27 Νοεμβρίου 2017

Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ


Ο γάμος ακόμα και στην ελληνική παραδοσιακή κοινωνία δεν έχει πάντα αίσιο τέλος. Φυσικά κανένας δεν παντρεύεται για να καταλήξει στον χωρισμό, το διαζύγιο κοινώς και να διαλύσει τα δεσμά του γάμου του, ώστε να μην υπάρχει ευτυχισμένο τέλος.
Η ψυχολογία του ατόμου μετά από ένα τέτοιο συμβάν στην ζωή του, σίγουρα επηρεάζεται, ακόμα και πιο πριν να βασανιζόταν ώστε να καταλήξει να πάρει αυτήν την απόφαση. Ενδεχομένως το άτομο να προβληματίζεται, η σχέση μεταξύ συναισθήματος και λογικής να διχάζεται μέσα του και να αισθάνεται φόβο για το πώς θα κυλήσει η ζωή του. Σαν συναίσθημα είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει μέσα μας και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μας καταβάλλει αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για εξέλιξη.

Το διαζύγιο μπορεί να συμβεί εάν καταλήξουν ότι δεν ταιριάζουν, ότι δεν έχουν κοινούς στόχους ή αν απλώς ο χρόνος έχει «σκοτώσει» την σχέση με αποτέλεσμα το πάθος και ο ενθουσιασμός να χάθηκαν.  Για αυτό και οι γάμοι μέσω συνοικεσίων έχουν μηδενικά διαζύγια, επειδή όλα αυτά τα στοιχεία απαραιτήτως υπάρχουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων.

Ένα απόσπασμα του παιδαγωγού-νομικού Βασίλη Χολέβα αναφέρει:  Οι Αμερικανοί λένε : "η ζωή αρχίζει στα 60" και το εννοούν. Κάνουν εκδρομές σε άλλες ηπείρους, γράφονται σε Πανεπιστήμια, γίνονται µέλη διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων και γενικά αναπτύσσουν µια δραστηριότητα εκπληκτική για µας. Κάποιος που είναι 30 ή 40 ή 50 ετών επίσης, τον περιμένει η ζωή, και άλλες εκπλήξεις της, νέα ευχάριστα γεγονότα και καταστάσεις, ένας νέος σύντροφος, χίλιες δυο ευχάριστες ενασχολήσεις.
Και ο Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος έλεγε "τα πάντα ρεί και ουδέν µένει". ∆ηλαδή, όλα κυλάνε, όλα προχωρούν και αλλάζουν και τίποτα δε µένει για πάντα το ίδιο. Έχει απόλυτο δίκιο. Τέτοιες σκέψεις αισιόδοξες πρέπει να κάνουμε.


Ακόμα λοιπόν και αν έχετε βιώσει το διαζύγιο, πρέπει να μην το αντιμετωπίσετε ανασταλτικά γιατί ζωή συνεχίζεται, με «νέα ταυτότητα» πλέον. Η «νέα ταυτότητα» εδώ σημαίνει ανανέωση.  Εξ’ άλλου για να έχετε πάρει αυτήν την απόφαση σημαίνει πως πρώτα απ’ όλα θέλετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να απαλλαγείτε από στρεσογόνα συναισθήματα.
 Βάλτε νέα δεδομένα στην ζωή σας, χωρίς να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την τύχη ή την κατάθλιψη. Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να είναι ευτυχισμένος.
 Σκεφτείτε επομένως πως είναι για καλό, οι σχέσεις με την οικογένεια που μπορεί να ήταν τεταμένες λόγω των προβλημάτων μπορούν πλέον να γίνουν πιο ποιοτικές. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να βάλετε ως στόχο να βρείτε έναν νέο σύντροφο όταν εσείς νιώσετε έτοιμος/η γιατί η κατάλληλη στιγμή διαφέρει από ένα άτομο σε ένα άλλο. Ο έρωτας με έρωτα περνάει λένε…
Μετά από ένα διαζύγιο, σίγουρα ζητάτε την συναισθηματική επιβεβαίωση από τον καινούριο σας σύντροφο. Αν σας έλειπε η προσοχή και το ενδιαφέρον στον γάμο, τότε οι προτεραιότητά σας είναι να βρείτε αυτό που σας λείπει.
Επίσης λένε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός… επομένως ένας καλός σύντροφος την κατάλληλη χρονική στιγμή μπορούν να σας φέρουν  και πάλι ευτυχία εφόσον και εσείς διαθέτετε θέληση και αποφασιστικότητα .


Νίκη Σκούρτα,
Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: