25 Φεβρουαρίου 2020

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ Η ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΑΣ


Η στολή σας ίσως αποτελεί μια απεικόνιση της σκοτεινής σας πλευράς, της δημιουργικότητας και των εκφραστικών αναγκών σας, σε κάθε περίπτωση όμως σας βοηθάει στην επικοινωνία και τη σύναψη κοινωνικών επαφών.
Ειδικά στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους συνήθως αρέσει η διαδικασία της μεταμφίεσης την περίοδο των αποκριών. Ίσως αυτό οφείλεται στην ισχυρή γοητεία του να αποκτήσουν έστω και για λίγο μία διαφορετική ταυτότητα και ρόλο και αυτό ίσως κατά κάποιο τρόπο τους βοηθάει να καταλάβουν ποιοι είναι οι ίδιοι. Δεν είναι περίεργο ότι σχεδόν στα τρία τέταρτα των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών αρέσει να μασκαρεύονται τις απόκριες. Το ποσοστό των ενηλίκων που ντύνονται μειώνεται σταδιακά όσο προχωράμε σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Μειώνεται στο μισό στα άτομα από 35 έως 44 ετών και στο ένα τέταρτο στα άτομα 55 έως 64 ετών. Συνήθως όσο μεγαλώνουν ηλικιακά, οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και ίσως έτσι  το παιχνίδι ρόλων γίνεται για εκείνους λιγότερο συναρπαστικό.

Η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας         
Πολύ συχνά η έντονη κυριαρχία των κοινωνικών προτύπων σχετικά με τα δύο φύλα είναι  ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής μεταμφίεσης. Τα αποκριάτικα πάρτυ αυτή την περίοδο είναι συνήθως γεμάτα με σέξι νοσοκόμες, σέξι καουμπόισσες και σέξι μαθήτριες, μαζί με γυμνασμένους Ταρζάν και σούπερ- ήρωες. Όλα αυτά τα κοστούμια έχουν κάτι κοινό. Τα κοστούμια των γυναικών είναι χαρακτήρες με ρόλους που (υποσυνείδητα ίσως) έχουν σκοπό τη σαγήνη, ενώ οι τα ανδρικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο ρόλους ηρώων και δύναμης
Όσον αφορά τους ανθρώπους που επιλέγουν να ντυθούν βρικόλακες, διάβολοι, μάγισσες και άλλους ισχυρούς και «κακούς» ρόλους, σίγουρα έχουν και αυτοί το λόγο τους. Σε μια πολιτική και οικονομική εποχή, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερη σιγουριά και έλεγχο στη ζωή τους, η γοητεία του να δοκιμάσουμε έναν χαρακτήρα ισχυρό θα μπορούσε να μας τραβήξει να επιλέξουμε αυτές τις μεταμφιέσεις. Βέβαια αν το δούμε λίγο πιο ψυχαναλυτικά ίσως αυτές οι επιλογές δείχνουν και αρκετά καταπιεσμένα αρνητικά συναισθήματα και κρυμμένες ανασφάλειες.
Έκφραση ενδότερων επιθυμιών
Όσον αφορά τα άτομα (κυρίως γυναίκες) που επιλέγουν στολές με έντονο το στοιχείο της σεξουαλικής πρόκλησης, σε ένα επίπεδο είναι επειδή επιθυμούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, αλλά σε ένα άλλο επίπεδο, ίσως σχετίζεται και με την ενδότερη επιθυμία τους να βρουν σύντροφο. Η περίοδος των αποκριών είναι μία ευκαιρία για να «προκαλέσουμε» χωρίς απαραίτητα το φόβο να φανούμε απελπισμένοι: «Δεν είμαι προκλητικός - είναι το κοστούμι!», θα μπορούσε κάποιος να φέρει σαν δικαιολογία.

Δημιουργική έκφραση και κοινωνικότητα
Οι στολές αποτελούν κάτι σαν τρόπους επικοινωνίας. Λένε κάτι για εμάς σε άλλους και έχουν σκοπό να προκαλέσουν μια απάντηση. Συνήθως οι άνθρωποι δεν βάζουν απλά μία στολή που θα βρουν μπροστά τους για να πάνε σε ένα αποκριάτικο πάρτυ. Οι στολές είναι οχήματα κοινωνικής σύνδεσης. Επιπλέον, η επιλογή ή η κατασκευή μιας φορεσιάς ενεργοποιεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Η επιλογή στολών όπως καρτούν ή κλόουν πιθανόν φανερώνουν άτομα με κέφι, όρεξη για παιχνίδι και παιδική- νεανική ψυχή. Αυτά τα άτομα θέλουν συνήθως να ξεφύγουν από τη σοβαρότητα της καθημερινότητας και να νιώσουν ξανά παιδιά.
Οι χαρακτήρες επικαιρότητας και τα θέματα ποπ κουλτούρας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στολές, οι οποίες διευκολύνουν τις κοινωνικές σχέσεις και δεξιότητες. Φέτος, σίγουρα θα δείτε πολλές μεταμφιέσεις με θέματα πολιτικούς, τραγουδιστές, θέματα από δημοφιλείς τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές όπως τα «Game of Thrones»,  «Walking Dead» και «Star Wars». 

Έκφραση προσωπικότητας
Μια άλλη ομάδα ατόμων θα επιλέξει στολές που θα αντιπροσωπεύουν τους αγαπημένους τους ροκ σταρ, αθλητές και ηθοποιούςΉ ρόλους από την αγαπημένη τους ιστορική περίοδο, όπως χίπις, στολές charleston ή από τη βικτοριανή εποχή. Όπως και όσοι επιλέγουν στολές ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, η ομάδα αυτή ελπίζει επίσης να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, αυτή τη φορά δείχνοντας την προτίμησή τους στις συγκεκριμένες προσωπικότητες ή εποχές, κάτι που δείχνει στοιχεία και από τη δική τους προσωπικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιλογή μεταμφίεσης σε ζώαΓια παράδειγμα, η επιλογή μεταμφίεσης σε γάτα δείχνει νάζι και φύση ανεξάρτητη, ο σκύλος δείχνει εμπιστοσύνη, το λιοντάρι τάση για εξουσία. 

Ότι στολή και να επιλέξετε πάντως φέτος, δεν χρειάζεται να το αναλύσετε πολύ. Απλά ξεχαστείτε από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, νιώστε πάλι παιδί και διασκεδάστε με την ψυχή σας!


Ψυχολόγος
Αγγελική Καρκάνη      

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: