέλουν να βοηθήσουν!

16. Περάστε περισσότερο χρόνο με εκείνους που νιώθετε κοντά και αγαπάτε. Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο, προσπαθώντας να συναντήσετε καινούριους ανθρώπους και να κάνετε φίλους.

17. Αποφύγετε τους ανθρώπους και τα μέρη που σας αντιμετωπίζουν άσχημα ή σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και γίνετε πιο δυναμικοί. Εάν η αυτοπεποίθηση είναι πρόβλημα για εσάς, ζητήστε από έναν επαγγελματία υγείας να σας βοηθήσει και να σας «εκπαιδεύσει» σε αυτή.
 Τέλος, θυμηθείτε αυτά τα  σοφά λόγια του Λάο Τζου: «Η υγεία είναι ο μεγαλύτερος πλούτος. Η ικανοποίηση είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός. Η εμπιστοσύνη είναι ο μεγαλύτερος φίλος.»
  
Ψυχολόγος
Αγγελική Καρκάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: