29 Μαΐου 2014

ΠΑΘΟΣ



Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη πάθος είναι το ερωτικό πάθος, αυτή η ακατανίκητη δύναμη που μας κυριεύει και που κάποτε μας ωθεί και στα άκρα και που σχεδόν πάντα προσανατολίζεται σε ένα πρόσωπο κάθε φορά. Και ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πάθους? Ότι δεν παύει να υπάρχει μέσα μας αν δεν βρει έναν τρόπο να εκφραστεί και κυρίως να αποφορτιστεί. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά ανθρώπινα ένστικτα, το παράδοξο όμως του πράγματος είναι ότι παίζει διαφορετικό ρόλο η σημαντικότητά του για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που άγονται και φέρονται εξολοκλήρου από το ερωτικό τους πάθος, γίνονται απόλυτα έρμαια , ενώ κάποιοι άλλοι μοιάζουν να παραμένουν ανέπαφοι από αυτή την ορμή και στις ερωτικές τους σχέσεις αλλά και γενικότερα στη ζωή τους.
Τι ρόλο παίζει λοιπόν το πάθος στις ερωτικές μας σχέσεις ? Το μεγαλύτερο για τους περισσότερους από μας. Αποτελεί το κίνητρο το οποίο μας οδηγεί στο να ζητήσουμε την αποκλειστικότητα του ερωτικού μας αντικειμένου και πολλές φορές αποτελεί την απαρχή ενός ερωτικού δεσμού ή μιας σχέσης ζωής. Όσο όμως σημαντικό είναι να μην εκλείψει το πάθος από τη σχέση άλλο τόσο σημαντικό είναι να βρεθούν οι κατάλληλες εκείνες ισορροπίες που θα σταθεροποιήσουν τη σχέση ώστε ν’αντέξει στο χρόνο. Πόσο μπορεί ν’αντέξει η σχέση όταν οι σύντροφοι βρίσκονται μονίμως σε ένταση? Γιατί αυτό είναι το πάθος : ένταση. Δυστυχώς φαίνεται ότι, όπως σε όλα τα πράγματα που κυριαρχεί η υπερβολή, έτσι και το ερωτικό πάθος που εμφανίζεται στην υπερβολή του προκαλεί πολλά προβλήματα ανάμεσα σε δύο συντρόφους ειδικά όταν καταλήγει στην παθολογική ζήλια. Σε μια διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα όταν αφού εξαντληθεί και αν είναι το μόνο στοιχείο που κυριαρχεί στη σχέση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του άλλου. Γι’αυτό και έχει αποδειχτεί ότι οι γάμοι που έχουν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη γνωριμία και βασίστηκαν στον παρορμητισμό του πάθους οδηγήθηκαν ευκολότερα σε διάλυση από γάμους που έγιναν μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, όταν το πάθος είχε ήδη καταλαγιάσει και οι δύο σύντροφοι είχαν αποδεχτεί ο ένας τον άλλο σαν προσωπικότητες. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν πια το πάθος έχει πάψει να υφίσταται και η σχέση γίνεται συμβατική, τα άτομα σταδιακά οδηγούνται στην κατάθλιψη και την αποξένωση και δεν αποκλείεται να βρουν διαφυγή σε εναλλακτικές λύσεις ή ακόμη και στη σύναψη ενός παράνομου δεσμού που θα επαναφέρει το πάθος στη ζωή τους.
              ΤΕΣΤ
Ένα σύντομο τεστ για να ανακαλύψετε το ρόλο που παίζει το πάθος στην ερωτική σας σχέση είναι το εξής :
Βαθμολογήστε με μία κλίμακα από το 1 ως το 9 τις παρακάτω προτάσεις ανάλογα με το πόσο σας εκφράζουν :
1.     Πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται τον σύντροφό μου στη διάρκεια της μέρας. Ένας χαμηλός βαθμός σημαίνει ότι αυτό δε σας συμβαίνει ενώ ένας μεγαλύτερος ότι αυτό σας συμβαίνει εντονότερα
2.     Η σχέση μου είναι ρομαντική
3.     Δε μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να με κάνει τόσο ευτυχισμένο ή ευτυχισμένη όσο ο τωρινός μου σύντροφος
4.     Η σχέση μας είναι πολύ παθιασμένη
5.     Προτιμώ να είμαι με τον σύντροφό μου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο
Τώρα αθροίστε τη βαθμολογία σας και βγάλτε τον μέσο όρο. Αν ο μέσος όρος είναι από 1 ως 5τότε πιθανά το πάθος λείπει από τη σχέση σας. Αν αυτό ισχύει τότε είστε απογοητευμένοι. Κι αν ο σύντροφός σας πιστεύει ότι υπάρχει αρκετό πάθος στη ζωή σας τότε είστε διπλά απογοητευμένοι. Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε και να συμβιβαστείτε με την ιδέα? Όχι αν πραγματικά το θέλετε και το χρειάζεστε. Συζητήστε με το σύντροφό σας και βρείτε τι φταίει.
Αν ο μέσος όρος είναι 6 τότε το πάθος στη σχέση σας είναι έτσι κι έτσι. Αν και οι δύο είστε καλά με αυτό τότε η σχέση σας είναι σταθερή  και ικανοποιητική. Δεν χρειάζεται να έχετε υψηλά επίπεδα πάθους για να έχτε μια σπουδαία σχέση εκτός κι αν αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάποιον από τους δύο. Αν αυτό συμβαίνει συζητήστε το τώρα γιατί οι συνέπειες θα φανούν αργότερα
Αν ο μέσος όρος είναι 8 με 9 πρέπει να είστε πολύ ευτυχισμένοι με το πάθος που έχετε στη σχέση σας. Καλό για σας. Ωστόσο, μην επαναπαύεστε, συνεχίστε να δουλεύετε τη σχέση σας και να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με διάλογο και καλή διάθεση χωρίς να παραμελήσετε το ερωτικό κομμάτι
Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν να συσχετίζουν το ερωτικό πάθος με τη συμμετοχή των παθών γενικότερα στη ζωή των ατόμων. Όσο πιο ευάλωτος παρουσιάζεται κάποιος απέναντι στα ερωτικά του πάθη, τόσο μεγαλύτερο χώρο αφήνει στη ζωή του για την είσοδο και άλλων παθών.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το πάθος για το τσιγάρο, το αλκοόλ, το καλό φαγητό, και γενικότερα για οτιδήποτε προκαλεί τέρψη των αισθήσεων και μάλιστα  προσομοιάζει την ικανοποίηση που προκαλείται από την απόλαυση του ερωτικού πάθους. Τι γίνεται όμως με τον παθολογικό χαρακτήρα του πάθους? Βέβαια συναντιέται και στις παραπάνω περιπτώσεις όταν μεταφράζεται σε αλκοολισμό ή  παχυσαρκία αλλά και σε άλλες όπως χαρτοπαιξία, τζόγος γενικότερα, έντονος προσανατολισμός στο οικονομικό όφελος, μ’άλλα λόγια τσιγκουνιά, εξάρτηση από κάποια ουσία, ή υπερβολική ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα που με την κατάλληλη ένταση και συχνότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογική, καταλήγει όμως σε εμμονή όταν ξεπερνιούνται τα όρια και καταλήγει σε πάθος για  σωματική άσκηση, ή σε εργασιομανία, ή σε έντονη προσκόλληση σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Τότε το πάθος γίνεται τροχοπέδη για την ομαλή εξέλιξη του ατόμου και κυρίως οφείλεται στην μη κάλυψη άλλων βασικών αναγκών και στην έλλειψη ικανοποίησης άλλων σημαντικών τομέων.  Όταν όμως το πάθος βρίσκεται στη ζωή μας με υγιή μορφή τότε μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο κίνητρο και μια συνταγή για την επιτυχία.
Υπάρχουν δύο ειδών πάθη : το πάθος του να κάνεις και το πάθος του να είσαι. Το πάθος του να κάνεις μοιάζει ευκολότερο με την έννοια ότι κάποιοι άνθρωποι ξέρουν ακριβώς με τι παθιάζονται στη ζωή, να ασκούν την Ιατρική, να σχεδιάζουν κτίρια ή να βοηθούν τους φτωχούς για παράδειγμα. Αυτό το είδος του πάθους είναι εύκολο να εκφραστεί. Από την άλλη το πάθος του να είσαι, ενώ είναι εξίσου ικανοποιητικό είναι ωστόσο πιο δύσκολο να το εντοπίσεις και να το συνειδητοποιήσεις. Σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσεις ποιος είσαι σαν άτομο. Τι σε κάνει χαρούμενο από μέσα σου. Είναι το να βρίσκεις πληρότητα και ευτυχία όταν συνδέεσαι με ανθρώπους, όταν εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου ή όταν επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου στο να αναδεικνύεις τις εσωτερικές σου αξίες σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεσαι ?
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση του τι πραγματικά θέλουν.  Έχουν ξεκάθαρο όραμα για το πώς θέλουν το μέλλον τους και αναγνωρίζουν τα πάθη τους στη ζωή τους. Η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι οι σημαντικότεροι και πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως καλλιτέχνες, επιστήμονες ή ηγέτες άκουσαν το κάλεσμά τους σε σχετικά μικρή ηλικία. Αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες που διέπρεψαν στο χώρο τους, πρώτα συνειδητοποίησαν από πολύ νωρίς ποια δραστηριότητα τους ικανοποιούσε και μετά ανακάλυψαν έναν τρόπο να την μετατρέψουν σε επικερδή επιχείρηση.
Το πάθος που γίνεται σκοπός ζωής είναι κάτι παραπάνω από το να βρεις τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό. Κάτω από κάποιες συνθήκες μπορεί να γίνει αιτία ύπαρξης. Ένα ακραίο παράδειγμα μας δίνει οVictor Frankl, διακεκριμένος ψυχολόγος ο οποίος έζησε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου. Όσοι από τους κρατούμενους προσανατολίστηκαν στο να αξιοποιούν την ενέργειά τους για να κάνουν την διαβίωση τους καλύτερη είχαν και μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης ενώ όσοι παραιτούνταν και έχαναν το κέφι τους για ζωή σταδιακά παραιτούνταν και πέθαναν.

                                                   ΤΕΣΤ
Και τώρα ένα τεστ για να ανακαλύψετε τι ρόλο παίζει το πάθος γενικότερα στη ζωή σας. Σημειώστε έναν βαθμό για κάθε πρόταση με την οποία συμφωνείτε :
1.     Αισθάνομαι λιγότερο από τελείως ικανοποιημένος από την ζωή μου
2.     Νοιώθω ότι δεν αποδίδω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου
3.     Δεν νοιώθω ενθουσιασμό για τις καθημερινές μου δραστηριότητες
4.     Συχνά νοιώθω κολλημένος ή ανίκανος να αλλάξω την τωρινή μου κατάσταση
5.     Δεν είμαι σίγουρος τι θέλω να κάνω με τη ζωή μου
6.     Δεν θυμάμαι ή δεν ξέρω τι με ικανοποιεί πραγματικά
7.     Εύχομαι να είχα περισσότερο χρόνο για να κάνω τα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένο
8.     Συχνά νοιώθω διστακτικός ή χωρίς έμπνευση όταν διεκπεραιώνω τις καθημερινές μου δραστηριότητες
9.     Θα ήθελα να επιδιώξω ή να ανακαλύψω καινούρια ενδιαφέροντα
10.     Είμαι απαθής ή αβέβαιος για το μέλλον μου
Αν η βαθμολογία σας είναι από 0 ως 1: Συγχαρητήρια! Ζείτε το πάθος σας
Από 2-4 : Χάνετε κάποιες ευκαιρίες για να ενσωματώσετε περισσότερο πάθος στη ζωή σας. Ξεκινήστε να αναγνωρίζετε σημαντικά πάθη που δεν έχετε γευτεί κι ενσωματώστε τα στη ζωή σας με μικρότερο ή μεγαλύτερο τρόπο
Από 5-7 : Είστε δυσαρεστημένος με την κατάσταση στη ζωή σας. Αναπτύξτε συγκεκριμένους τρόπους να αναγνωρίζετε και να εντάσσετε το πάθος στη ζωή σας
8-10 : Πάσχετε από σφοδρή έλλειψη πάθους. Σχεδιάστε άμεσες κινήσεις για να αναγνωρίσετε το πάθος στη ζωή σας κι εξασφαλίστε τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων σας σ’αυτή την προσπάθεια.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: