6 Φεβρουαρίου 2020

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΜΟΡΙΣ




Ο Ντέσμοντ Μόρις, διάσημος ζωολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων – μεταξύ των οποίων και το πλέον διάσημο «Ο γυμνός πίθηκος» – αποκαλύπτει τα μυστικά μιας ευτυχισμένης μονογαμικής συμβίωσης κι ενός γάμου που διαρκεί 60 χρόνια ή 22.000 μέρες.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ρώτησαν τον διάσημο ζωολόγο το μυστικό της επιτυχίας του. Εξήντα χρόνια επιτυχημένου γάμου, άλλωστε, δεν είναι και λίγα. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τον άνθρωπο που εκτός των άλλων έχει και ένα διδακτορικό στον έγγαμο βίο, ακόμα τέσσερα είναι τα μυστικά της επιτυχίας:
  • Ανοικτή επικοινωνία. Μια σχέση που δεν βασίζεται στην επικοινωνία είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα. Η ανοιχτή και δημιουργική επικοινωνία χρησιμεύει ως μέσον αναπαραγωγής για την αμοιβαία κατανόηση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
  • Αμοιβαία πίστη. Γιατί κάποιος θέλει εξωσυζυγικές σχέσεις; Θα πρέπει να αγαπά και να τιμά τον σύντροφό του τόσο ώστε να μην εμπίπτει σε σεξουαλικούς  πειρασμούς. Αν πάλι κάποιος δεν έλκεται σεξουαλικά από τον σύντροφό του, μπορεί να τον βοηθήσει ώστε να του/της γίνει πιο ελκυστική/ός, κάνοντας υποδείξεις για τον τρόπο που αυτός/ή νομίζει.
  • Οικειότητα. Οταν η αγάπη και η οικειότητα εξαφανίζονται από μια σχέση, ο γάμος οδεύει προς κατάρρευση. Θα πρέπει να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της οικειότητας που υπήρχε στην αρχή του γάμου. Ο κύριος τρόπος για να γίνει αυτό είναι κάνοντας πράγματα μαζί και αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλο.
  • Υποστήριξη. Είναι πολύ σημαντικό σε έναν γάμο ο ένας να υποστηρίζει τον άλλο στη δουλειά και στην καριέρα του. Αυτό θα βοηθήσει πολύ αυτόν που προσπαθεί να εστιάσει σωστά στο αντικείμενό του και να έχει περισσότερη ενέργεια ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές του. Και στο τέλος της κάθε ημέρας μια εποικοδομητική κουβέντα θα προσφέρει πολλά και στους δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: