16 Φεβρουαρίου 2016

Χρυσές δουλειές κάνουν τα γραφεία συνοικεσίων


ΕΛΛΑΔΑ 

Χρυσές δουλειές κάνουν τα γραφεία συνοικεσίων

Της Ιωαννας Φωτιαδη
Τριακόσια «γραφεία γνωριμιών» δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, ακόμα και σε μικρές πόλεις, με τον «κύκλο εργασιών» τους να έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Στην εποχή των εύκολων γνωριμιών, η ανασφάλεια, ο φόβος της μοναξιάς, ίσως η απογοήτευση από προηγούμενες σχέσεις, οδηγούν πολλούς να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσω προξενιών και να εμπιστευτούν τους... επαγγελματίες του είδους.
Εκπρόσωποι των γραφείων συνοικεσίων κάνουν λόγο για αύξηση του πελατολογίου τους κατά 30% - 85% τα τελευταία δύο χρόνια, συνδέοντας άμεσα το φαινόμενο και με την οικονομική κρίση. To πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι το 60% των εγγραφών αφορά νέους ανθρώπους που δεν έχουν ξαναπαντρευτεί, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Πάππας, η οικογένεια του οποίου διατηρεί γραφείο στο Κολωνάκι εδώ και τρεις γενιές. Τα νέα μέλη -μεταξύ των 10.000 που έχουν απευθυνθεί το τελευταίο διάστημα- είναι 25 έως 45 ετών, η μέση ηλικία για τις γυναίκες είναι τα 27 χρόνια και για τους άνδρες λίγο πάνω από τα 30. Μεταξύ αυτών «ανώτατα στελέχη πολυεθνικών, γραμματείς υπουργών κ. ά.» σημειώνει ο ίδιος, για να δείξει ότι πελάτες είναι και άτομα που και λόγω επαγγέλματος έχουν κύκλο γνωριμιών αλλά χτυπούν την πόρτα του γραφείου του. Μάλιστα, μια πρόσφατη οικονομική προσφορά, το καλούμενο Speed Dating (συνομιλία λίγων λεπτών με άτομα του άλλου φύλου συνοδεία ποτού), προσείλκυσε πολλούς ενδιαφερομένους ενώ τα τηλεφωνικά κέντρα των γραφείων είναι συνήθως κατειλημμένα.
«Ασφαλείς επιλογές»
Η ερμηνεία που δίνει η κ. Κατερίνα Λούη, που προΐσταται γραφείου με παράδοση 70 ετών στον Πειραιά, αγγίζει περισσότερο την ψυχολογία αυτών που εμπιστεύονται τα προξενιά. «Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι η μόνη πηγή θετικής ενέργειας είναι η οικογένεια, γι' αυτό αλλάζουν τις προτεραιότητές τους και γι' αυτό πιστεύουμε ότι κάνουμε λειτούργημα, προσφέροντας στους νέους ασφαλείς επιλογές και τους προστατεύουμε από την απογοήτευση και το «ξόδεμα» σε τυχαίες γνωριμίες». Δεν είναι τυχαίο ότι γραφεία ανοίγουν και σε κωμοπόλεις με πληθυσμό 2.000 κατοίκων, όπου μέχρι πρόσφατα οι γνωριμίες γίνονταν ατύπως από... ερασιτέχνες προξενητές. Ανησυχητικό είναι ότι στην περιφέρεια παρατηρείται «υπερπροσφορά» ανδρών, λέει η ίδια.
Η κ. Λούη ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ρεκόρ Γκίνες, καθώς έχει φθάσει τα 22.000 μέλη - ειδικότητά της οι διεθνείς γάμοι. «Συνεργαζόμαστε με Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Ελληνες ομογενείς που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια με ομοεθνή τους». Μη φανταστείτε, όμως, πλοία «φορτωμένα» με νύφες, η διαδικασία έχει εκσυγχρονιστεί. Και τα δύο γραφεία διοργανώνουν πάρτι, ταξίδια και κρουαζιέρες, ώστε οι υποψήφιοι γαμπροί και νύφες να γνωριστούν. «Δεν παντρεύουμε κανέναν με το στανιό, μια πρόταση κάνουμε» διευκρινίζουν και οι δύο. Βέβαια, για την εξεύρεση συντρόφου ίδιας εθνικότητας υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από το Διαδίκτυο. «Κάνε τη μάνα σου χαρούμενη, γνώρισε έναν Ελληνα σήμερα» προτείνει διαφημιστική καμπάνια σχετικού site. Ο κ. Πάππας, από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι «το 70% αυτών που δημιουργούν προφίλ στο Ιντερνετ είναι παντρεμένοι». Ο ίδιος, έχοντας και άδεια «ερευνητή», δηλαδή ντετέκτιβ, «ξεσκεπάζει» τέτοιου είδους απάτες.
Οι απαιτήσεις των μελλόνυμφων άλλαξαν. «Κάποτε ζητούσαν σύντροφο ίδιου πολιτικού προσανατολισμού, αν ο άντρας ήταν ΠΑΣΟΚ και του σύστηνα γυναίκα από τη Νέα Δημοκρατία το ραντεβού ακυρωνόταν, αλλά τώρα αυτά έχουν κοπεί, οι πελάτες μου είναι... υπερκομματικοί», ενώ «οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη «πέραση» από τις νοικοκυρές, γιατί το οικονομικό είναι πλέον μείζον θέμα».
Εφόσον εμπιστευθείτε τους επαγγελματίες η αποκατάσταση με... «παπά και κουμπάρο» συνήθως ακολουθεί μετά έξι έως οκτώ μήνες. Ωστόσο, για να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας, θα βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού στα «πρωτοκλασάτα» γραφεία το τίμημα είναι 700 ευρώ για την επιλογή ενός συντρόφου ζωής από προξενιό.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: