27 Ιανουαρίου 2020

Γυναίκα και μητρότητα


Η γυναίκα κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας ενσαρκώνει και ασπάζεται αρκετούς και πολύπλοκους ρόλους. Ένας από τους πιο βασικούς ρόλους που μπορεί να αναλάβει μια γυναίκα είναι ο ρόλος της μητέρας.
Βιολογικά μία γυναίκα είναι έτοιμη από αρκετά νεαρή ηλικία να τεκνοποιήσει. Ωστόσο, πολλές φορές η ίδια παρατείνει την ηλικία τεκνοποίησης, ώστε να είναι έτοιμη και συναισθηματικά αλλά και οικονομικά να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Μάλιστα, στην εποχή μας βλέπουμε ότι οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, καθώς οι προτεραιότητές τους έχουν αλλάξει. Η καριέρα και η αφοσίωση στη δουλειά αποτελούν στόχους που πολλές γυναίκες βάζουν σαν προτεραιότητα. Η ανάγκη για καριέρα και εργασία, ωθούν πολλές φορές μια γυναίκα να αφοσιωθεί εκεί, έχοντας ως αποτέλεσμα ο προσωπικός χρόνος που της απομένει να είναι ελάχιστος.
Η γυναικεία χειραφέτηση και η κοινωνική επανάστασή της μετέθεσαν την ηλικία τεκνοποίησης πέραν των φυσικών χρονικών ορίων.
Με σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση η επιλογή του κατάλληλου χρόνου ολοκλήρωσης της μητρότητας μπορεί να επαναφέρει τη φυσική ισορροπία.
Η μητρότητα και ο ρόλος της μητέρας υπήρξαν πάντα ο βασικός πυρήνας ανάπτυξης της κοινωνίας, εξιδανικεύοντας την και υμνώντας τη σχέση μάνας-παιδιού. Μέχρι σήμερα η μητέρα φαίνεται να έχει τον κυρίαρχο ρόλο αυτού που «φέρνει τη ζωή στον κόσμο». Και παρ' όλες τις μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις που έγιναν στην κοινωνία, παραμένει το βασικό πρόσωπο μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία.
Η γυναίκα βιώνει τη μητρότητα από τη στιγμή που μαθαίνει ότι κυοφορεί. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια διαφορετική και ανεπανάληπτη εμπειρία, αποτέλεσμα της οποίας είναι τις περισσότερες φορές  η συνειδητοποίηση της ανάγκης για αφοσίωση στο παιδί της και η προσπάθεια και προσδοκία για την σωστή ανάπτυξή του.
Η σχέση μητέρας- παιδιού στηρίζεται σε έναν άρρηκτο δεσμό αποτέλεσμα του οποίου είναι η απόλυτη αφοσίωση της μητέρας στο παιδί της.
Η μητρότητα συμβάλλει στην ολοκλήρωση της γυναικείας προσωπικότητας και δεν αποτελεί φραγμό στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής της.
Ο αποτελεσματικός συνδυασμός οικογένεια - καριέρα σε σωστή αναλογία είναι το επιθυμητό για την σύγχρονη γυναίκα, την σύγχρονη οικογένεια και κοινωνία.
Ο ερχομός ενός μωρού συνδέεται με τη χαρά και  την ελπίδα. Η μητρότητα, όμως, αν το καλοσκεφτούμε, είναι κατά βάθος, μία διαδικασία – απόφαση ζωής. Είναι πολύ προσωπικό ζήτημα και δεν αφορά κανέναν μας περισσότερο από όσον αφορά την ίδια την μητέρα. Η δημιουργία ενός ανθρώπου, πέραν από θαύμα της φύσης, είναι και μία πολύ ιδιαίτερη, επίπονη και απαιτητική διαδικασία, η οποία χρειάζεται ετοιμότητα και σθένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: