29 Φεβρουαρίου 2016

Άνοιξη η εποχή του έρωτα

Έρωτας και άνοιξη, η εποχή όπου οι αισθήσεις ξυπνούν και το μυαλό και το σώμα μας. Ο έρωτας την άνοιξη συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης και των χρωμάτων.
Η ανοιξιάτικη παλέτα χρωμάτων μας δημιουργεί την επιθυμία να αναζητήσουμε ερωτικό σύντροφο και να γίνουμε πιο ανοιχτοί σε γνωριμίες και σχέσεις.
Η ψυχολογία των χρωμάτων παίζει ρόλο στην εξήγηση του ανοιξιάτικου έρωτα: αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί δίνουν έντονα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ενώ το απαλό μπλε ή ροζ δημιουργούν αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας. Η παλέτα των χρωμάτων στα ρούχα και τη φύση στέλνει μηνύματα επιλογής ερωτικού συντρόφου.

Η άνοιξη σχετίζεται συμβολικά με την παρουσία ευκαιριών για ευτυχία στη ζωή: για ξεκαθαρίσματα, έρωτα, νέες αρχές και ψυχική ανανέωση μέσα από τη χαρά της ερωτικής σχέσης. 
Τους χειμωνιάτικους μήνες οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κάπως πιο περιορισμένοι, πιο σπιτόγατοι.. ο χειμώνας θεωρείται πιο εχθρικός, πιο μονόχνοτος. Την άνοιξη όμως ζωντανεύει η φαντασία μας και έτσι ψάχνουμε να ζωντανέψουμε αυτό που επιθυμούμε στα όνειρα και τις σκέψεις μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στον Ελληνικό πολιτισμό όσο και σε άλλες κουλτούρες υπήρχαν διάφορες τελετές και πανηγύρια την άνοιξη για να συμβολίσουν την εποχή του έρωτα, της γονιμότητας και της αναγέννησης. Ποιος μπορεί να μην εμπνευστεί από το πνεύμα αισιοδοξίας που φέρνουν τα σύμβολα της αναγέννησης και της νέας αρχής, όπως το Πάσχα; 
Την άνοιξη επιμηκύνεται η μέρα, η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή και υπάρχει περισσότερη λιακάδα. Αυτοί οι τρεις παράγοντες συντελούν στην αύξηση της παραγωγής των ενδορφινών στον εγκέφαλο. Οι ενδορφίνες είναι μία από τις 3 κύριες ομάδες ενδογενών οπιοειδών, με αντιπροσωπευτικότερη τη β-ενδορφίνη, που έχει την ισχυρότερη αναλγητική δράση. Χαρακτηρίζονται ως οι ορμόνες της ευτυχίας, του αντι-στρες και της φυσικής αναλγησίας.
Την άνοιξη που η έκθεση στο φως είναι μεγαλύτερη, οι ενδορφίνες παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και διαρκώς, καθιστώντας τον άνθρωπο υγιέστερο και συνεισφέροντας άμεσα στην ευφορία του οργανισμού, κάνοντάς μας ευτυχισμένους. Επιπλέον, την άνοιξη τείνουμε να βγαίνουμε περισσότερο, να περπατάμε και να γυμναζόμαστε. Η άσκηση βοηθάει επίσης στην αύξηση της ενεργητικότητάς μας και ο οργανισμός παράγει περισσότερες ενδορφίνες που φέρνουν και ευφορία.
Παράλληλα με την παραγωγή των ενδορφινών, το φως επηρεάζει το επίπεδο της μελατονίνης, μιας ουσίας η οποία είναι συνυπεύθυνη για την καλή μας διάθεση. Τέλος, το ισχυρό φως και η λιακάδα προφυλάσσουν τον εγκέφαλο από συναισθηματικές διαταραχές, ρυθμίζοντας την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, χημικών ουσιών του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη διάθεση.
Από την άλλη, θα πρέπει να τονίσουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ψυχολογία των χρωμάτων στην εξήγηση του ανοιξιάτικου έρωτα. Εχει διαπιστωθεί ότι τα χρώματα επιδρούν στις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, με τα «ζεστά» χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί) να διεγείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και να συνδέονται με τη χαρά, το κέφι και την εξωστρέφεια, και τα «ψυχρά» (μοβ, μπλε) με την απογοήτευση και την αδιαθεσία. Τα πλούσια χρώματα της άνοιξης μας φτιάχνουν τη διάθεση- γινόμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, αναζητούμε την ανανέωση και δράττουμε κάθε ευκαιρία χωρίς ανασφάλεια και αναστολή, με αποτέλεσμα να ερωτευόμαστε πιο εύκολα.
Η άνοιξη είναι αναμφίβολα η εποχή της ανανέωσης και του έρωτα. Η φύση μάς δίνει όλα τα ερεθίσματα για αλλαγή και ζωτικότητα. Ο εγκέφαλός μας διεγείρεται και μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους και ανοιχτούς στην ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων. Εάν πάλι είμαστε ήδη σε μία σχέση, η άνοιξη ενδείκνυται για να την ανανεώσουμε δίνοντάς μας πολλές ευκαιρίες να έρθουμε με το ταίρι μας πιο κοντά. Κάποιες ιδέες που προτείνουμε είναι οι εξείς:
Πικ νικ
Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από μια βόλτα, που συνδυάζεται με φαγητό στη φύση. Το πικ νικ δεν είναι απαραίτητο να γίνει στο πιο θεαματικό πάρκο της πόλης, ακόμα και το πάρκο της γειτονιάς σας είναι μια χαρά. Σκεφτείτε απλά να είστε με το σύντροφό σας ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα και να απολαμβάνετε ένα όμορφο γεύμα ή καφέ.
Εκδρομες στην εξοχή
Καλές οι εκδρομές  και το χειμώνα αλλά σαν την άνοιξη δεν είναι. Έξω έχει ζέστη, έχετε ένα σαββατοκύριακο μπροστά σας, οπότε πάρτε το αυτοκίνητο και όπου σας βγάλει! Κι αν χαθείτε, δεν πειράζει θα έχει ακόμα περισσότερη πλάκα.
Λούνα παρκ
Νομίζατε ότι το λούνα παρκ είναι μόνο για παιδιά; Τώρα είναι η εποχή που μπορείτε να πατε με άνεση χωρίς να κρυώνετε και να δοκιμάσετε από το πιο τρομακτικό παιχνίδι που σας προκαλεί υψοφοβία μέχρι το τρενάκι που σας πετάει νερό. Αν όλα αυτά γίνουν παρέα με το σύντροφό σας, είναι ένας τέλειος τρόπος να γελάσετε με την ψυχή  σας και να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής.  
 Αγγελική Καρκάνη






Δεν υπάρχουν σχόλια: