19 Οκτωβρίου 2019

ΜΕ (ΣΥΝ)ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ?



Στο ξεκίνημα της σχέσης είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ότι θέλουμε να είμαστε συνέχεια με τον σύντροφο μας, να τον θαυμάζουμε, να τον εμπιστευόμαστε και να είμαστε ερωτευμένοι μαζί του. Βεβαίως  τα παραπάνω δεν θα πρέπει να ισχύουν μόνο τους πρώτους μήνες αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της σχέσης, απλώς θα ήθελα να τονίσω ότι είναι βασικά και απαραίτητα για να ξεκινήσει κάτι καλά, καθώς «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Η ποιότητα μιας σχέσης έχει να κάνει πέρα από την καλή επικοινωνία και τον ή σεβασμό και με τα αισθήματα. Πρέπει να είναι αληθινά και δυνατά και όχι προσποιούμενα ή χλιαρά. 
Έχοντας σύμμαχο τον έρωτα ο οποίος μας κάνει να εξιδανικεύουμε καταστάσεις και να μην βλέπουμε αρνητικά τίποτα μας ωθεί να κάνουμε σχέση. Μπαίνοντας στην διαδικασία της σχέσης οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στις προσδοκίες μας. Με λίγα λόγια να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άλλο άνθρωπο ο οποίος έχει την δική του προσωπικότητα, τον δικό του χαρακτήρα, τον δικό του κοινωνικό κύκλο, την δικιά του εργασία και τα δικά του χόμπι. Οφείλουμε να έχουμε κατανόηση και να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα με αντικειμενικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε τα πράγματα είναι καθοριστικός για την ευτυχία μας.
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Ευάγγελος Κατσιούλης είπε πως «Όσο πιο απλή κάνεις την ευτυχία σου, τόσο πιο λίγο θα κουραστείς να ευτυχήσεις.»
Όταν είμαστε κατασταλαγμένοι και συνειδητοποιημένοι και θέλουμε να μπούμε μέσα σε μία σχέση για να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι και ο άνθρωπος με τον οποίο συσχετιζόμαστε έχει επίσης τις δικές του ανάγκες.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι να είμαστε δοτικοί, καθώς η αγάπη είναι μια σειρά από πράξεις.
Ακόμα και όταν διαφωνούμε  οφείλουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μην διογκώνουμε καταστάσεις, γιατί δεν θα φέρει καλό αποτέλεσμα. Οφείλουμε να ακούμε και την θέση του άλλου, γιατί κάθε νόμισμα καλώς ή κακώς έχει δύο όψεις.
Οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι επομένως ρεαλιστικές, να μην υπερβάλουμε σε αυτά που θέλουμε σε καμία περίπτωση.
Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: