19 Μαΐου 2014

TΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΛΕΡΤ



                  
Όλοι φλερτάρουμε. Το έχουμε στο αίμα μας, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, κι εδώ που τα λέμε είναι απόλυτα αναζωογονητικό να δέχεσαι το φλερτ κάποιου, ειδικά όταν ο τρόπος με τον οποίον γίνεται είναι κολακευτικός και δεν σε προσβάλλει. Για το φλερτ λοιπόν θα κουβεντιάσουμε σήμερα. Ποιες διαφορές ή ομοιότητες παρουσιάζουν οι άντρες και οι γυναίκες όταν φλερτάρουν μεταξύ τους ? Τι πρέπει να προσέξουμε όταν φλερτάρουμε κι αν υπάρχουν μυστικά για μεγαλύτερη επιτυχία.
1.Ας αναπτύξουμε αρχικά λίγο περισσότερο την έννοια του φλερτ. Δηλαδή τι ακριβώς εννοούμε?
 Όταν μιλάμε για φλερτ δεν εννοούμε μόνο τη συνειδητή προσπάθεια που κάνουμε να προσεγγίσουμε έναν άνθρωπο όταν νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε δεσμό ή μια παροδική σχέση, αλλά την ανάγκη μας γενικότερα να επικοινωνήσουμε με το άλλο φύλλο, να εξάρουμε τον δικό μας ερωτισμό αλλά και να εκφράσουμε με κάποιους τρόπους μέσα από το φλερτ που κάνουμε ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν για μας την αντίληψη που έχουμε για τον ερωτισμό των άλλων. Το φλερτ δεν είναι μόνο ένα συναισθηματικό ή κοινωνικό φαινόμενο, αλλά έχει και βιολογική προέλευση. Ανθρωπολογικές έρευνες έδειξαν ότι το φλερτ το συναντάμε με κάποια μορφή σε όλες τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς του πλανήτη. Πρόκειται για ένα βασικό ένστικτο της ανθρώπινης φύσης και είναι λογικό αυτό γιατί η επιλογή συντρόφου καταλήγει στην αναπαραγωγή. Ακόμη και σε πολλά είδη ζώων συναντάμε ρεπερτόρια συμπεριφορών που σκοπό έχουν την προσέλκυση ερωτικού παρτενέρ για την διαιώνιση του είδους: ερωτικούς χορούς, ερωτικά καλέσματα, ακόμη και μονομαχίες μεταξύ των αρσενικών έχει να μας επιδείξει η φύση, προκειμένου το θηλυκό να επιλέξει το  δυνατότερο αρσενικό. Βέβαια με τους ανθρώπους τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα και γι’αυτό είμαστε εδώ για να τα αναλύσουμε, αλλά πιστέψτε με δεν αποκλίνει σημαντικά η λογική του φλερτ απ’ότι περιγράψαμε μόλις τώρα.
2.Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών στον τρόπο που φλερτάρουν? Κι αν ναι, πού οφείλεται αυτό?
Διαφορές υπάρχουν και είναι απόλυτα λογικό αυτό. Ένας άντρας πάντα λειτουργεί «οπτικά». Δηλαδή με το που θα κινηθεί στο χώρο θα εντοπίσει κατευθείαν τη γυναίκα που θα τον τέρψει οπτικά και αν πληρεί τα στάνταρ που έχει θέσει στον εαυτό του σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση μπορεί και να προχωρήσει στο φλερτ. Ξέρετε δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι άντρες αρέσκονται τόσο πολύ στο να κοιτάζουν φωτογραφίες γυναικών κι αυτό βέβαια εξηγεί την ύπαρξη τόσων περιοδικών που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, όχι βέβαια ότι ένας όμορφος εξωτερικά άντρας τις αφήνει αδιάφορες, δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στη γλώσσα του σώματος και στα στοιχεία εκείνα της εμφάνισης του άντρα που θα τις προσανατολίσει να αντιληφθούν και στοιχεία της προσωπικότητάς του. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες υστερούν σημαντικά συγκριτικά με τις γυναίκες στο να διαβάζουν την γλώσσα του σώματος κι αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι χρησιμοποιούν μόνο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο με αποτέλεσμα να είναι πιο διαισθητικές σε ότι αφορά τις ανθρώπινες συμπεριφορές.  Ο λόγος που οι άντρες επικεντρώνονται στην εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας είναι γιατί είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να γονιμοποιήσουν ένα υγιές θηλυκό (κάτι που μεταφράζεται μέσα από τα πρότυπα της ιδανικής ομορφιάς), ενώ οι γυναίκες προορίζονται να επιλέξουν έναν δυνατό και υγιή σύντροφο που θα φροντίσει εκείνη και τα παιδιά της και θα τους παρέχει τα απαραίτητα για την διαβίωση. Έτσι λοιπόν, όταν ένας άντρας φλερτάρει αναφέρεται συνήθως στα εξωτερικά χαρακτηριστικά της γυναίκας και προβάλλει την κοινωνική του θέση και την οικονομική του ευμάρεια, ενώ η γυναίκα τονίζει την σεξουαλικότητά της και αναζητά να πληροφορηθεί για την εργασία του άντρα και πτυχές του χαρακτήρα του. Θέλει δηλαδή να νιώσει, και το κάνει ασυνείδητα αυτό κάποιες φορές, ακόμη και με την πρώτη γνωριμία, ότι ο άντρας που έχει απέναντί της διαθέτει δύναμη, πυγμή αλλά και ηθικές αξίες. 
3.Θα λέγατε ότι αυτές οι ισορροπίες είναι πάντα οι ίδιες ή εξαρτάται κι από το αν υπάρχουν βλέψεις μόνο για μία παροδική σχέση?
Σαφώς όταν το ζητούμενο κι από τις δύο πλευρές είναι η αποφόρτιση της ερωτικής επιθυμίας τότε το φλερτ επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξωτερική εμφάνιση. Η γλώσσα του σώματος και το λεκτικό περιεχόμενο του φλερτ παραπέμπουν στην σωματική ένωση. Βέβαια σ’αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω καταρχήν ότι το φλερτ δεν παύει να αποτελεί και μέρος της  προσωπικότητας του κάθε ατόμου, οπότε αυτόματα θεωρείται μια υπόθεση προσωπική, ο καθένας βάζει την προσωπική του σφραγίδα. Εμείς εδώ αναφερόμαστε σε κάποιες νόρμες που φαίνεται ότι διακρίνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και προκύπτουν κατόπιν έρευνας και παρατήρησης  των ανθρώπων όταν φλερτάρουν. Σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις και  αποκλίσεις από τις νόρμες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να συναντάμε άντρες που επικεντρώνουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον σε γυναίκες που τους καλύπτουν πρωτίστως στο εγκεφαλικό επίπεδο όπως επίσης και γυναίκες που αναζητούν σε έναν άντρα κυρίως την εξωτερική ομορφιά, ιδιαίτερα όταν αυτές οι γυναίκες είναι οικονομικά ανεξάρτητες, κάτι καθόλου παράξενο όπως βλέπουμε από την ραγδαία εξέλιξη των γυναικών στον επαγγελματικό τομέα. Πάντως σε γενικές γραμμές η γλώσσα του σώματος σε μια γυναίκα υποδηλώνει «να’μαι, είμαι ένα υγιές θηλυκό, μπορεί να με πλησιάσεις» ενώ στον άντρα υποδηλώνει «να’μαι, είμαι ένα υγιές αρσενικό, δε θα σε πειράξω, μπορώ να πλησιάσω?». Τόσο απλά.
4.Αλήθεια, ποια είναι τα κατάλληλα μέρη για να φλερτάρει κανείς ?
Παντού θα έλεγα, αν το νιώσει κανείς, βλέπετε δεν παύει να έχει να κάνει και με το ποιος θα σου κινήσει μαγικά θα λέγαμε το ενδιαφέρον για να φλερτάρεις. Όμως, πολλοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που μελέτησαν το θέμα κατέληξαν ότι τα μέρη όπου πλέον ενδείκνυνται είναι τα εξής: 
·        Γιορτές, εκδηλώσεις, πάρτις είναι τα πλέον ενδεδειγμένα μέρη και κοινωνικώς αποδεκτά για να φλερτάρει κανείς
·        Μέρη όπου μπορεί κανείς να πιει αλκοόλ. Χαλαρώνουν τα ήθη και γίνεται πιο άνετα το φλερτ.
·        Σχολεία και Πανεπιστήμια:αυτά τα μέρη σφύζουν από νεαρά άτομα που όπως λέμε βράζει το αίμα τους
·        Χώροι εργασίας . Βέβαια κάθε εργασιακός χώρος έχει τους δικούς του άγραφους νόμους σχετικά με το φλερτ και δεν ενδείκνυνται όλοι, είναι ένας όμως ένας χώρος που μπορείς να παρατηρήσεις την συμπεριφορά του άλλου και να σπάσεις και την μονοτονία του οχταώρου
·        Χώροι άθλησης ή κοινών ενδιαφερόντων. Εδώ οι άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πράγματα ο ένας για τον άλλο μέσα από τα κοινά τους ενδιαφέροντα και να φλερτάρουν
·        Τέλος οι χώροι θεαμάτων. Αυτοί είναι οι λιγότερο ενδεδειγμένοι χώροι καθώς εκεί, σε ένα σινεμά, σε ένα θέατρο ή σε έναν αγώνα, υπάρχει μία συνεχής ροή που δύσκολα διακόπτεται για να φλερτάρει κανείς
4. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα μπορούσατε να μας δώσετε για να είναι όσο γίνεται πιο αποδοτικός ο τρόπος που φλερτάρουμε ?
Ναι, καταρχήν καλό θα ήταν να μην επιλέγουμε να φλερτάρουμε άτομα τα οποία εμφανισιακά να αποκλίνουν πάρα πολύ από μας. Η απόρριψη μπορεί να μας κάνει να μαζευτούμε περισσότερο στο καβούκι μας και να μας ρίξει ψυχολογικά ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές οι πιο πετυχημένοι γάμοι είναι εκείνοι μεταξύ συμβατών εμφανισιακά ατόμων.
Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να εξασφαλιστεί οπτική επαφή με το άτομο που μας ενδιαφέρει μέσα στο χώρο. Αν ανταποκρίνεται στα κοιτάγματά μας το πιθανότερο είναι να ενδιαφέρεται επίσης. Αλλά ακόμη και αν όταν νιώσει το βλέμμα μας δείξει αμηχανία και δεν ανταποκριθεί μπορεί απλά να πρόκειται για κάποιο πολύ ντροπαλό άτομο. Μπορούμε να το τσεκάρουμε παρατηρώντας για λίγο την συμπεριφορά του μέσα στο χώρο και βλέποντας αν αντιδράει έτσι και σε άλλα βλέμματα.
 Το πρώτο βασικό βήμα όταν αποφασίσει κάποιος να φλερτάρει τελικά είναι να μην προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τον άλλον αλλά να κάνει κατανοητό ότι ενδιαφέρεται. Με αυτήν την κίνηση θα εστιάσει την προσοχή πάνω του και στην πορεία θα φανεί αν και ο άλλος θα ανταποκριθεί στο φλερτ.
Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ρωτήθηκαν σε τι δίνουν την μεγαλύτερη σημασία όταν φλερτάρουν απάντησαν, ειδικά οι άντρες, στο τι λένε, νιώθουν μεγάλη αμηχανία για το τι θα επιλέξουν να πουν. Ωστόσο πιο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος καθώς επίσης και ο τρόπος που θα πούνε ότι θα πούνε, το πού θα δείξουν έμφαση, ο τόνος της φωνής και τα λοιπά
Η αρχική εντύπωση που κάνουμε σε έναν άνθρωπο που πρωτογνωρίζουμε βασίζεται σε ένα 55 % στην εμφάνιση και στην γλώσσα του σώματος, 38 % στον τρόπο και στο στυλ ομιλίας και μόλις ένα 7 % στο τι τελικά λέμε, σύμφωνα πάντα με αποτελέσματα ερευνών.
Επίσης, τα μη-λεκτικά μηνύματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς ο τρόπος που θα πούμε ένα «χαίρομαι που σε γνωρίζω» μπορεί να σημαίνει «σε βρίσκω ελκυστικό» ή «δεν μ’ενδιαφέρεις ερωτικά», ανάλογα με την στάση του σώματος, τις κινήσεις το βλέμμα, τις χειρονομίες και τον τόνο της φωνής.
Πολύ σημαντικό κλειδί είναι επίσης ένα μικρό άγγιγμα ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από μια ευγενική χειρονομία, αλλά θέλει και μία προσοχή για να μην υπερβεί κανείς τα όρια καθώς οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές στην σωματική επαφή με κάποιον που πρωτογνωρίζουν ενώ αντίθετα οι άντρες προσλαμβάνουν το άγγιγμα μιας γυναίκας σε αυτούς ως έκφραση ερωτικής επιθυμίας.
Τέλος, πολύ σημαντικό επίσης είναι να κάνει κάποιος χιούμορ. Όταν αυτό είναι επιτυχημένο και δεν περνάει κανένα όριο τότε βοηθάει πολύ να σπάσει ο πάγος και να δημιουργηθεί ένα κλίμα οικειότητας.
Πολλά επίσης θα μπορούσαμε να πούμε αλλά πλέον από ένα σημείο και μετά έχει να κάνει με την προσωπικότητά μας, τι άνθρωποι είμαστε, τι μας χαρακτηρίζει, τι θέλουμε να προβάλλουμε και πώς θα το προβάλλουμε και γενικά έχει να κάνει και με το αν διαθέτουμε κάποιο φυσικό ταλέντο στο φλερτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: