20 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


Η σημερινή κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους ολοκληρωμένους και στα δύο φύλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει και η δομή αλλά και τα ζητούμενα που έχουν οι άνθρωπο από τον γάμο τους. Σε παλαιότερες εποχές βλέπαμε ότι οι γυναίκες ήταν εξαρτώμενες και είχαν αποκλειστικά οικοκυρικά καθήκοντα αφού την οικονομική κάλυψη του σπιτιού την είχε αποκλειστικά ο άνδρας. Αυτό πλέον στις μέρες μας δεν υφίσταται αφού και οι δύο πλευρές (άνδρας και γυναίκα) είναι ανεξάρτητοι από εργασία άρα και οικονομικά, πράγμα το οποίο έχει συμβάλει απολύτως θετικά στο να αναζητούν οι άνθρωποι βαθύτερα πράγματα από έναν γάμο όπως είναι τα αισθήματα και η δημιουργία μιας ευτυχισμένης οικογένειας.
Σύμφωνα με την έρευνα της συγγραφέως Eli Finkel βλέπουμε ότι οι άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν τον γάμο σαν ένα ταξίδι προς την ολοκλήρωση  τους και την αυτοπραγμάτωση. Επιδιώκουν επιπλέον να αγαπήσουν και να αγαπηθούν και να διαχειριστούν όμορφα τα μεταξύ τους αισθήματα ώστε αυτά να είναι υγιή και να έχουν διάρκεια στο χρόνο. Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σημερινή εποχή έχει κάνει πιο ποιοτικούς συναισθηματικά τους γάμους.
Ένα άλλο σπουδαίο πλεονέκτημα είναι ότι στην δημιουργία οικογένειας  και στο μεγάλωμα των παιδιών συμβάλλουν πλέον και οι δύο πλευρές (πατέρας- μητέρα) ενώ παλαιότερα αυτή που μεγάλωνε τα παιδιά ήταν μόνο η μητέρα γιατί ο άνδρας δούλευε. Η καθημερινότητα έχει κάνει και τους δύο γονείς να έχουν τον ίδιο ελεύθερο χρόνο που μπορούν να διαθέσουν στα παιδιά τους και να το κοινωνικοποιήσουν μέσω του παιχνιδιού η να τα βοηθήσουν στο διάβασμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για το παιδί να απορροφά ισομερή κοινωνικοποίηση και από τα δύο φύλλα άλλα ταυτόχρονα να νιώθει πως του δίνουν προσοχή και φροντίδα και οι δύο γονείς. Φυσικά το τελευταίο έχει κάνει καλύτερη και την μεταξύ σχέση των γονιών αφού ο ένας βοηθά τον άλλο κι αναπτύσσουν την μεταξύ τους επικοινωνία μέσω της συνεννόησης και της οργάνωσης των καθηκόντων του σπιτιού τους.
Σκούρτα Νίκη,
κοινωνιολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: