6 Μαρτίου 2017

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ….


 
  Η άνοιξη είναι η πιο ερωτική εποχή του χρόνου, όχι ότι και τον χειμώνα δεν ερωτευόμαστε αλλά όπως και να το κάνουμε οι αισθήσεις, οι μυρωδιές και τα χρώματα αποτελούν ένα συνονθύλευμα που μπορεί να μας απογειώσει ερωτικά. Το μαγικό αυτό «κοκτέιλ» ενεργοποιεί τον εγκέφαλο μας ο οποίος διεγείρει χημικές ουσίες (οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα) και κινητοποιεί το σώμα να στείλει σημάδια έλξης. Αυτό το μείγμα χημικών ουσιών που εκκρίνει ο εγκέφαλος δρα παρόμοια με τις αμφεταμίνες, διεγείροντας το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Έτσι, όταν είναι κανείς ερωτευμένος, νιώθει ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς ευφορίας. Οι ερωτευμένοι την περίοδο της άνοιξης έχουν έντονη επιθυμία για σεξουαλική επαφή και υπάρχει πραγματικό πάθος μεταξύ τους. Τότε ο οργανισμός ενεργοποιεί το σύστημα παραγωγής ντοπαμίνης, ουσία η οποία κάνει το άτομο να ποθεί το ταίρι του. Ταυτόχρονα, στον εγκέφαλο μειώνεται η συγκέντρωση σεροτονίνης, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να δημιουργεί έμμονες σκέψεις. O ερωτευμένος σκέφτεται μόνο το άτομο που ποθεί. Γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται η έκφραση «τρελός από έρωτα».

Την  άνοιξη επίσης που μεγαλώνει η ημέρα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η επικρατεί η λιακάδα ταυτόχρονα ενισχύει και την αισιοδοξία μας και αυτό μας κάνει να είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες γνωριμίες. Η γνωριμίες την άνοιξη προσφέρει ψυχική ευεξία, διάθεση για απολαύσεις και όλα αυτά οδηγούν στην ευτυχία και στην παραγωγή πολλών ενδορφινών φυσικά, αλλά η ευτυχία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κάποιον να τη μοιραστούμε και να την καλλιεργήσουμε. Άλλωστε δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να κάνεις εκδρομές, να απολαμβάνεις αρώματα και χρώματα της άνοιξης με το ταίρι σου, να απολαύσεις ανθισμένα τοπία, την θέα μιας ήρεμης θάλασσας και ρομαντικές βραδιές με ήσυχο και απαλό αεράκι. Αυτή την άνοιξη, δώστε μια ευκαιρία ευτυχίας στον εαυτό σας και ερωτευτείτε ή ανανεώστε τη σχέση σας! 
Γενικές επιπλέον πληροφορίες για τις ορμόνες:

Ντοπαμίνη. Ανεβάζει τη διάθεση, ενώ σχετίζεται με την ευχαρίστηση, τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις λειτουργίες της αναπαραγωγής και τον έλεγχο των ορμονικών εκκρίσεων του εγκεφάλου. 

Ενδορφίνες. Πρόκειται για φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου, που επιδρούν στον οργανισμό όπως και η μορφίνη. Δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και καλής διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου και την επιθετικότητα.
Σεροτονίνη. Θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας, ενώ έχει και άλλες δράσεις, όπως η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, της θερμοκρασίας κ.ά. 

Σκούρτα Νίκη,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: