28 Μαΐου 2014

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΖΗΛΙΑ



Όταν είμαστε ερωτευμένοι όλοι λίγο πολύ ζηλεύουμε. Μάλιστα την ζήλια την αντιλαμβανόμαστε και ως σημάδι έρωτα και ενδιαφέροντος από την πλευρά του άλλου. Ωστόσο σήμερα θα μιλήσουμε για την παθολογική ζήλια, αυτή που υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα και μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε μία σχέση. 1)     Αλήθεια, πότε μιλάμε για παθολογική ζήλια? Πώς διαχωρίζεται από την φυσιολογική ζήλια που κάνει πιο πικάντικη τη ζωή ενός ζευγαριού? 

Όταν κάνει δύσκολη τη ζωή ενός ζευγαριού. Μιλάμε για την επίμονη σκέψη και πεποίθηση που έχει κάποιος ότι ο σύντροφός του τον απατά ή θέλει να τον απατήσει, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και χωρίς να υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Τόσο απλά. Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος βιώνει μέσα του μια τέτοια κατάσταση μοιραία θα οδηγηθεί και σε πράξεις και κινήσεις τέτοιες που θα υπονομεύσουν την ποιότητα της σχέσης και μπορούν να δημιουργήσουν ακραίες συνθήκες ζωής.

2) Πώς συνήθως συμπεριφέρεται κάποιος που πάσχει από παθολογική ζήλια? Ψάχνει μονίμως για ενδείξεις και αποδείξεις που θα πιστοποιήσουν ότι ο σύντροφός του όντως επιδίδεται σε παράλληλες σχέσεις. Όσο δεν τις βρίσκει αντί να ηρεμήσει και να καθησυχαστεί τόσο πιο πολύ νιώθει ανικανοποίητος και εξακολουθεί να ερευνάει, να ανακρίνει τον σύντροφό του, μπορεί ακόμη και να φτάσει στο σημείο να παρακολουθήσει τον σύντροφό του, να παγιδέψει το τηλέφωνό του, να προσλάβει κάποιον ιδιωτικό ερευνητή. 

Τα σενάριά του δεν έχουν λογική, όλα μοιάζουν ύποπτα, τα πάντα μπορεί να αποτελέσουν ενδείξεις καθώς τα πάντα μεταφράζονται μέσα του με τρόπο τέτοιο που να δικαιολογούν τους φόβους του. Στην πορεία το άτομο μπορεί να ασκήσει ψυχολογική βία με παράλογες απαγορεύσεις, υποτιμητικά σχόλια και κατηγορίες για την ηθική και την αξιοπρέπεια του συντρόφου του, συναισθηματικό εκβιασμό και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε και σωματική βία ή ακόμα και φόνο ή αυτοκτονία. Το άτομο που πάσχει από παθολογική ζήλια σταδιακά γίνεται απόλυτα ελεγκτικό, θέλει να έχει πρόσβαση σε όλους τους τομείς του συντρόφου του, από το ντύσιμο έως τις δραστηριότητες, τις φιλικές ακόμη και τις οικογενειακές σχέσεις του.

3)     Πού οφείλεται η παθολογική ζήλια? Τι είναι αυτό που την πυροδοτεί?

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο η παθολογική ζήλια μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ατόμου που πάσχει από διαταραχή παρανοϊκής προσωπικότητας. Τα άτομα που πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να επιδίδονται σε σενάρια για συνομωσίες εναντίον τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο γενικότερα και φυσικά και από τον εκάστοτε σύντροφό τους. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για δευτερογενές σύμπτωμα μιας παθολογικής κατάστασης. 
 

Σε άλλες περιπτώσεις οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν στην παθολογική ζήλια αφορούν στην δομή της προσωπικότητας του ατόμου και στα εξής στοιχεία : Προσωπική ανασφάλεια, φόβος εξαπάτησης και γελοιοποίησης, φόβος αποκλεισμού, απειλή για την εισβολή στην προσωπική σχέση του ζευγαριού από εξωγενείς παράγοντες, ανταγωνισμός, συναισθήματα κατωτερότητας, αίσθηση ανεπάρκειας, φόβος για την απώλεια ελέγχου και φόβος απώλειας.  Τα άτομα αυτά γενικότερα χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, καχυποψία και μπορεί κάποια τυχαία γεγονότα να σηματοδοτήσουν την έναρξη της παθολογικής ζήλιας, όπως η απώλεια της δουλειάς τους, ένας ξαφνικός θάνατος ή μία αρρώστια. Βέβαια στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, αρκεί και κάτι πολύ απλό όπως ένα βλέμμα του συντρόφου σε κάποιον τρίτο για να πυροδοτηθεί η ζήλια.

Τέλος, σύμφωνα με κάποιες έρευνες έχει βρεθεί σύνδεση της παθολογικής ζήλιας με χρήση αλκοόλ ή και άλλες ουσίες.



4)     Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παθολογική ζήλια? Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν?


Το πρώτο βήμα και το σημαντικότερο όλων είναι να συνειδητοποιήσει το άτομο που παρουσιάζει το πρόβλημα ότι η ζήλια του ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα κι αποτελεί πλέον ένα μεγάλο αγκάθι για την σχέση αλλά και την ευτυχία και την υγεία και των δύο. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ταλαιπωρούνται και οι δύο. Και αυτός ο οποίος υποφέρει από ένα μόνιμο άγχος ότι θα χάσει το αντικείμενο του έρωτά του αλλά και εκείνος ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με φοβερή πίεση, ατέλειωτα κατηγορητήρια, ανακρίσεις και συναισθηματικούς εκβιασμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: